Itse tehty -rahalla toteutetaan lasten ja nuorten omia projekteja

Itse tehty -raha on kahdesti vuodessa haettavissa oleva tuki 4H:n lasten ja nuorten omille projekteille. Tänä keväänä tuki jaettiin 12 projektille ympäri Suomen. Viime vuonna tuella rahoitettiin muun muassa ponikerhon unohtumaton retki ravikisoihin.

Nuoria ponikerholaisia ohjaajansa ympärillä keppihevoset käsissään.
Vihijärven ponikerhon toiveena oli nähdä ihmisiä ja toimintaa TV:ssä nähtävän ravikilpailun taustalla.

4H-järjestö tukee Itse tehty -rahalla 4H-kerhojen ja nuorten omaperäisiä ideoita, yritteliäisyyttä ja omia projekteja. Rahan haku on auki kaksi kertaa vuodessa. Ensimmäinen hakukierros on auki keväällä 1.2.–31.3. ja toinen syksyllä 9.10.–9.11. Tuki myönnetään yhdellä hakukierroksella noin kymmenelle projektille.

Yksi projekti voi saada 200–500 euron edestä tukea. Vuosien mittaan rahalla on muun muassa rakennettu frisbeegolfrata, järjestetty lukuisia retkiä ja vietetty laneja. 

Keväällä 2023 hakijoita oli yhteensä 12 ympäri Suomen ja kaikille hakeneille myönnettiin avustusta. Hakemuksista nuorten projekteja oli viisi ja kerhoryhmien projekteja tai tapahtumia seitsemän. Onnea kaikille rahan saajille!

Tänä vuonna raha myönnettiin seuraaville projekteille:

 • Leikkiä lapselle (Ampun 4H)
 • Hevoset-messut opintomatka (Hankasalmen 4H)
 • Eräkerhon merikalastusretki (Hämeenlinnan Seudun 4H)
 • Lasten luontoleiri (Härkätien 4H)
 • Kepparihevoskerhon päätöskisat (Kauhajoen 4H)
 • Villi retki (Mäntyharjun 4H)
 • Kohti keppareiden SM-kisoja (Oulun 4H)
 • HopLop-reissu Juuasta Joensuuhun & Moottorikerhojen opintomatka (Pielisen 4H)
 • SUMMER UP -päättäjäistapahtuma (Pyhäjoen 4H)
 • Ready, steady, GO! -valmistautumisleiri (Valtakunnallinen / Muhoksen 4H)
 • Kevään minileiri (Ylöjärven 4H)

Ponikerholaisten retki oikeisiin raveihin oli elämys

Suurin osa retkelle osallistuneista oli raveissa ensimmäistä kertaa elämässään.

Yksi viime vuoden Itse tehty -rahan saaneista oli Äänekosken 4H:n Vihijärven ponikerho. Kerholaiset olivat kerhonohjaajan tukemana ideoineet retken oikeisiin raveihin, joissa nähtäisiin myös ponilähtöjä.

Retki toteutettiin maaliskuussa 2023. Yhteensä 10 kerholaista, 3 ohjaajaa ja 10 kerholaisten läheistä suuntasi Jyväskylän Killeri-raviradan Hevoshulinoihin seuraamaan raveja.

”Ravikilpailujen seuraamisen ohessa kerholaiset osallistuivat keppihevosten estekilpailuihin ja kepparit pääsivät myös eläinlääkärin klinikalle terveystarkastukseen. Ravien seuraaminen korkealta katsomoravintolasta käsin oli elämys.” kertoo kerhonohjaaja Sanna Ahonen.

Poniraviohjastajan tapaaminen sytytti kerholaisissa kipinän

Kerhonohjaajat olivat myös järjestäneet ravien oheen tapaamisia raviurheilua harrastavien ja sen parissa työskentelevien ihmisten kanssa.

Keppihevoset pääsivät raveissa eläinlääkärin tarkastukseen.

”Tapasimme nuoren poniraviohjastajan Elli-Noora Romppasen, jolle kerholaiset olivat jo ennakkoon miettineet kysymyksiä poniraviurheiluun ja hevosharrastukseen liittyen. Elli-Noora vastasi kysymyksiin mielellään ja monelle syttyi kipinä päästä joskus itse ohjastamaan.” Ahonen kertoo.

Toinen haastateltavista oli ravitoimittaja ja selostaja Lauri Hyvönen, jonka työskentelyä kerholaiset saivat myös nähdä ja kuulla koko ravipäivän.

Seuraavan kerran Itse tehty -raha on haettavissa 9.10.2023 alkaen. Itse tehty -rahaa voivat hakea 13–28-vuotiaat nuoret vähintään kolmen hengen ryhmässä. Tuki voidaan myöntää myös 4H-kerhojen projekteille ja tapahtumille, ja tällöin hakijat voivat olla alle 13-vuotiaita.

Itse tehty -raha on saanut tukea 4H-säätiön kautta Jenny ja Antti Wihurin rahastolta. Lue lisää: Itse tehty -raha.

Lisätietoa: