Frisbeegolfrata itse tehty -projektina

Me joita kiinnostaa- ryhmä koostui projektin alkuvaiheessa useammasta nuoresta, jotka halusivat järjestää Raahen sivuseudulle Vihantiin nuorille tekemistä.

Vuonna 2016 saimme idean, että voisimme rakentaa Vihantiin jonkinlaisen liikuntapaikan, jossa nuorilla olisi mahdollisuus harrastaa liikuntaa, koska paremmat aktiviteettimahdollisuudet sijaitsevat useiden kymmenien kilometrien päässä. Päätimme, että projekti voisi olla frisbeegolfradan tekeminen, koska frisbeegolf oli jo tuolloin suosiota kasvattava urheilulaji eikä aivan läheltä löydy toista rataa.

Aloitimme projektin ensimmäisillä suunnittelupalavereilla keväällä 2016. Seuraavan vuoden ajaksi jätimme projektin ajatuksentasolle ja haudoimme sitä, kunnes alkukeväästä 2018 päätimme frisbeegolfradan rakentamisesta ja pääsimme oikeasti hommiin. Raahelainen frisbeegolfharrastaja suunnitteli meille radan Vihannin Linnastenkankaan maastoon ja pääsimme tutustumaan siihen heti keväällä. Vuonna 2018 haimme projektillemme ensimmäisiä avustuksia, muun muassa 4H:n itse tehty- raha kautta. Saimmekin avustuksen ja sen avulla pääsimme toteuttamaan projektia pystyttämällä radalle frisbeegolfkorit, jotka toisen meistä isä auttoi tekemään.

Valitettavasti siinä vaiheessa kun pääsimme projektissa tekemisen makuun, niin meitä nuoria oli enää kaksi jäljellä. Päätimme kuitenkin, että projekti viedään loppuun, vaikka tiesimme projektista tulevan haastavan. Onneksi meillä oli koko projektin aikana taustatukena aikuisia, jotka osasivat neuvoa meitä muun muassa rahallisissa asioissa.

Talvet oli pakko pitää taukoa frisbeegolfradan rakentamisesta, mutta tokihan se oli mielessä ympäri vuoden. Meillä oli kova tavoite saada frisbeegolfrata valmiiksi kesällä/syksyllä 2019, mutta koimme erinäisiä haasteita, joiden takia se ei ollut mahdollista. Kesällä 2019 teimme radalla raivausta ja saimme tehtyä kaikki raivaustyöt silloin, jotta pääsisimme kesällä 2020 heti viimeistelemään rataa. Kesällä 2019 oli tarkoitus tehdä myös heittoalustoja valmiiksi, mutta meille lahjoitettujen mattojen tie päätyi väärinymmärrysten takia kaatopaikalle, mikä hidastikin projektin etenemistä. Onneksi matot oli vanhaa pesäpallokentänmattoa, emmekä olleet maksaneet niistä mitään. Seuraava talvi menikin erilaisia raha-anomuksia tehdessä ja oikaisuvaatimuksia, koska jouduimme nyt etsimään rahat heittopaikkojen matoille. Onneksi lopulta saimmekin rahat uusiin mattoihin rahallisena korvauksena kaatopaikalle päätyneistä matoista.

Vuoden 2020 kevät ja kesä olikin meidän projektin huippu aikaa, koska rata valmistui vauhdilla. Maija käytti graafisia taitojaan hyväksi ja piirsi radan kartat tietokoneella, jotta saisimme säästettyä rahaa muita ostettavia varten. Painatimme kartat ja opasteet paikallisella painotalolla. Toukokuussa rakennettiin opasteet ja heittolavat valmiiksi ja kesäkuun alussa ne käytiin talkoovoimin laittamassa paikoilleen. Rata olikin nopeasti valmis ja niin olikin tarkoitus, jotta kiinnostuneimmat pääsisivät testaamaan rataa jo tälle kesää.

Kesäkuun lopussa sunnuntaina 28.6. pääsimme viettämään Vihannin Frisbeegolfradan avajaisia. Kiinnostuneita tuli paikan päälle mukava määrä ja he pääsivätkin ensimmäisinä testaamaan rataa. Saimme paljon positiivista palautetta radasta. Koimme, että radalle oli todella tarvetta ja että sitä tullaan aktiivisesti käyttämään.

Saimme koko projektin aikana talkooapua paikallisilta yhdistyksiltä ja omat perheet olivat suurena apuna koko projektin ajan. Halusimme tukea projektin aikana paikallisia yrityksiä ostamalla heiltä tarvitsemamme tavarat. Vaikka ajattelimme tämän radan alun perin nuorille, niin kyllähän tämä saa sekä nuoret että vanhemmat ihmiset liikkumaan. Projekti sai myös sopivasti paikallisessa mediassa näkyvyyttä, mikä olikin positiivista. Kiitokset vielä kaikille, jotka olivat mahdollistamassa projektin toteutumista sekä erityiskiitos tietenkin näille taustatukijoille eli Raahen seurakunnalle, Raahen nuorisotoimelle, Vihannin 4H-yhdistykselle sekä perheille.

 

Lopuksi infoa rataan liittyen:

– 9 koria, mutta kaksi erilaista rataa (AMATEUR ja PRO, voit pelata halutessasi täysirataisena)

– 9 AMATEUR- radan väylää (lyhyempiä ja helpompia)

– 9 PRO- radan väylää (pidempiä ja haastavampia)

– Maasto on hiekkakangas maastoa sopivilla korkeusvaihteluilla

– Sijaitsee Vihannissa 88 ja 86 risteyksestä Pulkkilaan päin noin 2km

 

Me joita kiinnostaa- ryhmän nuoret Maija Mänttäri & Iita Rankinen Vihannista