Stipendiaatin kiitospuhe 2019: Iida Vesterinen

Valtakunnallisen Eeno Pusa -stipendin saanut Iida Vesterinen Jyvässeudun 4H-yhdistyksestä.

Johtuen poikkeuksellisesta koronatilanteesta perinteisesti Säätytalolla järjestetty stipenditilaisuus on jouduttu peruuttamaan. Alla valtakunnallisen Eeno Pusa -stipendin saaneen Iida Vesterisen (Jyvässeudun 4H-yhdistys) kiitospuhe, jonka hän kirjoitti juhlaa varten.

Arvoisa ministeri, 4H-säätiö, kutsuvieraat ja stipendiaatit. Haluan kiittää meidän stipendiaattien puolesta 4H-säätiötä tästä ikimuistoisesta päivästä ja stipendistä. Tänne on kokoontunut tänään useiden vuosien, uskallan väittää jopa satojen, verran kokemusta 4H:sta.

Olen saanut olla mukana 4H:n toiminnassa kaksi kolmasosaa elämästäni. 4H on minulle monia asioita, mutta ennen kaikkea se on yhteisö, johon on ollut helppo tulla. 4H on kotiuttanut minut opiskelukaupunkiini Rovaniemelle sekä nykyiseen kotikaupunkiini Jyväskylään.

4H-jäsenyyteni perustukset valettiin Keuruulla. Eri puolilla Suomea 4H on perustuksiltaan sama, mutta kukin yhdistys on rakentanut omanlaisensa talon omien ja alueensa vahvuuksien pohjalta. Se on myös 4H:n vahvuus.

Eräs ensimmäisistä muistoistani 4H:hon liittyen on se, kun osallistuimme lannoitesäkkikeräykseen siskoni ja äitimme kanssa. Kiersimme ja kaivoimme säkkejä, milloin mistäkin ladosta viimeisen ties kuinka monen kymmenen vuoden ajalta.

Sittemmin 4H-harrastuksen lukuisat eri mahdollisuudet ovat tulleet tutuksi. Olen tutustunut eri kulttuureihin perheemme avatessa kotimme ovet IFYE-vaihtareille ja olen itse päässyt kurkistamaan taiwanilaiseen elämäntapaan. Olen tutustunut ihaniin lapsiin ohjatessani kerhoa ja yhdistysten hallintoon hallituksen jäsenenä.

4H on kasvattanut minusta sen nuoren aikuisen, joka nyt olen. Harrastus, jossa pääsee ylittämään itsensä, haastamaan omaa osaamistaan ja saa siihen tukea, on kullan arvoinen – niin minulle kuin yhteiskunnalle. Jokainen jäsen saa rakentaa oman polkunsa 4H:ssa. Järjestömme 4H on ollut myös tärkeänä tekijänä siinä, että olen löytänyt nykyisen ammatillisen intohimon kohteeni, viestinnän.

Stipendin saaminen on suuri kunnia, josta olen kiitollinen. Olen kiitollinen jokaisesta kohtaamisesta ja ihmisestä, jotka 4H on tuonut elämääni. En tiedä, minne 4H-polkuni seuraavaksi johtaa, mutta sen tiedän, että tämä ei ole loppu, vaan välietappi elämässä, jossa 4H on mukana.

Iida Vesterinen