Pienet kokit suurten makujen äärellä – Ilmoittautuminen Ruokakoulu-leireille alkaa maaliskuussa!

Itse valmistettuja herkkuja, uusia ystäviä, liikuntaa ja retki maatilalle. Miltä kuulostaa? Kesällä 2025 järjestetään jälleen noin 60 Ruokakoulu-päiväleiriä! Lähiruokateemainen leiri tarjoaa 8–12-vuotiaille osallistujille mahdollisuuden oppia ruoanvalmistuksesta, ravitsemuksesta ja liikunnan merkityksestä hauskalla ja käytännönläheisellä tavalla.

Kaksi leiriläistä ja ohjaaja kantavat käsissään raparperinvarsia ja muita kasveja.

Ruokakouluja järjestävät suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset ympäri Suomea. Ruokakoulun pituus on 4–5 päivää. Yksi leiripäivä on kestoltaan 6–8 tuntia, jonka jälkeen lapset palaavat kotiin yöksi. Leiripäivät koostuvat lasten itse valmistamista aamupaloista, lounaista ja välipaloista sekä vähintään tunnin mittaisesta liikuntatuokiosta.

Lähiruokateema näkyy leirien ruokalistoilla ja ohjelmassa. Leirit järjestetään oman alueen tarjontaa kunnioittaen.

”Uusiin makuihin tutustuminen on ollut mielenkiintoista, yllättävän moni lapsi maistaa ensimmäisen kerran esimerkiksi raparperia. Me käydään usein keräämässä nokkosia raaka-aineeksi, mikä on joillekin lapsille uutta. Yritän aina tuoda Ruokakouluun hieman erikoisempia kasviksia tai vaikkapa tutusta porkkanasta erivärisiä muunnoksia”, kertoo toiminnanjohtaja Päivi Kokki Mäntsälän-Pornaisten 4H-yhdistyksestä.

Kokin mukaan leirillä muodostuu uusia kaverisuhteita, kun Ruokakouluun hakeudutaan eri puolilta kuntaa tai jopa naapurikunnasta. Ruoka tuo yhteen myös leiriläisten läheisiä leirin kohokohtiin kuuluvalla perhepäivällisellä.

”Jännitys oikein väreilee ilmassa, kun lapset odottavat perheenjäseniään tarjotakseen heille itse valmistamaansa ruokaa.”

Leiriviikon kruunaa vierailu lähitilalla

Positiivisissa palautteissa yksi leirin aktiviteeteista nousee yli muiden. Ruokakoulu-leirejä järjestetään yhteistyössä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n sekä Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbundin (SLC) kanssa. Yhteistyö mahdollistaa leiriläisille retken lähitilalle, jossa he pääsevät kosketuksiin ruoan alkutuotannon kanssa.

Kaksi tyttöä silittää lampaita maatilamaisemissa.

MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivosen mukaan leiriläiset ovat toivottuja vieraita, joiden kohtaamisen eteen tiloilla nähdään paljon vaivaa.

”Oma arkinen työ onkin lasten silmin mielenkiintoista, kysymyksiä tulee paljon, ja upea elämys on vaikkapa traktorin koppiin kiipeäminen tai eläinten kohtaaminen.”

MTK ja 4H ovat pitkäaikaisia kumppaneita lasten ruokakasvatuksen parissa. Siivonen pitää tärkeänä, että Ruokakouluissa aihetta lähestytään ilon kautta.

”Viime aikoina ruokakeskustelu on keskittynyt paljon ruuan hintaan, ja erityisesti lapsille ja nuorille on tärkeää viestiä ruuasta muunakin kuin kulueränä. Hyvä ruoka tukee terveyttä ja antaa virtaa päiviin. Itsetehtynä se on vielä parempaa!”

Ilmoittautuminen kesän 2025 Ruokakoulu-leireille alkaa maaliskuussa ja jatkuu kevään ajan, kun leirijärjestelyt etenevät eri paikkakunnilla. Lisätietoja leireistä ja ilmoittautumisohjeet löytyvät osoitteesta ruokakoulu.fi.