Youth in Action – musiikkia, kulttuuria ja rauhoittumista

”Kaikki kolme viikkoa olivat todella ikimuistoisia ja niiden kautta tutustuttiin moniin erilaisiin ihmisiin, joihin vielä tänäkin päivänä ollaan yhteyksissä. Vahvasti suosittelemme osallistumaan ryhmävaihtoihin, jos sellainen mahdollisuus tulee vastaan!”

Erasmus+ rahoituksella tehty Youth in Action – ryhmävaihto mahdollistaa nuorten kansainvälistymisen yhdessä kavereiden kanssa, täältä voit lukea lisää. Alla Karolina Kukkonen ja Neea Isola kirjoittavat heidän kokemuksistaan kolmesta eri ryhmävaihdosta: Itävallasta, Romaniasta sekä Suomen Rokualta.

 

X-periencing Sound – Itävalta

Vuonna 2018 kesällä lähdimme ryhmävaihtoon Itävaltaan. Vaihdon teemana oli musiikki ja siihen päästiin tutustumaan viikon aikana monelta eri kantilta. Päivät koostuivat erilaisista musikaalisista pajoista ja aktiviteeteista. Esimerkiksi ensimmäisenä päivänä tutustuimme musiikin tekoon tietokoneen avulla. Toisena päivänä pääsimme kokeilemaan soundpaintingia eli niin sanotusti kehomusiikkia, jossa ryhmän johtaja ohjeistaa miten ryhmän jäsenet tuottaa ääntä esimerkiksi beatboxaamalla tai rummuttamalla omaa kehoa. Viikon kohokohtana jakauduimme kolmeen eri ryhmään, suunnittelimme esitykset ja lopulta esiinnyimme toisillemme.

Viikkoon mahtui kuitenkin myös vapaa-aikaa. Kävimme esimerkiksi uimassa ja jokaisena iltana oli myös aikaa vuorollaan yhdelle maalle esitellä omaa maatansa. Pääsimme siis maistelemaan paikallisia herkkuja, pelaamaan tietovisaa sekä tanssimaan erilaisia tansseja, ja tietenkin laulamaan!

 

Discover and pass on – Romania

2019 kesällä järjestettiin ryhmävaihto Romaniassa, jonka tavoitteena oli oppia osallistujamaiden kulttuuriperinnöstä sekä luonnon ja kulttuuriperintökohteiden suojelemisesta. Jo heti ensimmäisenä päivänä pääsimme vierailemaan paikallisilla mineraalialtailla, jotka olivat kauan sitten eläneen tulivuoren jäännöksiä. Paikka toimi vapaaehtoisvoimin ja sinne onkin sillä tavoin rakennettu lisää altaita ja kulkureittejä. Toisena päivänä pääsimme kunnostamaan kyseistä paikkaa muun muassa siivoilemalla sekä korjaamalla polkuja.

Viikon aikana pääsimme myös päiväretkelle Brasoviin, joka oli lähistöllä oleva kaupunki. Meillä oli myös oma opas, joka kertoi meille esimerkiksi kaupungin historiasta. Lopuksi meillä oli myös omaa aikaa kierrellä kaupunkia ja käydä ostoksilla. Lisäksi viikon aikana suunnittelimme kulttuuriperintöä edistävän projektin. Suurin osa niistä liittyi luonnon suojelemiseen, mutta mukaan mahtui myös hieman erilaisia projekteja. Vapaa-ajalla halukkaat pääsivät lähistölle patikoimaan tai käymään esimerkiksi kaupassa. Kauppareissulla saattoi myös nähdä karhun, sillä se oli välillä lähistöllä.

 

Slow down take your time – Rokua

2019 kesän loppupuolella isännöimme ryhmävaihtoa Rokualla. Teeman ‘’Slow down take your time’’ tavoitteena oli oppia hidastamaan elämää luonnossa ikään kuin vastapainona kaikelle nykyajan hektisyydelle. Vietimme viikon Rokuan metsässä poimien marjoja, patikoiden sekä telttailen. Pääsimme myös istumaan nuotion äärellä ja käymään saunassa.

Viikkoon mahtui paljon toisistaan todella eroavia aktiviteetteja: pelailimme, leikimme ja jopa näyttelimme. Valmistimme myös itse omat huulirasvat sekä saippuat käyttämällä hyväksi luonnosta löytyviä raaka-aineita! Vierailimme myös Oulussa, jossa meille annettiin erilaisia tehtäviä, jotka tuli suorittaa. Aikaa jäi tietenkin myös shoppailemiseen ja kaupungilla kiertelyyn. Illat meillä olivat vapaita, jolloin päästiin tutustumaan eri maiden kulttuureihin sekä maistelemaan eri maiden herkkuja. Lisäksi pääsimme esimerkiksi laulamaan Italiaksi!

 
Iso kiitos 4H:lle, joka on mahdollistanut meille nämä upeat kokemukset. Toivotaan, että tavataan vielä seuraavien projektien parissa!

 

Karolina Kukkonen ja Neea Isola, Muhoksen 4H-yhdistys