Metsäpäivissä nuoret oppivat käytännön tekemisen kautta

4H ja Metsä Group mahdollistivat nuorille oppimisen käytännön tekemisen kautta 28 metsäpäivässä. Metsäpäivässä lähes 1200 nuorta istutti puun taimia ja oppi puun kasvun ja vastuullisen käytön merkityksestä hiilen kierrossa.

”Metsäpäivässä luodaan katsaus suomalaiseen metsään ja metsänkäyttöön tämän päivän ilmiöiden kautta. Metsät ovat Suomen tärkein luonnonvara – ne luovat hyvinvointia meille kaikille. Metsien käytöllä voidaan vaikuttaa myös tulevaisuuteen. Metsässä tutkitaan kasvua, hiilen kiertoa ja ilmastoasioita”, 4H:n metsäasioista vastaava kehityspäällikkö Sampo Juhajoki tiivistää metsäpäivien merkityksen.

Metsäpäivä on 4H:n ja Metsä Groupin toteuttama oppimiskokonaisuus yläkoulun 7.–9.-luokille, joiden suunnitelmissa on toteuttaa luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden, ilmastonmuutoksen ja sen hillitsemisen tai tuotteiden elinkaarta koskevia biologian ja maantiedon sisältöjä.

”Metsäpäivän kesto maastossa on noin kolme tuntia eli nuoret pääset aitoon metsäympäristöön tekemään ja kokemaan konkreettisia asioita. Linja-automatkan aikana nuoret pelaavat suomalaiseen metsänkäyttöön johdattavaa Seppo.io-peliä. Metsäpäivää koordinoi Suomen 4H-liitto ja sen toteuttamisesta vastaavat paikalliset 4H-yhdistykset yhteistyössä koulujen kanssa”, Juhajoki kertoo.

Aitoja kokemuksia aidoissa ympäristöissä

Oppilaat liikkuvat maastossa koululuokittain, yhteen metsäpäivään otetaan neljä koululuokkaa. Jokaisen maastossa kiertävän koululuokan mukana kiertää opettaja. Opettaja on vastuussa oppilaista, vaikka toimintaa ohjaavat maastossa 4H:n ohjaajat ja Metsä Groupin asiantuntijat.

Maastossa on neljä toiminnallista rastia: metsän mittaaminen, hiilen kierron havainnollistaminen, puutuotteiden elinkaarien rakentaminen ja uuden metsän istuttaminen.

”Metsäpäivillä halutaan vahvistaa nuorten aitoja kokemuksia metsän merkityksestä. Yleensä nuoret ovat pitäneet eniten istutusrastista, koska se on konkreettista tekemistä”, Juhajoki kertoo.

4H:n koululaisten metsäpäivät tavoittavat vuosittain kymmeniä tuhansia lapsia ja nuoria

4H ja Metsä Group pilotoivat ensimmäistä kertaa yläkoululaisten metsäpäivää kevään ja syksyn 2021 aikana. Tuolloin yhtenäistä toimintamallia toteutettiin Virtain Tuuranevalla yhteensä 18 metsäpäivässä kymmenen eri paikkakunnan nuorille. Vuoden 2021 aikana metsäpäivien avulla tavoitettiin 800 yläkouluikäistä nuorta.

”Vuonna 2022 metsäpäivätoimintaa päästiin laajentamaan. Kuluneen kevään ja syksyn aikana jo 1180 yläkoululaista kävi 28 metsäpäivässä yhdeksässä eri metsäkohteessa. Metsäpäivä toteutettiin Metsä Groupin yksityismetsäasiakkaiden talousmetsäkohteilla. Keväällä kohteet olivat Orivedellä, Jyväskylässä, Kauhajoella ja Hämeenkyrössä, ja syksyllä vierailtiin puolestaan Jämsässä, Ähtärissä, Karstulassa, Virroilla sekä Kangasalalla”, Juhajoki kertoo tuloksista ilahtuneena.

Koulujen metsäpäivissä tavoitetaan vuosittain noin 35 000 ala- ja yläkoululaista. 4H:n ja Metsä Groupin yhdessä toteuttamat metsäpäivät ovat osa tätä kokonaisuutta. Kuvissa seikkailevat Kihniön yläkoululaiset retkeilivät syyskuun lopussa Virtain kohteella tutustumassa käytännönläheisesti metsään. Sateinen syyskeli ei ainakaan koko aikaa haitannut nuorten hymyä ja tekemistä.