Keppihevoset ja keppikrossarit – uutuuskirja vie kädentaitojen ja liikunnan ilon pariin

Tiedote 17.9.2019

Suomen 4H-liitto ry

Keppihevoset ja keppikrossarit – Itse luotuja hevosvoimia -kirjan kansien väliin on kerätty lasten ja nuorten keppariasiantuntijuuteen liittyvät tiedot ja taidot. Keppihevosharrastajat ja alan nuoret 4H-yrittäjät kertovat kirjassa, miten harrastuksessa pääsee alkuun ja kuinka sitä voi kehittää, muun muassa varusteita valmistamalla.

Suomen 4H-liiton julkaisema ja Lasten Keskuksen kustantama kirja sisältää tarkat ohjeet keppihevosten sekä niiden moottoripyörämäisten vastinparien, keppikrossareiden, valmistamiseen ja teemakerhojen sisältöön. Keppikrossari on kulkupelinä keppihevosta tuntemattomampi, mutta kuten kirjassakin todetaan, ”se on vähän niin kuin hevonen, mutta sillä ei ole päätä eikä häntää”.

”Kirja koostuu lasten ja nuorten kokemuksista omasta harrastuksestaan ja 4H-yrittäjyydestä keppihevosten parissa. Sisältö muodostuu pitkälti lasten ja nuorten ideoista ja ohjeista, joiden avulla kepparimaailma herää eloon. Heidän vinkkinsä on tarkoitettu auttamaan ohjaajia ja opettajia kerhon ohjaamisessa ja kerhokertojen suunnittelussa”, sanovat kirjan tekijät Virpi Skippari ja Heikki Oksanen.

Kirja avaa näköalapaikan kaikille keppihevosten ja keppikrossareiden maailmoista kiinnostuneille. Se on tarkoitettu harrastajien virikemateriaaliksi, mutta myös harrastekerhon ohjaajille. Kirja antaa selkeät ohjeet oman keppihevosen tai keppikrossarin rakentamiseen ja varustamiseen, jotta ohjaaja voi opastaa lapsia ja nuoria tämän liikunnallisen ja kiehtovan käsityöharrastuksen pariin.

Liikunnan ja käsityön riemua. Kepparikerhossa eläydytään hevostallien maailmaan, ja krossarikerhon tunnelma haetaan moottorivarikolta. Kuva: Heikki Oksanen.

”Varmaan keppariharrastus alkoi siitä, että ne on tavallaan oikeita hevosia. Sitten pystyy enemmän harrastamaan hevosia keppareiden kautta”, sanoo kirjassa mukana oleva keppihevosharrastaja Aino.

”Olen tehnyt kaksi erilaista keppikrossaria, niiden tekemisessä oli kivointa se, kun sai duunata ja viritellä niitä”, sanoo koulun keppikrossitapahtumaan osallistunut Hugo.

Kun hevonen on suittu ja krossari viritetty, lähdetään radoille ja maastoon. Tallille pysähdytään syömään heinää tai varikolle tankkaamaan. Kirjassa esitellään kaksi esimerkkikerhoa, joiden runkoa voi hyödyntää erilaisissa harrastekerhoissa.

Keppikrossarit ja keppihevoset yhdistävät käsillä tekemisen ja liikunnan ilon. Harrastuksen kautta jokainen lapsi ja nuori saa onnistumisen kokemuksia, vahvistusta osaamiselleen ja mahdollisuuden toteuttaa itselleen tärkeitä asioita. Molemmat harrastekerhot ovat avoimia tytöille ja pojille.

”Kirja palvelee myös luokanopettajia kouluissa, joilla on vastuulla käsityöt tai liikunnat. Opaskirja on hyvä materiaali esimerkiksi monialaisiin opintoihin tai valinnaisiin kursseihin 1.–6.-luokilla. Keppikrossari on myös erinomainen menopeli liikenteessä ajamisen harjoitteluun, vaikka koulun liikuntapäivässä. Myös kuntien liikuntatoimet ja liikuntapalvelut voivat hyödyntää kirjaa ja järjestää kerhoja omissa kunnissaan”, sanoo Nurmijärven kunnan Isoniitun koulun liikunnanlehtori Ari Murole.

Kirjan sisällys:

Itse luotuja hevosvoimia

Ohjaajalle

Liikunnan ja käsityön riemua

Harrastajien huomioita

Lapsuuden harrastuksesta yritykseksi

Keppihevoset

Tallikerta 1. Suunnittelemme kepparit

Tallikerrat 2 ja 3. Keppareiden ensihirnahdus

Tallikerrat 4 ja 5. Keppihevoselle varusteita

Tallikerta 6. Ensiaskeleet kouluratsastuksessa

Tallikerrat 7 ja 8. Esteitä rakentaen ja hypäten

Tallikerta 9. Kisat kerhossa

Tallikerta 10. Hevosilla maastoon ja piknikille

Keppikrossarit

Varikkokerta 1. Vauhtiin kahvakrossarilla

Varikkokerta 2. Ohjaustanko valmiiksi

Varikkokerta 3. Pyörä kiinni krossariin

Varikkokerta 4. Räpättimellä moottorin äänimaailma

Varikkokerta 5. Varustellaan krossaria

Varikkokerta 6. Suunnitellaan krossarikisoja

Varikkokerta 7. Merkinantoliput liehumaan

Varikkokerta 8. Kilpailut tai tapahtuma

Varikkokerta 9. Keppikrossaajien kemut

Liitteet
Ponin kaava
Hevosen kaava

LISÄTIEDOT:

Virpi Skippari, kehityspäällikkö, Suomen 4H-liitto, p. 044 783 0302, virpi.skippari@4h.fi

Piia Latvala, viestintäpäällikkö, Lasten Keskus, p. 0400 999 499, piia.latvala@lastenkeskus.fi

Arvostelukappaleet: Minna Vatja, mediakoordinaattori, minna.vatja@lastenkeskus.fi

Katso video keppikrossareista: https://www.youtube.com/watch?v=hNguz7ZQuDg

 

Keppihevoset ja keppikrossarit – Itse luotuja hevosvoimia

Tekijät: Virpi Skippari ja Heikki Oksanen

Julkaisija: Suomen 4H-liitto

Kustantaja: Lasten Keskus

ISBN: 978-952-354-106-1

Virpi Skippari on Suomen 4H-liiton kehityspäällikkö ja innostava pedagogi. Hevostalli on ollut hänen nuoruutensa tärkeä oppimisympäristö.

Heikki Oksanen työskentelee valokuvaajana ja kuvataidekoulun opettajana. Hänet tunnetaan paitsi kekseliäänä nikkarina myös kyvystään astua lapsen maailmaan.