Luonnonaarteemme tarvitsevat meitä – metsämarjat talteen myös 4H:n voimin!

Metsissämme ja soillamme kasvaa positiivinen ongelma, satoja miljoonia kiloja luonnonmarjoja odottaa pian sadonkorjuuta. Myös 4H osallistuu marjatalkoisiin keruurinkejä ja marja-asemia perustamalla.

Aiempina vuosina sadosta on saatu talteen 10-17 miljoonaa kiloa – pääosin ulkomaisten poimijoiden voimin. Tänä kesänä ulkomaisia poimijoita ei välttämättä Suomeen saada, joten luonnonmarjojen talteen saaminen on meidän kaikkien suomalaisten vastuulla.

Poikkeusvuosi 2020 on osoittanut varautumisen ja huoltovarmuuden tärkeyden. Sen vuoksi lähdemme tänä vuonna keräämään satoa omin voimin! Hyvä uutinen on se, että marjastus itsessään antaa paljon: luonnossa liikkumisen tuomaa hyvinvointia, yhteistä tekemistä perheen, naapurin tai ystävien kesken, sekä tietenkin puhtainta superfoodia niin paljon kuin kotiin jaksaa kantaa, aivan ilmaiseksi.

Kulutamme keskimäärin kahdeksan kiloa luonnonmarjoja henkeä kohden, mutta marjojen kerääminen myyntiin on hiipunut vuosi vuodelta. Marjoja tarvitsee paitsi jokaisen oma ruokavalio, myös elintarvikeyritykset, jotka jatkojalostavat luonnonmarjoja kuluttajien saataville.

Myös Suomen 4H-järjestö osallistuu talkoisiin perustamalla heinäkuun aikana noin 40-50 marja-asemaa ympäri Suomea. Marja-asemilla ostetaan mustikoita ja puolukoita (tai jompaa kumpaa luonnonmarjaa). Tämän lisäksi 4H perustaa marja-asemien yhteyteen keruurinkejä, jotka poimivat luonnonmarjoja talteen. Niin keruuringeissä kuin marja-asemilla työllistetään erityisesti nuoria. Päivitämme tiedot marja-asemista verkkosivuillemme heinäkuun aikana.

Marjatalkoissa ovat mukana Arktiset Aromit ry, Maa- ja metsätalousministeriö, MTK ry, Pro Agria, Suomen 4H-järjestö, Suomen Kylät ry ja Eläkeliitto.

Löydä oma tapasi osallistua #marjatalkoisiin! Katso vinkkejä Marjatalkoot- ja Marjakaveri-kampanjoita vetävän Arktiset Aromit ry:n sivuilta.