4H-liiton koronavirusohjeistus

Suomen 4H-liiton suositus on noudattaa viranomaissuosituksia. Suomen hallitus on suositellut, että tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Myös isoja kokoontumisia tulee välttää.

Suomen 4H-liitto suosittelee/linjaa, että:

 • Ryhmämuotoinen 4H-kerho- ja tapahtumatoiminta keskeytetään välittömästi toistaiseksi.
 • Kaikki liiton ja yhdistysten tapahtumat ja live-koulutukset siirretään, perutaan tai järjestetään mahdollisuuksien mukaan virtuaalisesti. Esimerkiksi stipenditilaisuus, joka oli tarkoitus järjestää Säätytalolla 27.3., on nyt peruttu.
 • Vapaaehtoisten/luottamushenkilöiden kokoukset järjestetään ensi sijassa virtuaalisesti/Teamsin/puhelimen välityksellä.

Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat.

4H-liitto seuraa valtakunnallisia viranomaissuosituksia aktiivisesti ja päivitämme niiden pohjalta omia linjauksiamme. Tiedotamme yhdistyksiä, työntekijöitämme ja jäsenistöämme mahdollisimman ajantasaisesti.

Huomioikaa myös kuntien ohjeistukset

4H-yhdistysten ja jäsenistön on hyvä huomioida erityisesti kuntien ohjeet esim. pienempimuotoisten tapaamisten/toiminnan järjestämisessä, koska kuntien tilanteet voivat vaihdella. Maan hallituksen suositus koskee siis ryhmämuotoista harrastustoimintaa.

Tärkeintä on nyt asettaa ennen kaikkea turvallisuus ja jäsenistömme, työntekijöidemme sekä vapaaehtoistemme terveys edelle.

Tässä tilanteessa ohjeistus on sama kuin kaikessa työssä – jos epäilet saaneesi tartunnan, jää kotiin (kts. yleistä tietoa tämän tiedonannon lopusta).

Mitään toimintaa tai tapaamista ei kannata järjestää, jos jollakulla on flunssankaltaisia oireita tai epäilee sairastuneensa.

Näitä kanavia kannattaa seurata

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa valtakunnallista ja kansainvälistä tilannetta ja antaa ohjeita tartuntojen ehkäisyssä osoitteessa www.thl.fi.

Kehotamme seuraamaan myös THL:n ja UM:n virallisia ohjeita sekä tietysti jokaisen yhdistyksen toiminta-alueen kuntien paikallista ohjeistusta.

https://thl.fi/fi/

https://um.fi/etusivu

Yleistä tietoa liittyen koronavirukseen sekä työntekoon/matkustamiseen

Tärkein torjuntakeino on hyvä käsihygienia

 • Pidä kädet puhtaana. Pese kädet heti töihin tultuasi sekä töistä poistuessa. Muista pestä kädet myös ennen ruokailua, tupakointia ja poistuessasi työtehtävistäsi.
 • Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa.
 • Käytä käsien kuivaamiseen paperia, ei pyyhettä.
 • Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista, ellei työssäsi olla ohjeistettu käyttäytymään toisin.
 • Kun käytät alkoholipitoista käsihuuhdetta, ota kerralla määrä, jolla pystyt hieromaan kätesi kauttaaltaan.
 • Jos käytät kertakäyttöisiä suojakäsineitä, riisu ne koskematta käsineiden ulkopintaan.
 • Älä koskettele suojakäsineillä tai likaisilla käsillä kasvojasi suun ja nenän alueelta.
 • Pese kädet suojakäsineiden riisumisen jälkeen.
 • Jätetään toistaiseksi kätteleminen ja muu koskeminen pois.

Mitä teen, jos epäilen saaneeni tartunnan? (Lähde THL)

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Virustartunnan nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta voidaan estää viruksen leviämistä.

 • Jos epäilet, että olet ollut tekemisissä mahdollisesti virusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa sekä saat kuumetta ja hengitystieoireita 14 vuorokauden kuluessa tapaamisesta, ota ensisijaisesti puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen, työterveyshuoltoon tai terveydenhuollon päivystykseen. Sieltä saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.
 • Ilmoita esimiehellesi omailmoitusmenettelyllä ja tee etätöitä voinnin mukaan.
 • Pysy kotona. Pysyttele mahdollisuuksien mukaan etäällä muusta perheestä. Pese käsiä usein. Peskää kotona tiheään ovenkahvoja, hanoja ja muita kosketuspintoja pesuaineella ja kostealla liinalla. Pese siivousliinat ja petivaatteet 60 °C ohjelmalla pesukoneessa. Käytä nenäliinoja ja varaa niille jätepussi, johon saat laitettua käytetyn nenäliinan heti. Käytä omaa pyyheliinaa. Älä ota vastaan kotiisi vieraita, etenkään iäkkäitä henkilöitä. Vältä ihmiskontakteja.
 • Jos yskittää, yski nenäliinaan tai hihaasi. Älä yski kämmeneesi koskaan. Laita nenäliina sekajätteisiin.
 • Tutustu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Ohjeeseen käsienpesusta ja yskimisestä.

Mikäli lähipiiristäsi joku sairastuu tai epäilet saaneesi tartunnan, jää kotiin tekemään etätöitä.

Matkustaminen

 • Vältä kaikkea turhaa matkustamista.
 • Seuraa UM:n tiedotteita. Vältä kohdemaita, joita UM kehottaa välttämään.
 • Jos olet vapaa-ajalla lähdössä ulkomaille, tieto matkasta esimiehelle/lähitukihenkilölle.
 • Jos palaat Suomeen ulkomailta, tee etätöitä 14 vrk.

Työntekijän ja työnantajan oikeudesta tartuntatautilain mukaiseen tartuntatautipäivärahaan löytyy tietoja Kelan nettisivuilta. Päivärahaa voidaan maksaa EU-alueella eristetylle tai karanteenin määrätylle henkilölle.

Koronaviruksesta on avattu valtionhallinnon organisoima valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa. Sen numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.