Monipuolinen kesä 4H-liitossa

Kun alkuvuodesta hain tätä työtä, en olisi uskonut kesästäni tulevan näin monipuolinen. Itse olen herkkä jännittämään, mutta siitä huolimatta haluan haastaa itseäni menemällä oman mukavuusalueeni ulkopuolelle.  

Haastattelussakin jännitti, ja saatuani “onneksi olkoon” puhelun, en olisi voinut hymyillä leveämmin. Opiskelen tällä hetkellä Oulussaolen kotoisin Keski-Suomesta, Toivakasta, joten kesä Helsingissä olisi joka tapauksessa uusi ja erilainen. 

Työn kuvaani alun perin piti kuulua kansainvälisten asioiden hoitaminen: pitää huolta lähtevistä ja tulevista ifye vaihtareista, suunnitella ja pitää orientaatio tuleville vaihtareille, ylipäätään huolehtia, että vaihtareillamme on kaikki hyvin. 

Koska tilanne muuttui maailmanlaajuisesti, myös työnkuvani muuttui radikaalisti. Olen tehnyt töitä etänä koko kesän, lukuun ottamatta viittä päivää. Ykköstehtävänäni on ollut olla projektipäällikkönä kansainvälisyysviikonlopun järjestämisessä. Itse tapahtuma on 13.-15.11. ja ensimmäistä kertaa Oulussa. Tämä tulee olemaan ensimmäinen tapahtuma, missä olen näin isossa vastuussa! Mielenkiintoista on ollut huomata, kuinka paljon pitää ottaa huomioon tapahtumaa järjestäessä ja kuinka hyvin pitää olla perillä asioista ja aikatauluista. Tämä tehtävä on ehdottomasti ollut opettavin tämän kesän aikana! 

Toinen päätehtävänä minulla on ollut päivittää Suomen 4H:n englanninkielisiä nettisivuja toisen kesäharjoittelijan, Eeli Salmelan, kanssa. Tämän lisäksi 4H:lla uudistetaan kansainvälisyys esitettä, ja pääsimme tähänkin ideoimaan uusia tekstejä ja ulkoasua. Pienempiäkin viestintään liittyviä työtehtäviä minulla on ollutIhanaa on ollut huomata se, kuinka minun ehdotuksiani kuunnellaan ja minua on pyydetty katsomaan läpi joitain materiaaleja ja antamaan kommentteja niihin. Vaikka montaa kesän työkaveria en ole nähnyt livenä, työskentely on sujunut mutkattomasti tässä porukassa. 

Ehdottomasti hauskin työtehtävä on ollut kansainvälisten käsitöiden tekeminen TOP tehtävä pankkiin. Tykkään tehdä käsillä ja nämä työpäivät menivät ideoidessa ja askarrellessa. TOP tehtävä pankkiin tulee myös energizer -pelejä, tutustumisleikkejä sekä oppimiseen liittyviä leikkejä huimasti (vink vink!) 

Kesän aikana olen saanut myös huomattavasti enemmän rohkeutta puhua englanniksi isomman ryhmän kuunnellessa. Vaikka vaihtareita meille ei tullut, pääsin puhujaksi 

  • Rural Youth Europen koko Euroopan laajuiseen webinaariin “Rural game chagers”. Tässä webinaarissa kerroin Suomen 4H:n tilanteesta pandemian jyllätessä 
  • Montanan 4H:n kongressiin. Kerroin Suomesta ja Suomen kulttuurista. 
  • Itävallan nettitapahtumaan “International Corona Chat”. Nimensä mukaisesti aiheena oli korona: kuinka se on vaikuttanut yleisesti Suomessa, mutta myös henkilökohtaisesti kunkin puhujan omassa elämässä. 

Viimeisessä pystyin juttelemaan jo lähes jännittämättä, se oli ihan paras fiilis! Esiintymistaito englanninkielellä on kasvanut huimasti!

Oli ihanaa kerätä ja kuunnella vaihtoperheenä toimivien sekä Erasmus+ ryhmävaihdoissa olevien omia kokemuksia. Oma liekkini alkoi roihua entitä enemmän kansainvälisyyttä kohtaan, kun kuuli juttuja toisten elämyksistä kv-jutuissa!

Aloitimme tekemään tukimateriaalia Safkasankarit kattaa maailman –teemakerhoon ja pääsin yhdeksi tähdeksi mm. neljän videon sarjaan, jossa käsitellään teemakerhon isoja aiheita. Tutustuin myös netissä olevaan seppo.io pelialustaan ja tein sen pohjalta pelin Safkasankarien aiheeseen Kiinan kuujuhla ja kulttuuri. 

Koska moninaisia työtehtäviä ei koskaan ole liikaa, minua pyydettiin myös tekemään alustusta robotiikka aiheiseen juttuun. Siispä kesän aikana tutustuin myös ohjelmointiin, koodaamiseen sekä keräsin ylös ideoita, kuinka näitä voidaan hyödyntää eri ikäisten lasten kanssa toimimisessa. 

Kuten jo alussa sanoin, kesä 4H:lla harjoittelijana on ollut monipuolinen ja mielenkiintoinen. Vaikka siitä ei nyt tullut sellainen mitä maaliskuussa suunnittelin, pyrin ja otin siitä kaiken irti! 

 

Emma Ilmonen