Safkasankarit hyvää läheltä -teemakerhoissa tutustuttiin paikallisiin herkkuihin ja luonnontuotteisiin

Tänä keväänä toteutettiin ensimmäistä kertaa lähiruokaan keskittyvä Safkasankarit hyvää läheltä -teemakerho. Kerhoihin osallistui lähes 1000 lasta. Kerholaiset kokkailivat ja leipoivat herkullisia lähituotteita hyödyntäen. Ruuan alkuperästä opittiin esimerkiksi maatilavierailuilla ja kasvattamalla itse yrttejä.

Kerhonohjaaja ja kaksi lasta keräävät maasta perunoita kesäisen luonnon ympäröimänä.

Safkasankarit on 4H:n teemakerho, joka yhdistää vastuullisuuden, yhdessä tekemisen ja herkuttelun. Safkasankareissa lapset kokkaavat, leipovat ja järjestävät paikallisia tapahtumia ruoan ympärillä.  

Keväällä 2023 toteutettiin ensimmäistä kertaa Safkasankarit hyvää läheltä -teemakerhoja, joiden sisältö painottui lähiruokaan. Kerhoihin osallistui yhteensä 945 lasta. Kerhojen apuohjaajina ja ohjaajina työllistyi nuoria ja täysi-ikäisiä. 

Kerhon teeman myötä tutustuttiin lähituotantoon ja luonnontuotteisiin, kuten villiyrtteihin. Ruokahankintoja tehtiin paljon lähitiloilta tai lähiluonnosta. Osassa kerhoista päästiin jopa kuulemaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnasta ja valmistamaan ruokaa hirvenlihasta.  

”Kävimme eväsretkellä läheisellä maatilalla, maistelimme tinkimaitoa ja saimme kananmunia sekä ternimaitoa seuraavalle kerhokerralle”, kerrotaan Ullavan 4H-yhdistyksestä. 

Itse näkeminen ja tekeminen sytytti innostuksen ruokaa kohtaan 

TOP-tehtäväpankin Yrttitahna ja kotijuustoleipänen -reseptissä voidaan hyödyntää ruukussa kasvatettuja yrttejä. Kuva: Kati Laszka

Maatilaretket osoittautuivat lapsille mieluisiksi myös muissa yhdistyksissä. Omalla paikkakunnalla tuotetun raaka-aineen käyttäminen konkretisoi lapsille sen, mitä lähiruualla tarkoitetaan.  

”Tiloilta kannattaa kysyä tietoja heidän toiminnastaan. Samalla kun lähituotteita käytetään, löytyvät myös reitit niiden saamiselle. Tiloilta voidaan hankkia oman tarpeen mukaisia määriä tuotteita, jolloin jätemäärät ja hävikki vähenevät”, Pielaveden 4H-yhdistys neuvoo. 

Yhteistyökumppanina teeman toteutuksessa oli Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, jonka tuella kerhoille myönnettiin 100 euron avustus lähellä tuotettuihin, kotimaisiin raaka-aineisiin. Avustuksella tuettiin yhteensä 80 Safkasankarit hyvää läheltä -kerhon toteutumista ympäri Suomen. 

“Safkasankarit hyvää läheltä -kerhojen avulla kotimainen, lähellä tuotettu ruoka on tullut tutuksi valtakunnallisesti! Yhdessä kokkailu ja itse tekeminen lisää ruuan arvostusta ja lasten arkitaitojen kehittymistä. 4H-järjestö on MTK:n pitkäaikainen ja luotettava yhteistyökumppani”, toteaa MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen

Kerhon tavoitteet kokkausinnon sytyttämiselle ja mielenkiinnolle ruuan alkuperää kohtaan vaikuttavat toteutuneen. Liedon 4H-yhdistyksestä raportoidaan, että lapset viestittelevät toisilleen jakaen kerhossa käytetyn TOP-tehtäväpankin kokkausohjeita ja reseptejä kokeillaan kotonakin. 

Lisätietoja: