Vaihtoperhetarina: harmonikka mukana matkassa

Lähdimme viime vuonna ensimmäistä kertaa mukaan 4H vaihtoperheeksi ja saimme Sveitsistä vaihtarin nimeltä Rebekka kesällä 2019. Me ei valmistauduttu vaihtarin tulemiseen mitenkään erityisesti.

Pääosin puhuimme meidän perheemme kahdelle pienelle lapselle, että vaihtari on tulossa meidän perheeseen ja että mitä se tarkoittaa. Laitoimme myös huoneen valmiiksi ennen vaihtarin saapumista. 

Meillä kävi hyvä tuuri, koska Rebekka oli avoin ja positiivinen persoona. Hän lähti kaikkeen mukaan ja oli innoissaan päästessään kokeilemaan uusia asioita. Veimme häntä mm. lavatansseihin lähellä olevaan tanssipaikkaan, veneilemän, kalastamaan ja rompetorille kirppistapahtumaan. Reissuja tehtiin myös Kuusamoon mökille sekä Maa-Kallaan Kalajoelle. Saunomista unohtamatta! Rebekka tykästyi tähän niin, että alkoi jo suunnitella sellaisen rakentamista kotimaahan Sveitsiin vanhaan rakennukseen, jossa aikaisemmin asusteli kanoja. 

Rebekka osaa soittaa sveitsiläistä harmonikkaa ja hänen yksi toiveensa oli, että häntä videoitaisiin, kun hän soittaa sitä Suomessa. Tästä tulikin hauskaa, kun harmonikkaa kuljetettiin mukana ympäriinsä: soitto onnistui oikein loistavasti rannalla, veneessä, Rukaan päällä, kaikkialla. Yhdessä lähdettiin keksimään paikkoja, missä pystyttäisiin tämä toteuttamaan. Sauna olikin vähän haastavampi, kun kuumaksi sitä ei voinut lämmittää soittimen hyvinvoinnin takia. Päädyimme lavastamaan tilanteen: Rebekka meni istumaan lauteille pyyhe päällä, aivan kuin hän saunoisi. Laitoimme kynttilöitä kiukaaseen, jotta kiuas näyttäisi siltä, että sieltä on tehty tuli. Päästyään takaisin kotiin, Rebekka teki videon soittamisestaan ympäri Suomea. 

Kielimuuri tuli vastaan aina välillä, kun vaihtari ei osannut englantia ihan niin sujuvasti, mutta se ei haitannut menoa. Yhdessä nauroimme väärinymmärryksille. Myös omaa kielitaitoa oli mukava päästä kartuttamaan. Me ei sitä normaalisti käytetä ja se oli päässyt vähän ruostumaan.  

Suurimmaksi ongelmaksi osoittautui hyvästien sanominen, siinä tirahti kyynel jos toinenkin molemmin puolin. Tämä kokemus oli niin mahtava, ettei me haluttu Rebekan lähtevän perheestämme. Edelleen me juttelemme viikoittain, kysellään kuulumisia, lähetetään kuvia. Hänestä tuli meidän läheinen elinikäinen ystävä. 

Tämä oli meidän ensimmäinen kosketus vaihtoperheenä toimimiseen ja koska siitä jäi niin positiivinen kuva, olemme ottaneet myös muuta kautta kansainvälisiä vieraita kotiimme. Tänä vuonna olisimme halunneet 4H vaihtarin pidemmäksi aikaa kuin kahdeksi viikoksi, mutta jääköön tämä suunnitelma ensi vuoden kesälle. 

Jos vähääkään siltä tuntuu, suosittelemme ehdottomasti vaihtoperheenä toimimista. Kaksi viikkoa menee nopeasti ja se on hyvänpituinen jakso kokeilla uuden perheenjäsenen ottamista mukaan arkeen.  

 

Janet & Toni Valliovuo, Kalajoen 4H-yhdistys