4H:n Ruokakoulut vievät lapset matkalle lähiruoan maailmaan

Ruokakoulu – Matskolan on lasten ruokakasvatukseen keskittyvä toiminnallinen päiväleiri, jossa lapset pääsevät tutustumaan ruokaan monipuolisesti. Ruokakouluissa ohjelmaan kuuluu lasten itsevalmistamat ateriat, maatilavierailu, leikkiä ja liikuntaa sekä yhteinen perhepäivällinen. Ruokakouluja järjestävät suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset ympäri Suomea.

4H:n Ruokakouluissa sadat lapset oppivat valmistamaan maistuvaa ja ravitsevaa ruokaa.

Ruokakoulut ovat erinomainen tapa viettää kesää oppien samalla uutta ja hauskaa ruoasta. Ruokakouluissa sadat lapset oppivat valmistamaan maistuvaa ja ravitsevaa ruokaa teeman mukaisesti lähellä tuotetuista raaka-aineista. Leiriin kuuluu lisäksi maatilavierailu, jossa lapset pääsevät tutustumaan ruoan alkuperään. Maatilavierailun yhteydessä lapset oppivat miten ruoka kulkee maatilalta pöytään asti.

”Ruokakoulu on yhdessä tekemisen ja lähiruuan iloa. Käytännönläheisyys näkyy kaikessa tekemisessä: lapset valmistavat aamupalat, lounaat ja välipalat itse. Ruokakouluissa lapset oppivat hyödyllisiä arjen taitoja. Leiriviikko lisää ymmärrystä lähellä tuotetusta ruoasta ja monipuolisen ruoan merkityksestä”, kertoo Suomen 4H-liiton kasvatuspäällikkö Miitta Riekki.

Lapsissa on herättänyt innostusta leiriläisten läheisille kokkailtava perhepäivällinen.

”Leiriviikon aikana läheiset ja perheenjäsenet kutsutaan yhteisen päivällispöydän ääreen. Ruuan valmistuksessa hyödynnetään paikallisia raaka-aineita ja nautitaan leiriviikon annista yhdessä”, Riekki kuvailee.

Ruokakouluissa nuoret ohjaajat oppivat tärkeitä työelämätaitoja

Ruokakoululeirien ohjaajina toimivat nuoret, jotka oppivat tärkeitä työelämätaitoja, kuten vastuullisuutta, ryhmänhallintaa ja suunnitelmallisuutta. Lisäksi he pääsevät ohjaamaan ja kannustamaan lapsia kehittymään monipuolisesti ja oppimaan uutta. Tilda Sivula, 15, työllistyy Multian 4H-yhdistyksen Ruokakoulun apuohjaajana Petäjävedellä heinäkuussa.

”Tehtäviini kuuluu seurata ja ohjata lapsia sekä viedä pihalle ja leikittää heitä. Apuohjaajana pääsen seuraamaan pienryhmän toimintaa ja saan vastuuta.”

4H työllistää vuosittain tuhansia nuoria ja tarjoaa monelle ensimmäisen työkokemuksen. Vuonna 2022 4H työllisti noin 6000 nuorta ja lisäksi 2000 työllisti itsensä 4H-yrittäjinä. Sivula on työskennellyt 4H:lla aikaisemminkin.

”Olen työskennellyt 4H:lla mm. erilaisissa keikkatöissä. Olen kokenut 4H:lla työskentelyn mukavaksi ja helpoksi. Kiva kun saa töitä ja pientä lisätuloa”, Sivula kertoo.

Leirejä järjestetään eri puolilla Suomea ja ne on suunnattu 8–12-vuotiaille lapsille. Tänä vuonna Ruokakouluja järjestää yli 40 suomenkielistä ja noin 20 ruotsinkielistä 4H-yhdistystä. Tämän vuoden Ruokakoulut löytyvät täältä ruokakoulu.fi. Yhteensä satoja lapsia osallistuu toimintaan.

Ruokakoulut järjestetään yhteistyössä Finlands svenska 4H:n, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ja SLC:n (Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund) kanssa.