Eeno Pusa -stipendiaatin kiitospuhe

Arvoisa ministeri ja 4H-säätiön edustajat, arvoisat muut stipendiaatit ja kutsuvieraat.

Haluan kiittää kaikkien meidän stipendiaattien puolesta 4H-säätiötä näistä myönnetyistä stipendeistä ja tästä hienosta tilaisuudesta, johon olemme saaneet kunnian tulla kutsutuksi. Jokaisen stipendin takana on omanlaisensa upea 4H-tarina. Jokainen meistä on saanut 4H:n kautta käydä lävitse oman kasvu- ja kehitystarinamme.

Oma 4H-tarinani alkaa jo 7-vuotiaana kerholaisena kyläkouluni 4H-kerhossa. Tästä kerholaisesta kasvoi omassa turvallisessa kerhoympäristössään ensin oman kerhonsa kerhohelppi ja myöhemmin oman kerhonsa kerhonohjaaja 8 vuodeksi ja samalla hiukan muidenkin ohjaajien tukihenkilö yhdistyksemme muissakin kerhoissa. Samalla minusta tuli pikkuhiljaa myös sellainen toiminnanjohtajan oikea käsi, joka oli paikalla, kun toiminnanjohtajan omat kädet eivät enää riittäneet.

4H mahdollisti myös minun ensimmäiset kesätyöni ja sitä kautta ensimmäisen oman kannettavani ja kamerani hankinnan. Näiden takana on monen monta polkupyörän polkaisua ja hikipisaroita, mutta kuinka ylpeä olinkaan ne ihan itse ansaittuani.

13-vuotiaana minua kutsui 4H-yrittäjyys ja se matka on jatkunut jo 11 vuotta. Tämä 4H:lta saamani oppi yrittäjyydestä on ollut kullanarvoista. Tästä on hyvä jatkaa kohti pk-yrittäjän uraa ja ehkä jonain päivänä voin olla itse se työnantaja ja antaa työtä muille. Ilman 4H-yrittäjyyttä en usko, että minusta olisi koskaan tullut yrittäjää. Nyt olen siihen saanut kasvaa 4H-yrittäjyyden kautta kuin huomaamatta.

Monia oppeja on tällä 4H-matkalla tarttunut matkaan mukaan niin koulutuksista kuin itse tekemällä oppien 4H:n tuella. Myös monia tärkeitä ihmisiä ja merkityksellisiä kohtaamisia on näinä 4H-vuosina kohdalleni siunaantunut. Niistä olen myös todella kiitollinen, koska ilman kaikkia näitä hetkiä en olisi se ihminen, joka tänä päivänä olen.

Tähän puheeseen on vaikea tiivistää kaikkea niitä tunteita, joita tämän stipendin saaminen herättää. Päällimmäisenä kiitollisuus kaikista näistä mahdollisuuksista ja opeista, mitä 4H on minulle suonut omaan selkäreppuuni tueksi elämän matkalle. Uskon, että tämän tunteen jakavat täällä kaikki mukana olevat stipendiaatit.

Toivon, että mahdollisimman moni lapsi ja nuori saisi tällaisen matkan tulevaisuudessakin taittaa 4H:n kanssa. Kiitos.

Eeno Pusa -stipendiaatti 2021, Annika Kaskinen