4H-kerhokilpailun finalistit 2021 esittäytyvät – äänestä omaa suosikkiasi

Tässä ovat Vuoden 4H-kerho -kilpailun kymmenen finalistia. Kilpailuun osallistuttiin monipuolisella kerhotoiminnalla ympäri Suomen. Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan.

Hakemuksia Vuoden 4H-kerho -kilpailuun tuli huikeat 231 kpl. Esikarsinnan jälkeen finaaliin valikoitui kymmenen kerhoa, joiden joukosta valitaan voittaja. Vuoden 4H-kerhon valitsee 4H-säätiön hallintoneuvoston ja hallituksen jäsenistä koostuva raati, jossa ovat mukana kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, hallituksen puheenjohtaja Ilkka Mäkelä, yrittäjä ja 4H-liiton hallituksen puheenjohtaja Eero Suutari, johtaja Ritva-Liisa Nisula ja 4H-säätiön asiamies Tomi Alakoski. Voittajakerho julkistetaan 5.4.

4H-kerhokilpailun tavoitteena on antaa virikkeitä ja muistuttaa kerhonohjaajia ja kerholaisia toiminnallisella tavalla asioista, jotka ovat kerhotoiminnassa tärkeitä. Arviointikriteereitä ovat muun muassa kerhon kokoontumiset, osallistujamäärät, TOP-tehtäväpankin hyödyntäminen, uusien taitojen oppiminen sekä kerhon viestintä ja yhteistyö eri tahojen kanssa.

Valtakunnallisen tason voittajakerho palkitaan 500 euron rahapalkinnolla, toiseksi sijoittunut kerho 350 euron ja kolmanneksi sijoittunut 150 euron suuruisella summalla. Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan tämän uutisen lopussa. Yleisöäänestys on käynnissä 31.3. saakka. Yleisön suosikkikerholle on luvassa yllätyspalkinto. Myös kaikkien äänestäjien kesken arvotaan viisi yllätyspalkintoa.
 
Palkinnot rahoittaa 4H-säätiö Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella.

Vuoden 4H-kerho -kilpailun finalistit

1. Ylikylän kädentaitajat

Rovaniemen 4H-yhdistys

”Teimme kauden aikana keppihevoset ja muuta teemaan sopivaa. Suunnittelimme keppihevosen, jonka pää ommellaan kolmesta osasta. Katselimme kirjoja ja tutustuimme keppareiden maailmaan, osalle kerholaisista tämä olikin jo tuttua. Suunnitelmaan laitettiin kepparin nimi, luonne, väri ja suunniteltiin varusteet. Lankojen värit olivat ruskaisia kierrätyslankoja ja ne olivat todellinen hitti. Niistä tuli kauniita ja lapset sai käyttää luovuutta suunnittelemalla ja tekemällä oman mallin.

Lapset ovat oppineet sisukkuutta ja pitkäjänteisyyttä, joita keppareiden käsin ompelu vaatii. Harjoittelemalla oppii sorminäppäryyttä, huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta!”

2. Virtasalmen Safkasankarit ja liikkakerho

Pieksämäen 4H-yhdistys

”Meidän kerhomme on maaseudulla sijaitseva kyläkerho. Kantakaupunkiin on matkaa, joten on hyvä, että omalla kylällä on kerho, jossa on mahdollisuus oppia arjen taitoja. Liikumme paljon sekä ulkona luonnossa että sisällä liikuntahallissa. Keittiötaitoja varten meillä on mahdollisuus käyttää kylän koulun keittiötä, jossa voimme monipuolisesti valmistaa mitä vain. Käytämme Safkasankarit –teemaoppaita. Kehittelimme myös oman reseptioppaan, johon kokoamme tulevan kerhon kokkausohjeet kuvineen. Näin voimme hyödyntää sitä kerhossa sekä kerholaiset kotona.

Kerholaiset ovat oppineet paljon yrittelijäisyydestä: kahvila tapahtuma luo kerholaisille pohjaa yritteliäisyyteen sekä motivoi toimimaan yhteisen hyvän vuoksi. Kerholaiset laativat itse paperimainokset, kutsut läheisille ja Facebook-mainonnan kahvilaa varten. Kerhokerroilla harjoittelimme tekemään myyntiin tulevat leipomukset ja pohdimme samalla mitä myymme, mitä asiakkaat haluavat ja millä hinnalla.

Kehitämme omaa ajattelutapaamme huomioiden oikeudenmukaisuus, lähiympäristö ja kanssa ihmiset. Harjoittelemme monipuolisesti käden- ja käytännöntaitoja, niin että ne kulkisivat kerholaisten mukana kotiin. Kunnioitamme ihmisiä ja luontoa.”

3. 4H-Metsäsalapoliisit

Seinäjoen 4H-yhdistys

”Kerhoon osallistui parikymmentä 2.-luokkalaista. Teimme yhteistyötä Ylistaron Kirja-Matin koulun kanssa. He innostuivat metsäsalapoliisit-teemakerhosta, jossa oppilaat saavat ulkoilua ja pääsevät lähemmäs luontoa osana opetuspäiviä.

Keskityimme kerhokerroilla tiettyyn aiheeseen. Oppilaat saivat kertoa, mitä olivat oppineet ja mikä oli hauskaa. Esimerkiksi oppilaat makasivat pressun päällä ja halailivat puita, mikä oli ihanaa, kun he keskittyivät oikeasti kuuntelemaan luonnon ääniä. Viimeisellä metsäretkellä koulu varasi meille kodan, jossa teimme erilaisia leikkejä ja pääsimme olemaan luonnon ja nuotion äärellä.

Opettelimme metsänsaloja erilaisten leikkien ja ryhmätöiden kautta. Tutkimme sieniä, marjoja ja erilaisia ötököitä. Oppilaat oppivat uusia taitoja esimerkiksi perhosleikissä, jossa tutustutaan perhosen kehitysvaiheisiin. Kotitehtävien kautta oppilaat pääsivät havainnoimaan omaa kotiympäristöä.”

4. Huolin pienoismallikerho

Meri-Vakan 4H-yhdistys

”Kerhossamme opitaan itse tekemällä ja toimimaan ryhmässä. Olemme tehneet pienoismalleja eri vaikeustasoilla; maalanneet, muokanneet sekä tehneet pienoismalleille erilaisia ympäristöjä.  Kerhomme on samanhenkisten mallareiden oma harrastuspaikka. Kiva koko perheenkin voimin tulla mukaan rakentelemaan. Keväisin kerholla on oma näyttely/kilpailu, jonne kutsutaan esille laittajia ympäri Suomea.

Kerho on tehnyt yhteistyötä FCMA – pienoismallijärjestön kanssa näyttelyn järjestämisessä ja tarvikkeiden hankinnassa ja myynnissä. Yhteistyötä on tehty myös Kurittulan pienoismallikerhon kanssa.”

5. Heppakerho

Pihtiputaan 4H-yhdistys

”Kerhomme tavoite on kasvattaa tulevaisuuden hevososaajia ja tuoda monipuolisesti esiin hevosharrastuksen eri muotoja. Ehdottomia pääperiaatteitamme ovat eläimen ehdoilla toimiminen sekä turvallisuus. Opettelemme vuorovaikutustaitoja niin eläinten kuin ihmistenkin välillä. Tunnetaidot ovat iso osa kerhoamme; opettelemme tunnistamaan ja tulkitsemaan hevosten (ja ihmisten) eleitä ja ilmeitä.

Käytämme TOP-tehtäviä, mutta lisäksi suunnitellemme paljon itse materiaaleja ja tehtäviä kerhoomme. Otimme viime kaudella käyttöön hevostaitopassit ja kansiot. Passissa on erilaisia tehtäviä (esim. karsinan puhdistus, riimun laitto, harjaaminen jne.) ja kerholaiset saavat leiman aina tehdessään passissa olevan asian. Kansioon kerätään opetusmateriaalia kerhovuoden varrelta. Passit ja kansiot jäävät lapsille muistoksi.

Kerhossamme on lämmin ja välitön tunnelma ja kiusaamisen osalta nollatoleranssi. Osa lapsista on ollut mukana alusta asti ja kerhossa on solmittu uusia ystävyyssuhteita.

Lasten sanoin: Meidän heppakerho on paras!”

6. Safkasankarit

Kaavin 4H-yhdistys

”Safkasankarit kattaa maailman -kerhossa kokattiin herkkuja maailman kulttuureista ja tutustuttiin samalla sen maan kulttuuriin. Olemme tutustuneet muun muassa meksikolaiseen, kreikkalaiseen, kiinalaiseen, japanilaiseen ja englantilaiseen keittiöön.

Kerho on tehnyt yhteistyötä ja oppinut yrittäjyydestä Kaavin koulun, kunnan ja yrittäjien kanssa. Kerholaiset leipoivat pikkuleipiä Kaavin koulun nenäpäivään ja osallistuivat nenäpäivän toteutukseen arpoja myymällä. Kerholaiset osallistuivat myös myyjäisiin Isossa Oskarissa leipomalla sinne pikkuleipiä ja pipareita. Tuotto meni kerhotoimintaan.

Kerholaiset ovat oppineet myös kädentaitoja, löytäneet uusia makuja ja saaneet tietoa eri ruokakulttuureista. Joka kerhon päätteeksi huoltajille lähetetään WhatsAppissa kuva ja lyhyt viesti siitä mitä kerhossa tänään tehtiin. Kerholaiset ja kerho-ohjaajat osallistuvat kuvien ottamiseen.”

7. Kädentaitajat Keppihevoskerho

Pudasjärven 4H-yhdistys

”Kerhossa ommellaan oma keppihevonen, opetellaan erilaisia askellajeja ja erilaisia ratsastusradanteitä ulkona. Toiseksi viimeisellä kerralla järjestettiin keppihevosratsastuskilpailu ja keppareina on itse valmistetut hevoset. Viimeisellä kerhokerralla pidettiin pikkujoulu.

Kerhossa harjoitellaan vuorovaikutustaitoja, harjoitellaan erilaisia kädentaitoja ja ryhmässä toimimista.

Jokainen valitsee itse mieleisensä kankaan ja suunnittelee paperille ensin hevosen värin ym. Käsitöissä käytetään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaalia (esim. hevosten harja tehdään kierrätyslangoista), kankaat opetellaan leikkaamaan niin että hukkapaloja tulee mahdollisimman vähän. Edistyneempi kerholainen auttaa toista kerholaista esim. hevosen korvan ompelussa. Yhdessä mietittiin minkä hintaisia keppihevosia on myynnissä ja arvioimme, kuinka arvokas itse valmistettu keppihevonen on.

Ketään ei kiusata kerhossa. Se on kirjoitettu yhteisesti mietittyihin kerhon sääntöihinkin. Kerholaisten omasta aloitteesta kerhossa otettiin käyttöön puhelinparkki sen jälkeen, kun yhden kerholaisen kännykkää etsittiin kerhokerran päätteeksi.”

8. Metsäsalapoliisit

Evijärven 4H-yhdistys

”Kerho on vauhdikas tyttöporukka. Kerhoissa kaikki osallistuvat aktiivisesti tekemiseen. He voivat itse vaikuttaa kerhojen sisältöön ja toivoa leikkejä, eri sisältöjä ja tuoda esim. omia lemmikkejä kerhoon.

Kerhossa puhumme kierrätyksestä, luonnosta, eläimistä ja vastuullisesta suhtautumisesta niihin. Askartelemme pääsääntöisesti kierrätysmateriaaleista eikä tuhlata esim. tarvikkeita.

Metsäsalapoliiseissa on opittu esimerkiksi jokamiehenoikeuksia ja jätteiden kierrätystä. Kerho on kaikille avoin ja turvallinen matalan kynnyksen harrastus!”

9. Erä- ja riistakerho

Pieksämäen 4H-yhdistys

”Kerhossa korostuu yhteistyön tekeminen, uudet ideat sekä lapsia ja nuoria osallistava toiminta.

Kerhontoimintasuunnitelma tehdään yhdessä kerholaisten, kerholaisten vanhempien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Kerhoillan aiheita mm. pohjaonginta, perhokalastus, jänisjahti, hirvijahti ajojahtina, tuulastus, morrien teko, erätaidot, SimWay-simulaattorilla ammunta ja kisat sekä vuosivaapun värityskilpailu. Teemme toiminnassamme voimakasta yhteistyötä Pieksämäen riistanhoitoyhdistyksen, Pieksämäen perhokalastajien, vapaa-ajankalastajien ja metsästysseurojen kanssa sekä Suomen metsästäjäliiton kanssa.

Kerholaisista on tullut oma-aloitteisempia, jotka suuntaavat yrittäjämäisen toiminnan kalastukseen ja metsästykseen. Muutamat kerholaiset ovat jo suorittaneet syksyn aikana metsästäjätutkinnon ja seuraavana päämääränä on haulikon käyttö ja aseen rinnakkaisluvat. Näistä kerholaisista voi tulla myös yrittäjiä esim. kalojen jatkojalostuksen tekijöitä tai kalastuksenopastajia aloittelijoille.

Olemme rehellisiä ja oikeudenmukaisia kaikissa toiminnassa sekä kehitämme jatkuvasti omaa ajatteluamme toiminnassa. Harjoittelemme kerhoilloissa käytännön ja kädentaitoja mm. ruokintalauttojen, linnunpönttöjen teossa, lusikkauistimien sekä morrien teossa. Olemme yritteliäitä ja myymme tuotteita pilkkikisoissa varainhankintamielessä. Luomme arjen hyvinvointia itsellemme ja muille; lahjoitamme tekemiämme ruokintakaukaloita yhteistyökumppaneille. ”

10. Lietohallin liikuntaleikkikerho

Liedon 4H-yhdistys

”Meidän kerhossamme liikutaan ja leikitään.

Lapset ovat oma-aloitteisia, he ehdottavat itse leikkejä ja pelejä. Kerhon alussa lapset ottavat itse matot reunalta ja lähtevät mukaan hakemaan käytettäviä välineitä. Lapset yrittävät ja kokeilevat erilaisia lajeja sekä pelejä. Lapset, joille se on mahdollista kulkevat kerhoon kävellen tai pyöräillen. Teemme yhteistyötä Turun ammatti-instituutin kanssa.

4H-arvot näkyvät meillä seuraavasti:

  • Harkinta- Meillä ohjaajilla harkinta näkyy siten, että mietimme, mikä on lapsille ikään ja kehitykseen nähden sopivaa ja hyödyllistä. Lapset harkitsevat itse mikä on heistä sopivaa käytöstä ja toimintaa. Joskus kyllä tarvitsee hieman ohjata oikeaan suuntaan.
  • Harjaannus- Olemme harjoitelleet ryhmässä toimimista, kuuntelua, yhteistyötaitoja sekä turvallisuustaitoja.
  • Hyvyys- Noudatetaan sääntöjä ja ollaan ystävällisiä kaikille.
  • Hyvinvointi- Kerhossa liikumme”

 

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.