Priorisoidaan lasten ja nuorten hyvinvointi

Lapset ja nuoret ovat suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuus ja heistä on pidettävä huolta. 4H:ssa lapset ja nuoret harrastavat tekemällä oppien yhdessä kavereiden kanssa, turvallisten aikuisten tuella. Toivomme, että hallituksen ja eduskunnan tuki lapsi- ja nuorisojärjestöjen tärkeälle työlle säilyy, eikä nuorille suunnatuista palveluista leikata.

4H tavoitti viime vuonna 180 000 lasta ja nuorta. Tavoitteenamme on ollut jo 95 vuoden ajan auttaa lapsia ja nuoria löytämään itselleen mielekästä tekemistä ja monipuolinen harrastus.

“4H on edullinen harrastus, joka on aidosti valtakunnallista. Suomessa toimii yli 190 paikallisyhdistystä. 4H järjestää harrastusmahdollisuuksia myös monella sellaisella paikkakunnalla, jossa niitä ei muuten juuri ole”, korostaa Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski

“Luomme kerhotoiminnan, koulutusten ja työelämäkokemusten kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen.” 

4H:lla lapset ja nuoret oppivat itse tehden ja oivaltaen

Vuonna 2022 4H-kerhoihin ja -leireille osallistui 46 000 lasta. Kerhoissa lapset viettävät aikaa yhdessä esimerkiksi kokkaillen, liikkuen tai oppien kädentaitoja.

4H tukee nuorten työllistymistä monin eri tavoin. 4H:n järjestämiin koulutuksiin, kuten ysiluokkalaisille suunnattuun Ajokortti työelämään -koulutukseen, osallistui 47 000 nuorta. 4H:n kautta työllistyi yli 6 200 nuorta, joista suurimmalle osalle kyseessä oli ensimmäinen kesätyö. 4H-yrittäjänä toimi 2 050 nuorta. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 3,27 miljoonaa euroa.

4H toteuttaa myös pitkäjänteistä metsä- ja luontokasvatusta. Metsä- ja ilmastoaiheinen koulukiertue It´s about taimi tavoitti vuoden 2022 syksyllä lähes 2 000 yhdeksäsluokkalaista. Koululaisten metsäpäiviin osallistuu vuosittain 20 000 lasta.

Nämä ovat niitä lukuja, joihin leikkaukset vaikuttavat. Suomen on uskallettava priorisoida nuorten sukupolvien etu ja säästettävä nuorisotyö ja nuorille suunnatut palvelut leikkauksilta.