Vuoden 4H-kerho -kilpailun 2020 finalistit – äänestä omaa suosikkiasi

Isät ja pojat -kerho sijoittui toiseksi Vuoden 4H-kerho -kilpailussa.
Tässä ovat Vuoden 4H-kerho -kilpailun kymmenen finalistia. Kilpailuun osallistuttiin monipuolisella kerhotoiminnalla ympäri Suomen. 4H-kerhokilpailun tavoitteena on antaa virikkeitä ja muistuttaa kerhonohjaajia ja kerholaisia toiminnallisella tavalla asioista, jotka ovat kerhotoiminnassa tärkeitä.

Tänä vuonna finalistit valitsivat ensimmäistä kertaa 4H-vaikuttajanuoret. Arvioinneissa korostuivat 4H-arvojen mukainen toiminta, yhteistyön tekeminen, uudet ideat sekä lapsia ja nuoria osallistava toiminta. Päällimmäisenä kaikkien finalistien osalta välittyi lasten ja nuorten tekemisen ilo. Hakemuksia Vuoden 4H-kerhoksi saapui kaiken kaikkiaan huikeat 244 kpl. Kilpailuaika oli 1.9.- 31.12.2020.

Voittajakerho julkistetaan ja palkitaan huhtikuun alussa 2021. Vuoden 4H-kerhon valitsee 4H-säätiön hallintoneuvoston ja hallituksen jäsenistä koostuva raati, jossa ovat kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, hallituksen puheenjohtaja Ilkka Mäkelä, yhteiskuntatieteiden maisteri Markku Haapasalmi, johtaja Ritva-Liisa Nisula, kansanedustaja Ilmari Nurminen ja 4H-säätiön asiamies Tomi Alakoski.
 
Palkinnot:
 
Valtakunnallisen tason voittajakerho palkitaan 500 euron rahapalkinnolla, toiseksi sijoittunut kerho 350 euron ja kolmanneksi sijoittunut 150 euron suuruisella summalla.

Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan tämän uutisen lopussa. Yleisöäänestys on käynnissä 29.3. saakka. Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan 5 kpl kevytreppuja.

Vuoden 4H-kerhokilpailun finalistien esittelyt

 

1. Tervolan 4H-yhdistyksen 4H-maatilakerho

”Meidän kerho on maatilakerho. Lapset saapuvat kerhoon innoissaan ja kerho on monen lapsen odotetuin kerho. Kerhossamme lapset oppivat työstämään maatilalla tehtäviä asioita omin käsin. Kerhossa joka kerta ruokitaan vasikat (maidolla ja osa nappuloilla), laitetaan lehmät kiinni (parsinavetta), ruokitaan lehmät ja huolehditaan niiden hyvinvoinnista. Kerhossa on perustehtävien lisäksi erilaisia askareita kuten esimerkiksi karsinoiden luomista synnyttäville lehmille, vasikoiden leikittäminen ja niiden kanssa seurustelu ja vasikoiden punnitseminen. Meidän kerho on eläinläheinen ja opettavainen. Uskomme myös, että samanlaisia kerhoja on harvassa, sillä tilojen järjestäminen voi olla haastavaa.

Kerholaiset ovat oppineet käsittelemään lehmiä ja hoitamaan niitä tarpeen mukaan. He ovat oppineet myös maatilan arkea ja siihen kuuluvia töitä. Kerhossa kerholaiset pääsevät itse toteuttamaan ja toimimaan, joka lisää heille myös varmuutta toimia eläinten parissa. Esimerkiksi syöttökoneen toiminta, vasikoiden syöttäminen ja karsinoiden puhdistaminen ja uusiminen on kuulunut kerholaisten oppimiin asioihin.”

 

2. Kälviän 4H- yhdistyksen Isät ja pojat -kerho

”Kerho on 4–6-luokkalaisten poikien ja isien yhteinen kerho, jota ihan ensimmäistä kertaa kokeillaan Kälviän 4H:ssa. Halusimme tarjota jo vähän isommille pojille mahdollisuuden harrastaa yhdessä isän kanssa ja tutustua myös uusiin tekemisen mahdollisuuksiin lähiympäristössä. Meidän mielestämme on aivan upeaa, että isät ja pojat lähtivät rohkeasti mukaan ja ennestään toisille tuntemattomista perheistä saatiin sopiva kerhoporukka kasaan.

Kerhossa on Oskarin johdolla retkeilty lähiympäristössä, valmistettu ruokaa nuotiolla ja kalastettu, valmistettu pienoismalleja ja pelattu shakkia, kiipeilty ja jousiammuttu sekä leikitty ja pelattu.

Kerholaiset ovat oppineet valmistamaan kilpa-onkia sekä ilmanpaineen ja muiden asioiden vaikutuksesta kalan syöntiin. Kerholaiset ovat myös oppineet valmistamaan ruokaa nuotiolla.”

 

3. Konneveden 4H-yhdistyksen K13 miitinki

”Kerhon sisältö on täysin kerholaisten itse suunnittelema. Syksyllä kerhossa on muun muassa tehty metsäretkiä ja paahdettu vaahtokarkkeja nuotiolla, haettu Mahis-rahaa ja opeteltu tekemään terveellisiä välipaljoa, suunniteltu 4H-yhdistyksen pikkujoulut, joiden toteutukseen kerholaiset osallistuivat aktiivisesti. Kerhossa on askarreltu heijastimia ja kokeiltu kuivahuovutusta, leivottu piparipiiloja, joita on herkuteltu glögin kanssa. Lisäksi kerholaisten ideasta ja toiveesta heidän kanssaan on oltu yön yli -retkillä, joista edellinen oli marraskuussa. Kerholaiset ohjaajineen yöpyivät autiotuvassa valmistaen erähenkisesti omat ruokansa sekä tekivät maastoretken fatbike-pyörillä. Ensimmäinen yön yli retki toteutettiin elokuun alussa Etelä-Konneveden kansallispuistossa, jossa kerholaiset yöpyivät itse pystyttämässään sissiteltassa ohjaajien kanssa. Retki sisälsi lisäksi patikointia luontopoluilla, eräruokien valmistusta ja Kalajan survivor -kilpailun, jossa mittelöitiin pienryhmissä Kalajan herruudesta. Kerholaiset ovat erittäin aktiivisia ja rohkeita lähtemään mukaan erilaisiin toimintoihin.

Kerholaiset kokevat, että ovat oppineet kerhossa monia uusia taitoja. Meidän mielestämme meidän kerho pitäisi valita Vuoden 4H-kerhoksi, koska olemme innokkaita kokeilemaan ja tekemään erilaisia asioita. ”

 

4. Kuopion 4H-yhdistyksen Karttulan monitoimikerho

”Kerhomme on hyvänmielen ja energian sakki. Me tehdään kaikkea arkista ja juhlavaa.  Lapset saavat itse valita mikä toiminta on itselle mielekkäintä, mutta ohjaajat ja lapset myös houkuttelevat toisiaan kokeilemaan myös uutta. Perinteisten askartelu, käsityö, keittiö ja leikkipisteiden lisäksi lapset ovat suunnitelleet Tanssipisteen, laulupisteen yms. Jokaisella kerralla he osoittavat innovatiivisuutta ja toteuttavat esimerkiksi askartelua täysin oman inspiraationsa mukaan.

Meidän kerho on uusi tulija pienessä hiljaisessa kylässä, jossa kaivattiin kerhotoimintaa. Porukasta on muodostunut pienessä ajassa hieno yhteisö, joka kunnioittaa toisiaan ja välittää toisistaan. Meidän kerho ansaitsee tulla palkituksi.”

 

5. Hankasalmen 4H-yhdistyksen Eräkerho

”Kerhomme on hyvän mielen ja aktiivisen toiminnan kerho. Kerhossa tehdään sesongin mukaan eri asioita joko luonnossa liikkuen tai askarrellen välineitä toimintaan. Kerhossa on myös hyvin paljon vanhemmat mukana yhdessä lasten kanssa ja se tuo kerhoon oman lisämausteensa. Vanhemmat viihtyvät lasten kanssa yhdessä tehden erinomaisesti ja monesti myös oppivat siinä samassa itsekin.

Kerhon toiminta on hyvin monipuolista ja saamme hyvin apuja eri puolilta oman alansa ammattilaisilta, jotka ovat aina yhtä hymyä päästessään tekemään kerholaistemme kanssa yhdessä uusia asioita. Kerho antaa voimavaroja niin lapsille, vanhemmille kuin ohjaajillekin.

Kerhossa opitaan yhdessä tekemällä luonnossa liikkumista ja lajitunnistusta, kalastusvälineiden tekoa ja niiden käyttöä, luonnonmarjojen ja sienien keräämistä ja niiden hyödyntämistä. Kerhossa toimitaan aktiivisesti ja kaikki pääsevät mukaan. Kerhossa on hyvä me-henki ja toisten sekä luonnon kunnioitus. Kerho tuottaa hyvinvointia kerholaisille ja heidän vanhemmilleen.”

 

 

6. Pielaveden 4H-yhdistyksen Pielavesi TV

”Pielavesi TV kerhossa tehdään blogeja ja videoita, joiden tarkoituksena on kertoa sekä paikallisille että muille kuntalaisille oman asuinaleen mahdollisuuksista. Jokainen kerholainen osallistuu videoiden tekemiseen olemalla näyttelijä, editoija, kuvaaja, avustaja tai suunnittelija. YouTube kanavan nimi on Pielavesi TV. Kerholla on olemassa toinen viestintäkanava Instagramissa. Siellä kerrotaan enemmän kerhon toiminnasta, sekä järjestetään erilaisia pikkupelejä sivun seuraajien kanssa. Instagram sivun nimi on @pielavesi_tv

Pielavesi TV -kerho pitäisi valita Vuoden 4H-kerhoksi, koska sen perustaminen ja kulku pohjautuu ainoastaan nuorten intohimoon tehdä asioita yhteishyväksi. Tälläinen kerho antoi mahdollisuuden nuorille avata omia taidetaitoja ja paikalliset toiminnat saivat lisää näkyvyyttä.”

 

7. Valkeakosken 4H-yhdistyksen Tarttilan 4H-kerho metsäsalapoliisit

”Tarttilan kerho on pienen kyläkoulun kiva kerho, jossa käyvät monenikäiset oppilaat. Siellä tehdään monenlaista koulun pihalla, koulun pihan pienellä kasvimaalla ja lähimetsässä. Meidän kerho pitäisi valita vuoden 4H-kerhoksi, koska se on monipuolinen kerho, jossa toteutuu tosi hyvin itse tekemisen ja kokeilemisen meininki ja tekemällä oppiminen.

Kerholaiset saavat ehdottaa mitä kerhossa haluaisivat tehdä. Esimerkiksi askartelussa ei ole aina selvää mallia mitä tehdään vaan jokainen saa tehdä omanlaisen toteutuksen annetusta ideasta ja materiaaleista.

Kerhossa on opeteltu esimerkiksi luonnonmateriaalien sallittua käyttöä ja luonnon kunnioitusta siellä ollessa. Ollaan istutettu puita (tammenterhoja) ja kukkia pörriäisille, kasvatettu itse perunat perunaleimasimiin. On opeteltu siivoamaan omat jäljet, esim että roskaa ei jätetä eväiden jäljiltä metsään.”

 

8. Pyhäjoen 4H yhdistys Yppärin metsäsalapoliisit

”Kerhomme on retkeily- ja eräkerho. Kerhossa opetellaan retkeilytaitoja sekä maanläheisiä ja ekologisia arvoja. Leikimme metsässä ja olemme opetelleet tunnistamaan kasvi- ja puulajeja. Paistamme usein makkaraa, ja olemme harjoitelleet nuotion kokoamista. ”Leikki on lapsen työ.” Tätä sanontaa myös me vaalimme ja meille onkin ensisijaisen tärkeää, että lapsilla on kerhossa hauskaa ja hyvä olla. Meidät pitäisi valita, koska meidän kerhomme on aivan loistava. Meillä on upeat mahdollisuudet eräkerhon pitämiseen, ja lapset ovat pitäneet kerhostamme kovasti.

Kerholaiset ovat oppineen erätaitoja kuten nuotion oikeaoppisen tekemisen, metsässä kulkemisen, marjojen poimimisen, metsän kasvilajien tunnistamista, kalastusta ja makkaranpaistoa. Kerholaiset ovat myös oppineet leikkejä sekä kankaanpainantaa, kun painoimme omat kerhohuivit. Sekä tietysti yhdessä tekemisen taidot.

Kerhossamme on hyvä yhteishenki. Teemme maanläheisiä asioita. Kerhossamme kerholaiset pääsevät kehittämään omia taitojaan myös sosiaalisesti. Pidämme huolta toisistamme.”

 

9.  Savonlinnan 4H-yhdistyksen Hepokatin maatilakerho

”Aluksi ennen kokoontumista kerholaiset ovat leikkineet pihalla – keinuneet isossa keinussa, potkineet jalkapalloa, etsineet kissoja kanneltaviksi, vaihtaneet koulukuulumisiakin. Kerhon aluksi tavallisesti olemme kokoontuneet elävän tulen äärelle kotaan. Olemme sopineet päivän työt (kissaryhmä, pupuryhmä, kana- ja myskisorsaryhmä, lammas- ja vuohiryhmä, välillä myös poniryhmä. Yhteisen tekemisen ja kokemisen kautta kerholaiset ovat ryhmäytyneet hyvin ja meillä on tavallisesti myönteinen ja iloinen ilmapiiri. Kerholaiset ovat saaneet hyviä luontokokemuksia joiden kautta saavat kasvulleen suojaavia tekijöitä.
Tärkeintä on ollut eväiden syöminen, joko kodassa elävän tulen ympärillä tai alkusyksyllä pihapöytien ympärillä.

Eväiden syönnin jälkeen on ollut vaihtoehtoisia aktiviteetteja tilanteen ja syksyn etenemisen mukaan: puutarhanhoitoa, askartelua, niittykävelyitä, kivirauniokävelyjä tai metsäretkiä. Joskus on tehty useampaakin aktiviteettia. Luonnon kanssa olemme olleet tekemisissä koko kahden tunnin kerhoajan. Ympäröivät niityt ja pellot, metsät ovat tulleet tutummiksi. Eläintenhoivaaminen on ollut palautteista päätellen ihan ykkösjuttu kerholaisille. Kerholaisten oma kiinnostus ohjaa tekemisiä. Pienten tehtävien avulla lapset rohkaistuvat tekemään enemmän yhteisesti ja ohjaajat kuuntelevat kerholaisten ehdotuksia. Haluamme olla esimerkkinä muille!”

10. Kalajoen 4H-yhdistyksen Mehtäkylän 4H-kerho pienet

”Kerhomme on kiva ja sen ilmapiiri on mukava, rento ja ystävällinen. Kerhossa pyrimme tekemään monipuolisesti asioita, joista kaikki pitävät. Kuuntelemme kerholaisten toiveita, ja pyrimme suunnittelemaan kerhotoimintaa toiveita kuunnellen. Kerhossa leikimme erilaisia leikkejä ja pelaamme erilaisia pelejä sekä ulkona, että sisällä, leivomme, tutustumme eläimiin ja askartelemme.

Kerhossa on erilaisia teemoja, kuten luonto. Meillä on esim. ollut kerhossa metsäretki, jolloin kävimme metsässä tutustumassa luontoon ja marjastukseen. Eläimet, ulkoilu ja liikunta ovat osa kerhotoimintaamme.

Meidän kerho on monipuolinen, noudatamme 4H-kerhon arvoja . Kerhossamme lapset oppivat tärkeitä taitoja ja otamme kaikki huomioon. Kerholaiset saavat oppia itse tekemällä ja oppimalla. Kerholaisia kannustetaan tekemään asioita enemmän itsenäisesti ja oma-aloitteisesti, mutta tietenkin aina autamme, jos apua jossain tarvitsee.”

 

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.