Ysit töihin -toiminnassa mukana olevista nuorista 59 % työllistyi kesällä 2021 – työllistyneiden nuorten määrä nousi 15 % viime vuodesta

4H:n Ysit töihin -toimintaa toteutetaan jo 90 kunnan alueella. Toiminnan tavoitteena on, että jokainen yhdeksäsluokan päättävä nuori saisi kesätöitä. 4H ja K-ryhmä ovat tehneet yhteistyötä tämän unelman saavuttamiseksi. 

Ysit töihin -toiminnassa parannetaan nuorten talous-, yrittäjyys- ja työelämätaitoja tarjoamalla nuorille valmennusta ja koulutusta. Tämän lisäksi tavoitteena on auttaa nuoria työllistymään vähintään kahden viikon ajaksi yhdeksännen luokan jälkeisenä kesänä.  

Viime lukuvuonna (syksy 2020 – kevät 2021) mukana olleista 9.-luokkalaisista 59 % sai kesätöitä työsuhteessa tai yrittäjänä kesällä 2021. Kesän 2020 työllistymisprosenttiin (45 %) verrattuna kasvua on lähes 15 %. 

“Ysit töihin -toiminnassa paikallinen 4H-yhdistys voi toimia nuorten työnantajana ja välittää 9.-luokkalaisia yrityksiin töihin. Yritys maksaa 4H:lle nuoren palkan ja 100 euroa työnantajakorvausta. Tämä malli on mahdollistanut monelle nuorelle ensimmäisen työkokemuksen paikkakunnalla”, kommentoi 4H:n nuorten työllistämisen asiantuntija Anu Parviainen.  

K-ryhmä on ollut mukana Ysit töihin -toiminnassa jo vuodesta 2019 asti ja vuonna 2021 K-ryhmä on toiminnan pääyhteistyökumppani. Kaupan ala on alle 18-vuotiaiden suurin työllistäjä. 

Yksi nuoria Ysit töihin -toiminnan kautta työllistänyt K-kauppias on K-Supermarket Laukaan Marko Ahonen. Ahonen työllisti kesän 2021 aikana kauppaan sekä kaupan pihalla olleeseen jäätelökioskiin yhteensä 23 nuorta.   

K-Supermarket Laukaa työllisti kuluneena kesänä 23 nuorta. Kuvassa kauppias Marko Ahonen. Kuva: Ilkka Loikkanen.

”Tänä kesänä palkattiin 20 nuorta paikallisen 4H-yhdistyksen kautta ja kolme nuorta muuta kautta. Ysit töihin -toiminta on helppo malli työnantajalle työllistää. Kaupassa on se hyvä puoli, että täällä nuoret voivat tehdä oikeastaan ihan sitä samaa työtä, mitä muutkin työntekijät. Se on ihan kiinni omasta halusta, tahdosta ja innostuksesta”, Ahonen kertoo. 

”Kaupan alan työpaikat ovat erinomaisia paikkoja nuorelle ensimmäiseksi työkokemukseksi. Työtehtävät ovat moninaisia ja samalla nuoret pääsevät osaksi isompaa työyhteisöä”, Parviainen kommentoi. 

K-kauppiaat kohtaavat alueensa nuoria Ajokortti työelämään -koulutuksissa  

Ennen kesätyöhaun aloittamista yhdeksäsluokkalainen osallistuu Ajokortti työelämään -koulutukseen, jossa nuoret kuulevat työnhaun ja työelämän pelisäännöistä: miten tehdään hyvä työhakemus, miten toimitaan työhaastattelutilanteissa, mitä työsopimukseen kirjataan ja mitkä ovat työntekijän oikeudet ja velvollisuudet. K-ryhmä ja 4H ovat toteuttaneet koulutuksia yhteistyössä. 

Yhteisiä Ajokortti työelämään -koulutuksia pidettiin 2021 tammi-kesäkuun aikana 140 oppilasryhmälle, joiden kautta tavoitettiin yhteensä 2 538 yhdeksäsluokkalaista nuorta. Työ jatkuu tänä syksynä ja tavoitteena on tavoittaa yli kolminkertainen määrä yhdeksäsluokkalaisia edellisvuoteen verrattuna.  

K-Supermarket Laukaan perehdytysvastaava Oona Kauppalan mukaan nuoret saavat varmuutta työntekoon huolellisen perehdytyksen kautta.  

”Nuori aloittaa perehdytyksen paikallisen 4H-yhdistyksen Ajokortti työelämään -koulutuksessa, sitten hygieniapassikoulutuksessa ja sitten me täällä kaupalla vielä perehdytetään käytännön asioihin. Mitä enemmän me annamme aikaa perehdytykselle, sitä enemmän me saamme myös niiltä nuorilta”, Kauppala korostaa.  

Koulutusten kautta K-kauppiaat saavat mahdollisuuden tutustua oman alueensa yhdeksäsluokkalaisiin sekä voivat tavoittaa motivoituneita ja työelämään valmennettuja kesätyöntekijöitä.  

Jenna Parkkinen työllistyi K-Supermarket Laukaaseen ja oppi paljon kaupan alan monipuolisuudesta sekä asiakaspalvelusta. Kuva: Ilkka Loikkanen.

Yksi K-Supermarket Laukaan kesätyöntekijöistä oli yhdeksännen luokan keväällä 2021 päättänyt Jenna Parkkinen. Hänen työtehtäviinsä kuuluivat muun muassa ostosten keräily, kuormien purkaminen ja hyllyttäminen. Lisäksi Parkkinen oli töissä jäätelökioskilla.  

”Mä oon ite huomannut, että oon tosi tarkka ja huolellinen työntekijä ja mä olen saanut palautetta, että olen iloinen ja myös maskin takaa voi nähdä, että hymyilen. Kaupan alalla työskentelystä olen oppinut sen, että se on pitkälti asiakaspalvelutyötä ja myös tosi monipuolista”  

Parkkisella on myös tärkeä viesti työnantajille. 

”Yrittäjien pitää palkata alle 18-vuotiaita, jotta nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Kesätyön ansiosta nuori tietää mahdollisesti myöhemmin, että mitä haluaa tulevaisuudessa tehdä”, Parkkinen sanoo.  

4H on valtakunnallisesti toimiva, puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö. 4H:lla on noin 45 000 jäsentä ja järjestö työllistää vuosittain tuhansia nuoria. 4H tukee toiminnallaan lasten ja nuorten kasvua työelämään, yrittäjyyteen ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 200 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Lue lisää: www.4h.fi 

K-ryhmän noin 39 000 hengen poikkeuksellisen mukava porukka työskentelee päivittäin, jotta asiakkaan olisi kiva käydä kaupoissamme Pohjoismaissa, Baltiassa ja Puolassa. Autamme noin 1 800 kauppaamme palvelemaan asiakkaitaan päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Teemme työtä suurella sydämellä huomioiden samalla yhteiskuntaa ja ympäristöä. Olemme maailman vastuullisin ruokakauppa ja uudistuaksemme kokeilemme innolla uutta. Teemme tämän, koska haluamme tarjota hyviä valintoja niin lähimarketin hyllyillä kuin verkossakin. www.kesko.fi 

Lisätietoja: 

Suomen 4H-liitto 
Anu Parviainen 
anu.parviainen@4h.fi
044 783 0322  

K-ryhmä 
Visa Myllyntaus 
visa.myllyntaus@kesko.fi
050 344 1136