Vuoden 4H-yrityskilpailun 2019 finalistit

4H-yrityskilpailun finaaliin on valittu yhteensä 12 finalistia, 6 molempiin sarjoihin. Sarjat ovat 13-17-vuotiaat sekä 18-28-vuotiaat. Tuomaristo valitsee voittajat maaliskuun alussa ja voittajien julkistus tapahtuu maaliskuun puolivälissä. Alla esiteltynä kaikki finalistit.

 

13-17-vuotiaat

AIK-palvelut, Kempele. Altti Kurvi, 15 vuotta

”Perustin 4H-yrityksen käytyäni Kempeleen 4H:n järjestämät yrittäjä- ja metsätyökurssit. Yritykseni tarjoaa metsänhoitopalveluita, pihatöitä ja renkaan vaihtoa. Metsätöitä tein pääasiassa alkukesästä, pihatöitä kesällä ja renkaanvaihtoa keväällä ja syksyllä. Merkittävä asia oli, kun hain ja sain Nuoriso-Leaderilta kehittämisrahaa raivaussahan hankintaa varten.

Olen oppinut myös aivan arkisia yrittäjäasioita, kuten urakkasopimusten tekoa, laskun valmistamista, kommunikointitaitoja asiakkaiden kanssa ja omien asiakaskäyntien aikatauluttamista. Lisäksi olen oppinut pitämään kirjaa työajoistani, kuluista ja menoista. ”

Jämsän yleispalvelut, Jämsä. Valtteri Lahtinen 17 vuotta

”Jämsän Yleispalvelut on 2018 kesällä perustettu yritys, joka tarjoaa arjen apua erityisesti vanhuksille ja liikuntarajoitteisille Jämsän alueella. Keskityn kiinteistön ja niiden pihojen huoltoon, mutta autamme aina, kun sille on tarvetta. Autan kaupassa käynnissä ja siivoamisessa. Yrityksellä on nykyisin käytössä auto, joka mahdollistaa liikkumisen laajemmallekin alueelle. Viime keväänä asiakaskuntani laajeni niin suuresti, että keväällä päätin yhdistää voimani toisen nuoren Elmeri Palokankaan kanssa. Elmeri hoiti yritykseni töitä yritykseni nimen alla, ja tämän jälkeen veloitti ne oman yrityksensä nimissä yritykseltäni. Konsepti toimi loistavasti ja yritykseni myynti yli kaksinkertaistui tänä kesänä.

Tärkein oppimani asia on oma-aloitteisuus. Yrittäjänä ei tarvinnut kysyä keneltäkään lupaa vaan sai painaa menemään täyttä häkää. Kaiken suunnittelu itsekseen opetti paljon itsestä asioita ja sai minusta paljon rohkeamman persoonan. Tulevaisuuden kannalta tärkeä arvo, jonka opin oli kunnianhimoisuus. Yrittäjänä jokaisen saavutuksen jälkeen halusi aina vain enemmän. Myös käytännön asioita on opittu kuten markkinointi, brändäys ja asiakaspalvelu. Näistä taidoista tulee olemaan varmasti hyötyä tulevaisuudessa.”

 

Kierrätysompelimo Hymy, Seinäjoki. Ella-Roosa Vainio 17 vuotta

”Kierrätysompelimo Hymy valmistaa uniikkeja tuotteita kierrätysmateriaaleista. Hymy tekee myyntituotteita, mittatilaustuotteita ja korjaustöitä. Hymy ompelee vanhasta uutta. Ekologinen kiertokulku huomioidaan nimensä mukaisesti kierrättämällä tekstiiliä mahdollisimman paljon. Tuotteet ovat yksilöllisiä ja kohtuuhintaisia. Kohderyhmänä on naiset ja lapset, mutta kaikille kyllä tarjotaan palveluita. Ammattitaidostakaan ei ole puute, sillä opiskelen tällä hetkellä kolmoistutkintoa ammattikoulun alana mittatilausompelija.

Olen kehittynyt huimasti kierrätysompelussa ja saanut avaimia tulevalle yrittäjän polulleni. Olen oppinut kirjanpidosta, tuotteiden miettimisestä yrityskannalta, aikataulutuksesta, hinnoittelusta, ompelusta ja vaikka mistä. Yksi tärkeä oppi on ollut myös lempeys itseä kohtaan. Teen aika työlästä koulua, eli käyn kahta koulua = kolmoistutkinto. Koulujuttujen lisäksi pyöritän Hymyä. Se ei ole aina ollut helppoa ja on välillä vaatinut todella paljon rutistamista ja aikataulutusta. Pitää osata asettaa rajat itselle, sillä sanon välillä liian helposti kyllä. Olen ollut todella iloinen, että aloitin 4H-yrittäjänä enkä ole katunut hetkeäkään!”

 

Lassi Karvonen Productions, Kempele. Lassi Karvonen 16 vuotta

”Yritykseni tuottaa kuva- ja videopalveluita yrityksille, yhdistyksille ja yksityisille henkilöille. Näiden lisäksi tuotevalikoimaan kuuluvat grafiikan- ja sisällöntuotanto. Kaiken toiminnan perusta on laadukas kädenjälki ja luottamuksellinen asiakassuhde. Ideana on uudenlainen lähestymistapa valokuvaukseen ja videoiden tekemiseen. Olen luonut oman kuvaustyylin, josta saatu palaute on kannustavaa. Haluan tehdä kaikki työni aina huolella. Yritystä perustaessani näin mahdollisuuden menestyvään liiketoimintaan ja se on toteutunut. Hain Nuoriso Leader -tukea uudelle objektiiville. Oli hienoa, että sain tuen ja tätä kautta pystyin ostamaan uuden objektiivin, joka erityisesti kehitti videokuvaustani.

 Sain 4H-yrittäjäkurssilta hyvät eväät yrityksen perustamiseen, ja yritysohjaajan tuella yritys rakentui ammattimaiseen suuntaan. Otin käyttöön sähköisen laskutuspalvelun, joka antoi toiminnastani luotettavan kuvan. Olen ottanut harppauksen sosiaalisissa vuorovaikutustaidoissa. Asiakkaat luottavat minun hoitavan sovitut työtehtävät ja luottamus kasvattaa vastuuta. Uusia työtehtäviä vastaanottaessani huomioin muun elämän vaatimukset, esimerkiksi koulun, läheiset ihmiset ja oman jaksamisen.”

 

Punaisen Mökin 4H-Kesäkahvila, Perho. Julia Humalajoki 16 vuotta/yhteistyöryhmä

”Tartuimme ideaan saada kiva kesäkahvila pikku kotipitäjäämme. Pieni, tosi vanha mökki oli jäänyt tyhjilleen ja siitä sisustimme idyllisen kesäkahvilan. Saimme kunnalta lainaan kalusteita ja ihmiset lahjoittivat astioita ym. tarvittavia juttuja. Haimme ja saimme Lions Club Perho ry:ltä avustusrahaa ulkokatoksen hankintaan, koska kahvilan sisäänkäyntiä ei saatu esteettömäksi. Halusimme että naapurin vanhainkodin sekä vanhusten rivitalojen asukkaat voisivat kahvitella meillä. Idea kahvilasta tulikin heiltä, joten halusimme ottaa erityisesti heidät huomioon. Rakensimme pihaan katoksen, muokkasimme pihaa parkkipaikkoja varten, teimme kyltit tienvarteen ja ostimme pientä kalustoa myös itse. Kotiväkien avustuksella saatiin homma pyörimään. Suunnittelimme ja leivoimme itse tarjottavat, haimme tukusta tavaraa ja näin pääsimme hyvin alkuun. Järjestimme muutamia tapahtumia kesän aikana ja niihin saimme hyvin porukkaa mukaan. Kesäkahvilasta tuli kiva sekä paljon opettava ja antava kesätyö meille.

Olen oppinut paljon vastuullisuutta, ahkeruutta, yhteistyötaitoja, kirjanpitoa, asiakaspalvelua ja virallisten asioiden hoitoa. Olen oppinut ottamaan vastaan sekä positiivista, että myös negatiivista palautetta. Kahvilan kautta opimme olemaan tosi erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, niin vanhusten kuin lasten, työssäkäyvien, eläkeläisten sekä erityisryhmien kanssa. Oli mukana huomata, miten jokainen ihminen ilostuu siitä, että saa arvostavaa kohtelua.”

 

Veljekset Avuksi, pääkaupunkiseutu. Veikka (17) ja Otto (15) Määttä/yhteistyöryhmä

”Olemme ahkerat veljet Veikka ja Otto. Toimialamme on pääsiassa pihatyöt, mutta teemme myös muita hommia mitä asiakkaat tarvitsevat, esim: olemme kuvanneet mainosvideoita ja siivonneet toimistoja. Meidän kohderyhmämme on suurimmaksi osaksi vanhuksia, jotka eivät välttämättä kykene tekemään pihatöitä itse, mutta teemme töitä tietenkin kaikille apua tarvitseville. Teemme työmme laadukkaasti ja sovitusti. Olemme tehneet pihatöitä pienestä pitäen ja kokemusta on kertynyt valtavasti. Olemme olleet ahkerasti mukana pääkaupunkiseudun 4H-toiminnassa esim Nordean kevät- ja joulutorilla. Meille yrittäjyys on ollut erittäin mukavaa ja tulee varmasti jatkumaan pitkään.

Olemme oppineet yrittäjyydestä todella paljon monelta eri osa alueelta. Laskutuksessa ja kirjanpidossa olemme kehittyneet. Olemme oppineet lisää aikatauluttamisesta ja palvelun hinnoittelemisesta. Miettimään kannattavuuden näkökulmasta yritysasioita. Olemme oppineet markkinoinnista erittäin paljon. Olemme tehneet mainoksia someen ja jakaneet mainoksia myös postilaatikkoihin. Olemme oppineet kasvotuksin markkinoinnista paljon eri tapahtumista. Olemme oppineet myös esiintymään paremmin tapahtumissa.”

 

18-28-vuotiaat

Anniliina Beauty, Salo. Anni Salomaa 19 vuotta

”Olen itseoppinut meikkaaja. Nuoren ikäni vuoksi olen erittäin perillä toimivista tuotteista ja uusista, sekä vanhoista tekniikoista. Minuun on helppo ottaa yhteyttä ja sopia tapaaminen. Menen mielelläni asiakkaan luo kotikäynnille, mikä helpottaa hänen laittautumisprosessiaan. Tarjoan myös rauhallisen, hyvin valaistun meikkaustilan kotonani Perniössä. Juhlameikkien lisäksi valikoimaani kuuluvat koemeikit, kuvausmeikit, maskeeraukset, lahjakortit, sekä kulmien värjäys ja muotoilu. Olen tehnyt meikkauksia esimerkiksi häihin, linnan juhliin, erilaisiin kuvauksiin sekä teatteriin. Minulta saa myös maskeeraussuunnitelmia tai konsultaatiota meikkaukseen. Teen tätä täydellä sydämelläni, intohimosta meikkaamiseen ja asiakkaiden itseluottamuksen nostattamiseen!

Olen oppinut ennen kaikkea vastuuta. Vastuuta asiakkaistani, toiminnastani ja ratkaisuistani. Olen oppinut tekemään taloudellisesti järkeviä päätöksiä. Olen oppinut asiakaspalvelua. Järkevintä on lähettää asiakkaalle selkeitä kysymyksiä, koska todella moni ei osaa kertoa automaattisesti esimerkiksi kellonaikaa, jolloin hänen tarvitsisi olla valmis meikin suhteen. Olen oppinut markkinointia. Yhteystiedot on hyvä lisätä jokaiseen julkaisuun. Hintojen tulisi myös aina olla helposti saatavilla. Olen oppinut, että antamalla kaikkeni ja tekemällä parhaani asiakkaat saavat hyviä kokemuksia ja hyvä palaute lähtee kiertämään.”

 

jPalvelu, Jyvässeutu. Johanna Tentke 21 vuotta

”Yritykseni tarjoaa lastenhoitopalveluita, soitonopetusta, siivouspalveluita ja kotiapua. Saman työpäivän aikana saatan vaihtaa vaippoja 4kk-ikäiselle vauvalle, auttaa kouluikäistä lasta läksyjen teossa, käydä hoitokoirien kanssa lenkillä ja tomuttaa 89-vuotiaan asiakkaani petivaatteita. Yrityksessäni tärkeintä on palvelualttius, ja se, että pystyn toiminnallani tuottamaan iloa ja apua toisille ihmisille, ja tekemään heidän elämästään jollain tavalla helpompaa ja sujuvampaa. Olennaista on se, että teen työni aina mahdollisimman tunnollisesti, mutten kuten robotti, vaan pyrin kohtaamaan jokaisen asiakkaani henkilökohtaisesti. Jonkun kanssa jutellaan lapsenlapsista, toisen kanssa Ryhmä Hau -koirista. Äitini mukaan minulla on nykyään sekä ”vauvoille höpötys” -ääni että ”mummoääni”, jolla jutellaan vanhuksille. Ihmisläheisyys onkin parasta yrityksessäni, sekä se, että kaikki työpäivät ovat erilaisia keskenään.

Olen oppinut yrittäjänä paljon taloudenhallinnasta ja kirjanpidosta. Olen oppinut lisää siitä, kuinka toimia erilaisten ihmisten kanssa. Kaikkien ihmisten kanssa ei tokikaan kemiat aina kohtaa, mutta olen oppinut tulemaan silti toimeen. ”

 

ML Custom Knives, Soini. Martti Lehtonen 19 vuotta

”Teen veitsiä. Teen terät, kahvat ja tupet kaikki itse. Erityisesti puukkoja ja muita luonnossa, metsästämässä, retkeillessä tai kalastaessa käytettäviä veitsiä. Toisinaan myös keittiöveitsiä tai mitä vain mitä asiakas haluaa. Otan siis vastaan mittatilauksia ja niitä lähes kaikki tekemäni veitset ovat nykyään. Pyrin tekemään veitsistäni aina niin kauniita, hyvin toimivia ja pitkäkestoisia kuin pystyn. Myyn veitsiä ympäri maailmaa, ehkä jopa enemmän ulkomaille kuin Suomeen. Ulkomaiden asiakkaat löytävät minut Instagramilla.

Olen oppinut markkinoimaan sosiaalisessa mediassa. Se on myös parantanut englannin osaamistani, kun käytän markkinoidessa ja asiakkaiden kanssa paljon englantia. Messuilla myös olen oppinut tuotteiden myyntiä ja olen saanut hyvän käsityksen siitä, millaista on käydä messuilla myymässä. Olen oppinut yrittämisen perusteita sekä tuotteiden hinnoittelua ja talouden hoitamista. Paypalin käyttö ja pakettien lähettäminen on tullut tutuksi. Veitsiä on tullut yrittäjänä tehtyä enemmän ja työtehokkutta parannettua. Yrityksen kasvaminen hyvin menestyväksi vaatii paljon aikaa ja työtä.”

 

Nivelet liikkeelle, Liminka. Kaisa Puhakka 20 vuotta

”4H-yritykseni tarjoaa asiakkailleen asiantuntevaa ja ammattitaitoista hieroja- ja PT-palveluita. Minulla on sekä koulutetun hierojan että Personal Trainerin paperit. Tavoitteena on palvella eri-ikäisiä asiakkaita heidän tarpeidensa mukaan esimerkiksi olkapään liikkuvuushäiriöitä hoitamalla, lihaksia rentouttamalla sekä valmentamalla heitä kohti parempaa hyvinvointia. Yksi merkittävimmistä tapahtumista yritykselleni oli, kun sain yritykseni perustamisvaiheessa apua 4H-yhdistykseltä virallisten lappujen täyttämiseen sekä rahallista apua Nuorisoleaderilta. Merkittävää on myös yritysohjaajaltani saama tuki. Koen, että yhteistyötämme on helpottanut se, että teemme töitä saman katon alla. Tällöin näemme toisiamme vähintään kerran viikossa.

Yrittäjänä toimimisen aikana olen oppinut aivan valtavasti asioita, joista suurin osa liittyy omaan itseeni. Olen oppinut pyytämään apua heti, kun sitä tarvitsen.  Tämän myötä olen onnekseni oppinut perfektionismista pois. Mikään ei ole täydellistä eikä mistään tule täydellistä, vaikka tekisikin hommat kuinka hyvin tahansa. Yrittäjyyden myötä olen oppinut sietämään epävarmuutta paremmin kuin aikaisemmin. Lisäksi olen oppinut itseni työllistämistä ja johtamista. Tämä on vaikuttanut siihen, että uskallan reilusti olla ylpeä hyvin tehdystä työstä. Lisäksi olen oppinut markkinoinnin myötä asiakkaiden hankkimista. Asiakashankintaa tehdään suoramarkkinointina, verkkomainosten ja puskaradion kautta. Puskaradio ei toimi, mikäli en ole hoitanut työtäni asiaankuuluvalla tavalla.”

 

Tikran lastenhoitopalvelu, Nilsiä. Krista Hartikainen 25 vuotta

”4H-yritykseni pääasiallinen toiminta on lastenhoitopalvelun tuottaminen Nilsiän alueella. Pääasiallinen kohderyhmäni on Tahkovuorella lomailevat lapsiperheet ja toiminta sijoittuu enimmäkseen Tahkon sesonkiajalle. Tänä vuonna olen tarjonnut myös asiointipalvelua. Toiminnassani minulle on tärkeää, että palvelu on ammattitaitoista ja luotettavaa. Asiointiapua olen vasta harjoitellut, mutta siinäkin olen pyrkinyt laadukkaaseen ja asiakkaan tarpeita huomioivaan toimintaan. Yritystoimintani on jatkunut seitsemän vuoden ja viiden kuukauden ajan. Olen oppinut tästä kokemuksesta todella paljon ja olen siitä hyvin kiitollinen.

Olen oppinut paljon itsestäni ja yrittäjyydestä. Oma-aloitteisuuteni ja itsevarmuuteni on kehittynyt. Ammattitaitoni lapsien kohtaamisessa on kehittynyt todella paljon. Myös lasten vanhempien kohtaaminen on minulle nykyään paljon luontevampaa kuin yritystoimintani alussa. Olen oppinut vastuun ottamista ja vahvistanut 4H:n arvojen merkitystä omassa työssäni. ”

 

Villit juuret, Joensuu. Venla Siltovuori 18 vuotta

”4H-yritykseni on paikallisesti toimiva pääasiassa elintarvikkeita myyvä yritys, joka toimii tilauksesta ja pop-up-myyntinä tapahtumissa (10: nenä päivänä tänä vuonna). Olen keskittynyt luonnontuotteisiin (villiruoka) ja perinneleivontaan. Pääasiassa toiminta on ollut karjalanpiirakkatilauksia ja tapahtumissa minulla on ollut yrtti-, marja- ja pettujuttuja. Loppukesästä innostuin petusta, männyn nilasta ja aloin kehitellä siitä monenlaisia tuotteita. Olen myynyt perinteisempääkin pettuleipää, mutta lähinnä pettusipsejä ja joulun alla pettupipareita.

Haluan yrittäjänä toimia arvojeni mukaisesti ja tehdä sitä mitä oikeasti rakastan. Yrittäjyys on elämäntapa, jota toteutetaan sydän edellä. Minulle on tärkeää pitää perinteitä yllä, tukea maaseudun einvoimaisuutta ja tuoda ekologisten luonnontuotteiden arvoa esiin. Kun raaka-aineiden kustannukset ovat matalat luonnon antimilla on riskitöntä aloittaa. Minulla on useita ideoita ja haluankin laajentaa toimintaani jatkossa. Olen oppinut uskomaan omaan juttuuni ja ymmärtämään taloudellisista asioista ja yleisesti yrittäjyydestä. Olen oppinut luomaan verkostoja ja ymmärtänyt niiden tärkeyden. Olen myös saanut tunteen siitä millaista on työskennellä paineen alla ja tehdä välillä pitkiä päiviä.”