4H-yrittäjyyden tienhaaroissa tukee oma yritysohjaaja

Vuoden artesaani -palkinnon saanut 4H-yrittäjä Kirsi Launiainen suunnittelee yritysmuodon vaihtamista toiminimeksi. 4H-yrittäjä Stella-Veronika Kimillä taas kypsyy mielessä täysin uusi yritysidea. 4H-yrityksen uusissa tuulissa nuoria tukevat nordealaiset 4H-yritysohjaajat.

Kirsi Launiainen on 27-vuotias 4H-yrittäjä, joka valmistaa itsetehdystä taiteesta paperi- ja tekstiilituotteita Tipsutora-yritysnimen alla.

“Visualisti-opintojeni aikainen opettajani kannusti minua ryhtymään 4H-yrittäjäksi. Tein aluksi paljon valokuvausta ja videotuotantoa sekä animaatioita ja piirustustilaustöitä asiakkaille, mutta nyt keskityn omiin tuotteisiini”, Kirsi kertoo.

Kirsi palkittiin marraskuussa Vuoden artesaani -palkinnolla Suomen Kädentaidot -messuilla. Hän suunnitteli kilpailuun neljän kuosin tuoteperheen, johon kuuluu Launiaisen piirtämästä kuosista valmistettu kankainen penaali ja avaimenperä.  

”Olen monta vuotta tehnyt tätä omaa juttua. On hienoa saada kyseinen tunnustus ja tämä motivoi vielä lisää oman yritystoimintani kehittämisessä.”

4H-yrittäjästä kokopäiväiseksi yrittäjäksi 

Kirsi kokee, että on oppinut 4H-yrittäjänä erityisesti tuotteiden hinnoittelua ja kirjanpitoa. Lisäoppeja hän on lähtenyt hakemaan alan koulutuksesta.

”Lähdin kouluun oppimaan lisää alastani ja olen pian valmistumassa designtekstiilin valmistajaksi Salon seudun ammattiopistosta. Koulussa olen oppinut, kuinka teen omasta taiteesta ja printeistä tekstiilituotteita.” 

Kokeneen 4H-yrittäjän seuraavana tavoitteena on vaihtaa yritysmuotoa toiminimeksi ja ryhtyä täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Tässä Kirsillä on apuna yritysmaailman koukerot tunteva nordealainen vapaaehtoinen 4H-yritysohjaaja.

”Olemme tavanneet ohjaajan kanssa jo pari kertaa. Teimme yhdessä starttirahahakemuksen, josta oli minulle paljon hyötyä. Olemme myös käyneet läpi kirjanpitoasioita ja keinoja ottaa yhteyttä jälleenmyyjiin. Sovimme joka kerta to do -listan asioista, jotka pitää olla tehtynä seuraavaa tapaamistamme varten”, Kirsi summaa. 

Varmuutta tekemiseen 

Myös 17-vuotias 4H-yrittäjä Stella-Veronika Kim on saanut Nordean ja 4H:n yhteistyön myötä oman nordealaisen yritysohjaajan, jonka kanssa hän työstää uutta yritysideaansa. 

Stellan nykyinen 4H-yritys Stellan seura tarjoaa apua arkeen. Työtä on ollut viime aikoina eniten siivouksen parissa, mutta yritys tarjoaa apua myös eläinten ja yli kahdeksanvuotiaiden lasten hoidossa. Yrittäjän päässä kypsyy kuitenkin jo uusi yritysidea. 

“Minulla on prosessin alla uusi idea, mutta en voi vielä kertoa siitä”, Stella kertoo hymy kasvoillaan. 

Tapaamiset yritysohjaajan kanssa ovat olleet Stellan mukaan joustavia ja hyödyllisiä. 

“Keskustelu on ollut vapaata ja tuntuu, ettei mikään oleellinen ole jäänyt käsittelemättä. Olen oppinut lisää ja minulle on tullut enemmän varmuutta tekemiseen”, Stella kiteyttää.  

Stellan yritysohjaaja on kotoisin Iso-Britanniasta, joten yrityskuvioiden pyörittelyn ohessa kehittyy myös kielitaito. 

“Minulta kysyttiin, sopisiko minulle englantia puhuva yritysohjaaja. Koen olevani aika vahva englannin kielessä ja näin tämän hyvänä mahdollisuutena ylläpitää taitoani. Kommunikointimme on toiminut hyvin.” 

Hyvä yritysohjaaja on kannustava ja kuuntelee 

Stella mielestä hyvä yritysohjaaja on kannustava ja tuo rohkeutta nuorelle yrittäjälle. Tärkeää on, että yritysohjaaja osaisi vastata nuoren kysymyksiin ja että nuori pääsisi oppimaan jotain uutta. Kaikkea ei kuitenkaan yritysohjaajankaan tarvitse osata. 

“Jos tulee hankalia kysymyksiä eteen, voimme yrittää ratkoa niitä yhdessä.” 

Kirsi pitää tärkeänä, että yritysohjaaja osaa kuunnella nuorta. 

”Hyvä yritysohjaaja osaa keskittyä siihen aiheeseen ja liiketoimintaan, jonka ympärillä nuoren yritystoiminta pyörii. On hyvä osata pohtia nuoren näkökulmasta, mitä juuri kyseisessä yritysideassa on hyvä ottaa huomioon.” 

Stella hymyilee ja näyttää voitonmerkkiä. Tietokoneella on käynnissä etäkokous ja ruudulla näkyy Stellan yritysohjaaja.
Stellan yritysohjaaja Alex Read on kotoisin Iso-Britanniasta.

Yritysohjaajaksi voi ryhtyä kuka tahansa vapaaehtoinen aikuinen, joka on kiinnostunut tukemaan nuorta yrittäjyyden alkutaipaleella ja etsimään yhdessä vastauksia nuoren esittämiin kysymyksiin.

4H:n ja Nordean yhteistyö on osa vapaaehtoistyökokonaisuutta, jolla Nordea tukee yrittäjyystaitoja. Jokaisella nordealaisella on mahdollisuus käyttää kaksi työpäivää vuodessa vapaaehtoistyöhön edistääkseen taloustaitoja ja yrittäjyyttä suomalaisessa yhteiskunnassa.