Metsäsalapoliisipäivässä luodaan pohjaa lapsen metsäsuhteelle

Metsäsalapoliisit-metsäpäivä on 4H:n toimintamalli esikoululaisten ja alakoulun 1.–2.-luokkalaisten lasten metsäsuhteen vahvistamiseksi. Päivä on rakennettu tarinalliseksi ja koulujen opetusta tukevaksi, joka voidaan toteuttaa koulun lähimetsässä. Päivän ohjaa 4H:n kouluttama ohjaaja. Einari Vidgrén Säätiö palkitsi Suomen 4H-liiton luoman koululaisten metsäpäivätoimintamallin tunnustuspalkinnolla 2024.

Siellä täällä Suomessa on jo havaittu koulujen lähimetsiin ilmestynyt uusi parveileva laji, metsähiiren pikku apulainen. Pikku apulaiset näyttävät ulkoisesti yleisesti tavattavilta esikouluikäisiltä tai 1.–2.-luokkalaisilta lapsilta. Salapoliisitehtävissä olevan pikku apulaisen voi kuitenkin tunnistaa kädessä olevasta suurennuslasista tai iloisesta hihkaisusta, jonka apulainen päästää löytäessään hyppyhäntäisen tai kovakuoriaisen.

Toisinaan lajin voi tavata sammalmättäällä istumassa ja syömässä retkieväitä tai juomassa pillimehua. Yksilöiden käyttäytymistä näyttää ohjaavan koulutettu Metsäsalapoliisien ohjaaja. Tämän uuden lajin odotetaan edelleen yleistyvän eri puolilla Suomea tämän vuoden aikana.

Jos näet kuvaukseen sopivia metsähiiren pikku apulaisia salapoliisitehtävissä, olet onnistunut osumaan paikalle Metsäsalapoliisit-metsäpäivään. Päivän tavoitteena on antaa lapsille rohkeutta metsässä liikkumiseen, intoa uuden oppimiseen ja ymmärrystä metsän eri merkityksistä.

”Me haluamme omalla toiminnallamme tukea näitä näkökulmia, jotta lapsi saa monipuolisen kivijalan, jonka päälle hän voi sitten vuosien aikana rakentaa ja rikastuttaa omaa metsäsuhdettaan”, kertoo järjestöpäällikkö Sampo Juhajoki Suomen 4H-liitosta.

Valmis ja helppo toimintamalli kiinnostaa kouluja

Metsäsalapoliisi-päiviä on kehitetty ja pilotoitu vuosien 2022–23 aikana. Jo aiemmin 4H-toiminnassa on ollut Metsäsalapoliisi-teemakerhot ja niiden pohjalta on kehitetty tätä kouluyhteistyöhön sopivaa yhden päivän metsäretken mallia.

Tänä vuonna päiviä on jo järjestetty 38 paikkakunnalla 48 koululuokan kanssa. Näihin metsäretkiin on osallistunut tänä vuonna jo noin 1300 lasta. Syksyllä päiviä on tarkoitus järjestää lisää eri kouluilla.

”Paikalliset 4H-yhdistykset ovat odottaneet tätä innokkaasti. Meille liittoon on tullut lukemattomia kyselyitä paikallisilta yhdistyksiltä, koska he saavat tämän käyttöön”, Juhajoki kertoo.

Myös opettajat ovat kiinnostuneet mallista. Metsäsalapoliisit-päivää esiteltiin muun muassa tammikuussa opettajien Educa-messuilla.

”Kiinnostuneita opettajia oli valtava määrä, kun meillä on valmis malli, joka on ajateltu koulu-, lapsi- ja oppimislähtöisesti. On otettu huomioon koulujen opetussuunnitelmat ja niiden perusteet. Kun meiltä tulee perehtynyt ohjaaja, joka ohjaa päivän, opettajakin voi keskittyä tapahtumaan ja saada siitä kimmokkeita ja uutta oppia. Madalletaan kynnystä sen lähimetsän hyödyntämiseen opetuksessa, kun meiltä on valmiiksi suunniteltu reitti, sisällöt ja eväspaikka. Lisäksi meiltä on käyty läpi turvallisuusasiat.”

4H-toiminnan keskeiset teemat: metsä, ruoka ja kädentaidot

Suomenkielistä 4H-nuorisotoimintaa koordinoivan Suomen 4H-liiton jäsenyhdistyksinä toimii 184 paikallista 4H-yhdistystä, jotka toteuttavat lasten ja nuorten harrastustoimintaa ja kouluyhteistyötä. Järjestön toiminnan kolme tärkeää teemaa ovat metsä, kädentaidot ja ruoka.

”Kerhotoiminnassa suosituin teema on ruoka, Safkasankari-kerhot ovat supersuosittuja. Mutta yli puolet meidän kouluyhteistyöstämme on metsäaiheista”, Juhajoki kertoo.

Kouluille 4H tarjoaa erilaisia metsäaiheisia tuotteita eri ikäluokille. Metsäsalapoliisipäivä on suunnattu esikoululaisille ja 1.–2.-luokkalaisille metsäsuhteen pohjustamiseksi. Sen jälkeen on mahdollista jatkaa metsäsuhteen rakentamista pala kerrallaan.

”7.–9.-luokkalaisille meillä jo on yläkoululaisten metsäpäivät, joissa me puhumme erityisesti siitä, että sataprosenttia puusta hyödynnetään. Puhutaan ilmastovaikutuksista ja puun kasvusta, puupohjaisista tuotteista sekä suomalaisen metsän käytön parissa olevista opiskelu- ja työmahdollisuuksista.”

Juhajoki kertoo, että metsäelinkeinot ovat yhtenä osana 4H:n metsäsuhteen rakentamispolulla.

”Metsäelinkeinot ovat monipuolisesti osa tätä punaista lankaa. Mukana ovat kaikki ne laajat vaikutukset, mitkä suomalaisen metsän käytöllä on meihin ihmisiin, puhutaan sitten henkilökohtaisesta hyvinvoinnista tai meidän koko Suomen hyvinvoinnista.”

Teksti: Sirpa Heiskanen

Miten pääsee mukaan?

Jos Metsäsalapoliisipäivä tai muu kouluyhteistyö kiinnostaa, opettajat voivat olla yhteydessä paikalliseen 4H-yhdistykseen. Yhdistysten tiedot löytyvät Yhdistyshausta.

Lisätietoja: