4H-yrittäjänä toimiminen on vaihtoehto kesätöille – 4H ja Nordea tukevat nuoria yrittäjiä alkuun

Kesätöiden hakeminen on jälleen ajankohtaista. Kesätyöpaikkoja tarjoavat useat yritykset, mutta nuori voi myös työllistää itsensä yrittäjänä. 4H-järjestö ja Nordea auttavat nuoria tutustumaan yrittäjyyteen ja oppimaan yrittäjän arjesta. 4H-yrittäjyys on erinomainen keino tutustua työelämään.

Kesän 2022 aikana nordealaiset toimivat jälleen nuorten 4H-yrittäjien henkilökohtaisina yritysohjaajina. Kun nuori ilmoittautuu kesäyrittäjäksi, hän saa itselleen oman yritysohjaajan, joka tukee ja auttaa kesän aikana kannustaen nuorta yrittäjyyden alkutaipaleella.

Viime vuonna 80 nordealaista vapaaehtoista toimi 80 4H-yrittäjän yritysohjaajana. Tänä vuonna tavoitteena on 100 ohjaajaa 100 nuorelle.

4H ja Nordea ovat tehneet yhteistyötä nuorten työelämätaitojen tukemisessa jo useamman vuoden ajan. Viime vuonna nuorten kesäyrittäjyys sai tuulta alleen, kun kymmenet nuoret työllistivät itsensä yrittäjänä ja saivat tukea Nordean ja 4H:n toteuttaman kesäyrittäjyysprojektin kautta. Tavoitteena on mahdollistaa yhä useammalle nuorelle positiivinen työelämäkokemus yrittäjyyden kautta.

Elli sai yritysohjaajalta rohkaisua ja innostusta

Omaa kahvilaa pyörittänyt 4H-yrittäjä Elli Sääskilahti, 18, haki kesällä 2021 4H:n ja Nordean kesäyrittäjyysprojektiin saadakseen Nordealta oman yritysohjaajan.

Elli  Sääskilahti oli mukana 4H:n ja Nordean kesäyrittäjyys-projektissa kesällä 2021.  Sääskilahden yritysohjaajana toimi Aleksi Lehtonen Nordealta. 

Ellin yritysohjaajana toimi Nordea Suomen yritysasiakkaista vastaava johtaja Aleksi Lehtonen.

Lehtonen ja Sääskilahti puhuivat ohjaussuhteen aikana muun muassa kesäkahvilan konseptista, hinnoittelusta ja näkyvyydestä. Sääskilahti kertoo, että ohjauksen suurin anti oli Lehtosen innostava asenne.

”Minulla oli oikeastaan kaikki ainekset kasassa, mutta monissa teemoissa tarvitsin ohjaajan rohkaisua.”

Suomen 4H-liiton yritysvastaava ja kehityspäällikkö Sirkka Suomäki painottaa, että nuoren yrittäjän tukeminen alkutaipaleella on tärkeää.

”4H-yrityksen voi perustaa jo 13 vuotta täyttänyt nuori. Vaikka monet nuoret ovat osaavia ja innokkaita, on aikuisen tuki oleellinen osa 4H-yritys-konseptia. Hienoa, että Nordea tarjoaa 100 vapaaehtoista nuorten yritysohjaajiksi. Nordealaiset ovat talous- ja markkinointiosaamisen ammattilaisia. Näitä taitoja nuoret yrittäjät tarvitsevat.”

Nordea tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden vapaaehtoistyöhön

Viime vuonna vapaaehtoiset yritysohjaajat kokivat oman roolinsa tärkeäksi pystyessään auttamaan nuoria arjen päätöksissä.

“Työ oli hedelmällistä molemmin puolin – nuoret saivat arvokasta tukea ja Nordean vapaaehtoiset pääsivät tekemään merkityksellistä työtä”, kertoo Aleksi Lehtonen.

Jokaisella nordealaisella on mahdollisuus käyttää kaksi työpäivää vuodessa vapaaehtoistyöhön edistääkseen taloustaitoja ja yrittäjyyttä suomalaisessa yhteiskunnassa. Yhteistyö 4H-kesäyrittäjyyshankkeen kanssa on osa Nordean vapaaehtoistyökokonaisuutta.

4H-yrittäjyys

  • 4H-yritys on 13–28-vuotiaille nuorille suunnattu yrittäjyyden malli.
  • Jokaisella 4H-yrittäjällä on oma yritysohjaaja.
  • 4H-yrityksen myynti on 50 € – 8 000 € vuodessa.
  • Vuonna 2021 4H-yrityksiä oli noin 2000. Uusia yrityksiä perustettiin 1370, joka on kaikkien aikojen ennätyslukema.
  • 4H-yrittäjien yhteenlaskettu liikevaihto oli yli 2,8 miljoonaa euroa vuonna 2021.