Ilmoittautuminen Ruokakouluihin alkaa – teemana lähiruoka

Ruokakoulu – Matskolan on kaksikielinen lasten päiväleiri, jota järjestävät suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset ympäri Suomea. Vuoden 2021 teemana on lähiruoka.

Ruokakouluja järjestetään koulujen loma-ajalla, kesäkuusta elokuuhun sekä syyslomalla lokakuussa. Leireillä sadat lapset oppivat paljon ruuasta tekemällä ja kokemalla. Ruokakoulu on nuorisotyötä myös työllistämisen kautta: leiri mahdollistaa nuorten ensimmäisen työkokemukset apuohjaajana toimisen kautta.

Ruokakouluun ovat tervetulleita kaikki 8–12-vuotiaat lapset. Ruokakoulussa lapset oppivat valmistamaan terveellistä, lähellä tuotettua ruokaa ja ymmärtävät, mistä ruoka tulee. Ohjelmaan kuuluu maatilavierailu, leikkiä ja liikuntaa sekä yhteinen perhepäivällinen.

”Kunnissa toteutetun harrastekyselyn mukaan ruuan valmistus on yksi lasten suosituimmista toiveharrastuksista. Ei olekaan ihme, että Ruokakoulut täyttyvät vuosi vuoden jälkeen yhä uudestaan innokkaista pikku kokkailijoista. Tekemisen ilon ohella lapset oppivat hyödyllisiä arjen taitoja”, sanoo Suomen 4H-liiton kasvatuspäällikkö Marika Sarha.

”Ruokakoulu on oppimiskokemus vailla vertaa. Erityisesti näinä aikoina tuntuu tärkeältä luoda lapsille osallistumisen mahdollisuuksia”, jatkaa Harriet Sundholm, HR-päällikkö Finlands svenska 4H:sta.

Ruokakoulujen ilmoittautuminen alkaa maanantaina 1.3.2021 klo 10.  Kesäkuussa aloittavat Ruokakoulut löydät kootusti sivuilta www.ruokakoulu.fi. Tutustu Ruokakoulu-tarjontaan ja ilmoittaudu oman paikkakuntasi toimintaan mukaan.

Vuoden teemana lähiruoka

Ruokakoulut keskittyvät tänä vuonna lähellä tuotettuun ruokaan. Teeman toteutukset vaihtelevat sen mukaan, millaista lähiruokaa kullakin Ruokakoulun alueella tuotetaan. Voisikin sanoa, että jokainen Ruokakoulu on tänä vuonna erityinen!

Ruokakoulut tekevät yhteistyötä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ja SLC:n (Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund) kanssa. Ruokakoulussa lapset perehtyvät ruuan alkuperään yhdessä ruuan tuottajien, maanviljelijöiden kanssa. Maatilavierailut havainnollistavat ruuan reitin pellolta ja navetoista ruokalautasille. Nykyaikainen maatalous tulee Ruokakoulussa tutuksi: Osallistujat näkevät, millaista on maanviljelijän työ, tai miten esimerkiksi tuotantoeläimiä hoidetaan.

MTK ry:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen on iloinen Ruokakoulu-yhteistyön jatkumisesta. ”Esittelemme mielellämme nykymaataloutta ja suomalaisen ruuantuotannon mainioita erityispiirteitä lapsille ja nuorille,” Siivonen toteaa. “Ruokakoulu on mukava konsepti, sillä aikaa perehtyä asioihin on enemmän kuin kerhossa tai oppitunnilla, ja 4H-järjestöllä on vankkaa osaamista laadukkaan lapsi- ja nuorisotoiminnan järjestämisestä”, hän jatkaa.

Lisätietoja:

Marika Sarha, kasvatuspäällikkö, Suomen 4H-liitto, 044 7830 302