”Harjoittelu tarjosi enemmän kuin osasin odottaa”

Henri Korpi työskenteli kolmen kuukauden ajan Suomen 4H-liiton kansainvälisten asioiden harjoittelijana. Korpi toimi esimerkiksi 4H-nuorisovaihtoon osallistuvien yhteyshenkilönä, osallistui 4H-leirille Norjassa ja otti osaa rallyyn Itävallassa. Tekstissä hän kertoo, mitä harjoittelusta jäi käteen.

En ollut alun perin suunnitellut hakevani kesätöitä, mutta sain paikalliselta 4H-yhdistykseltä vinkin, että Suomen 4H-liitto etsii kansainvälisten asioiden harjoittelijaa. Kiinnostuin välittömästi, sillä 4H oli minulle ennestään tuttu ja työnkuva vaikutti juuri sellaiselta, josta haluaisin saada kokemusta. Sattumanvaraisesta alusta huolimatta kesä 4H-liitolla osoittautui ikimuistoiseksi kokemukseksi.

Ensimmäisinä työpäivinä minua odotti syväluotaava perehdytys. Sain kattavan yleiskuvan työskentelystä 4H:lla sekä eri toiminnoista ja 4H:n strategiasta. Pääsin myös tutustumaan iloisiin uusin työkavereihini ja aloittelemaan ensimmäisiä työtehtäviäni.

Monipuolista tutustumista eri maihin ja kulttuureihin

Suomeen oli saapumassa IFYE-nuorisovaihdon kautta 4H-vaihtareita. Ensimmäisenä tehtävänäni oli järjestellä heidän vastaanottamiseensa liittyviä asioita, kuten selvittää juna- ja bussiaikatauluja vaihtoperheiden välillä.

4H-vaihtarit pääsivät tutustumaan Suomenlinnaan ennen lähtöä vaihtoperheiden luo. Kuva: Henri Korpi

Päivät kuluivat yllättävää tahtia ja pian koittivatkin jo 4H-vaihtareiden orientaatiopäivät. Esittelin heille Helsinkiä sekä kerroin Suomesta ja kulttuuristamme. Samalla sain itse oppia heidän kulttuureistaan ja ajatuksistaan. Vaikka päivät olivat pitkiä, olivat ne täynnä hymyjä ja naurua. Tunsin, että teen jotain merkityksellistä.

Entistä monipuolisemmaksi työni tekivät retket Pohjoismaiden 4H-leirille Norjaan, jossa toimin ryhmänvetäjänä, sekä Rural Youth Europen järjestämään rallyyn Itävaltaan, jossa olin tiiminjohtajana. Matkat vaativat paljon ennakkovalmisteluja ja työtä paikan päällä, mutta olivat unohtumattomia, positiivisia kokemuksia.

Haasteistakin selvittiin

European Rallyn tämän vuoden teemana oli kestävä kehitys erityisesti ruuan näkökulmasta. Ajattelun aihetta antoi muun muassa vierailu matofarmilla. Kuva: Henri Korpi

Monipuolisessa työnkuvassa korostuivat hyvän organisoinnin ja avoimen viestinnän tärkeys. Nämä opit otan mukaani myös muualle. Pääsin vaikuttamaan paljon työtehtäviini ja hyödyntämään erilaista osaamistani, mikä tuntui hyvältä. Työhöni kuului myös kansainvälisistä asioista viestimistä, mistä sainkin paljon kiitosta.

Tietenkään työ ei ollut pelkästään puuhastelua kivassa kesätyössä, vaan myös vastuuta ja haasteita. Nuorten ja eri maista tulevien kanssa työskennellessä ei voinut välttyä yllättäviltä tilanteilta. Pysyin kuitenkin valppaana ja sain ratkottua kaikki haasteet.

Saumatonta yhteistyötä

4H-liiton työilmapiiri oli aivan omaa luokkaansa. Tuntui kuin aurinko olisi paistanut joka päivä. Ihmiset eivät olleet vain kollegoita, vaan työkavereita sanan loppuosaa painottaen. He tekevät työtä sydämellä ja intohimolla. Keskustelut olivat avoimia ja hymyt aitoja. Myös tiimityöskentely sujui kuin luonnostaan.

Esihenkilönäni toimi koulutuspäällikkö Johanna Pölkki, joka oli avoin ja kannustava. Yhteistyömme hänen kanssaan oli saumatonta. Kasvatuspäällikkö Miitta Riekin kanssa taas toimimme ohjaajina Norjan leirillä. Yhdessä kokemamme hetket loivat vahvan yhteenkuuluvuuden tunteen.

Kesä muutti näkemyksiäni järjestötyöstä

Pohjoismainen 4H-leiri järjestettiin Norjassa Lomin vuoristomaisemissa. Kuva: Henri Korpi

Näiden kolmen kuukauden aikana huomasin kasvua. Rohkeuteni puhua englantia vahvistui huomattavasti. Se antoi minulle itseluottamusta ja avaa uusia mahdollisuuksia työelämässä.

Suunnitelmissani ei ole ollut ura järjestökentällä, mutta tämä kesä muutti näkemyksiäni. Kiinnyin Suomen 4H-liittoon vahvasti ja toivon vielä löytäväni tieni tänne uudelleen, ehkä jonkin hankkeen kautta.

Työ kansainvälisten asioiden parissa laajensi horisonttiani ja tarjosi enemmän kuin osasin odottaa. Olen onnellinen kesästäni 4H-liitolla. Käteeni jäi arvokkaita oppimiskokemuksia, uusia ihmisiä ja unohtumattomia hetkiä.

Kiittäen,
Henri Korpi