Etkoilla vierailtiin Mäntyniemessä ja valmistauduttiin luontoretkelle

Suomen luonnon päivän etkoja vietettiin torstaina 17.8. Livelähetyksessä käytiin läpi luontoon ja hyvinvointiin liittyviä teemoja, opittiin retkeilystä ja juhlistettiin 95-vuotiasta 4H-järjestöä yhdessä 4H-kerholaisten ja lähetystä seuraavien 4H:laisten kanssa. Osana lähetystä näytettiin presidentti Sauli Niinistön ja puoliso Jenni Haukion haastattelu.

Mäntyniemessä olivat mukana 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski (vas.), 4H-liiton hallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Marko Kilpi, 4H-kerholaiset Antti, Veera ja Veikka sekä 4H-liiton kasvatuspäällikkö Miitta Riekki.

Lapsena luonnossa vietetty aika ja luonnon ihmettely edistää tutkitusti arvostusta luontoa kohtaan. Luonto myös rauhoittaa ja rentouttaa, vahvistaa lapsen ja nuoren itsetuntoa sekä tarjoaa mahdollisuuden virkistymiseen.

Muun muassa näistä teemoista keskusteltiin 4H-järjestön 95-vuotisjuhlavuoden tapahtumat aloittaneessa Suomen luonnon päivän etkot -lähetyksessä. Lähetystä seuraamaan oli kutsuttu kaikki 4H:n jäsenet.

Lähetyksen juontajana toimi 4H-liiton kasvatuspäällikkö Miitta Riekki, jonka keskustelukumppaniksi saapui Suomen Ladun ulkoilun asiantuntija Virpi Jussila. Riekin ja Jussilan johdolla käytiin läpi ohjeita koko perheen retkeilyyn ja jaettiin vinkkejä varusteiden, retkikohteiden ja eväiden valintaan.

Presidenttipari: “4H opettaa lapsille ja nuorille elämän perustaitoja ja tärkeitä arvoja”

Osana livelähetystä nähtiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja puoliso Jenni Haukion haastattelu. 4H-kerholaiset Veera, Veikka ja Antti sekä lähetystä juontanut Riekki saivat kutsun Mäntyniemeen, jossa he esittivät presidenttiparille luontoon ja harrastamiseen liittyviä kysymyksiä.

Niinistö ja Haukio nostivat kumpikin esille sen, kuinka monipuolinen luontomme on suuri rikkaus ja kuinka luonnossa asiat asettuvat mittasuhteisiinsa. Kerholaiset oppivat, että myös Mäntyniemessä luonto on välillä hyvinkin lähellä. Paikalla on nähty esimerkiksi peura.

Presidenttiparille annettiin kiitoslahjaksi 4H-yrittäjien valmistamia tuotteita.

”Luonnossa ymmärtää olevansa vain pieni osanen hyvin suurta kokonaisuutta ja voi hellittää arkisista murheista. Luonnossa oppii aina uutta”, kuvaili Haukio.

Niinistö kertoi, että luonnossa liikkuminen on hänelle tärkeä harrastus.

”Luonnossa oleskellessa oppii esimerkiksi vuoden kierrosta. Kevään kukkia havainnoimalla voi päätellä, onko kevät ajoissa vai myöhässä. Liikkuminen luonnossa on kaikista parasta – erityisesti nyt, kun sattuu olemaan hyvä sienivuosi.”

Presidenttipari toimii 4H:n juhlavuoden suojelijoina. Riekki kysyi, millaisia terveisiä pari haluaa lähettää 95 vuotta täyttävälle 4H-järjestölle.

Niinistön mukaan on tärkeää, että 4H-toiminnan ydin on pysynyt samana maailman muutoksista huolimatta. 4H opettaa yhä lapsille ja nuorille elämän perustaitoja ja tärkeitä arvoja.

Haukio toivotti 4H:lle kaikkea hyvää tulevaisuuteen.

”Lämpimät terveiset kaikille mukana oleville ja kiitokset vapaaehtoisille aikuisille, teette todella arvokasta työtä. 4H-toiminnalla on pitkät perinteet ja se on ollut upeaa seurattavaa.”

Luonnossa parasta on kaikki

Etkoilla juhlistettiin myös 4H:n kerhokauden avajaisia. Luonto ja metsä ovat keskeisiä teemoja 4H-kerhoissa, joissa lapsille opetetaan kestävään elämäntapaan kuuluvia taitoja sekä vahvistetaan lasten luontosuhdetta monin eri tavoin.

Kerholaiset askartelivat lähetyksessä Suomen lippuja, kokosivat telttoja sekä valmistivat mustikkapaistosta retkikeittimellä.

Sipoon maalaismaisemissa Näsiksen tilalla kuvattuun lähetykseen osallistuivat Hämeenlinnan Seudun 4H-kerholaiset Lumi, Veera, Juho, Tuukka ja Akseli sekä Tuuloksen eräkerhon ohjaajat Anna-Maarit Heinonen ja Tuija Ruokolahti. Riekki kyseli 4H-kerholaisilta heidän harrastuksistaan ja siitä, mikä on parasta Suomen luonnossa.

Pojat ovat kaikki aktiivisia eräkerhon harrastajia. Parasta kerhossa on heidän mukaansa ulkoilu ja luonnossa liikkuminen. Erityisesti kalastaminen on ollut eräkerholaisille mieluista puuhaa.

Lumi ja Veera ovat ottaneet osaa muun muassa kesän päiväleirille ja Tohinaa tassuista -eläinkerhoon. Veera kertoi pitävänsä luonnon hiljaisuudesta sekä siitä, että siellä voi juosta ja tehdä majoja. Lumin mukaan luonnossa on parasta aivan kaikki.

4H:n 95-vuotisjuhlavuosi pitää sisällään luontoon ja ruokaan sekä nuorten työllistymiseen ja yrittäjyyteen liittyviä tapahtumia. Juhlinta jatkuu seuraavaksi 4H-kerholaisille suunnatulla kakkukisalla. Lisätietoa juhlavuodesta voit lukea tästä uutisesta.