4H-järjestön kesän 2020 toimintaohjeistukset

4H:n Safkasankarit-kerhotoiminta. Kuva: Kati Laszka.

Valtioneuvosto antoi uudet linjaukset koronaepidemiaan liittyvien toiminta- ja kokoontumisrajoitusten suhteen 4.5.2020. Niiden pohjalta myös 4H-järjestö on ohjeistanut loppukevään ja kesän 2020 toimintaa. Ohjeistukset koskevat muun muassa kerhotoimintaa, leirejä, Ruokakouluja ja nuorten työllistämistä.

 

  • 1.6. alkaen kokoontumisrajoitus nousee kymmenestä ihmisestä 50 ihmiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että kesäkuun alusta lähtien paikallista 4H-nuorisotyötä tekevissä 4H-yhdistyksissä voi toteuttaa taas toimintaa tietyt rajoitukset huomioon ottaen. Tämä koskee mm. kerhoja, leirejä, Ruokakouluja, koulutuksia, tapahtumia, työllistämistoimintaa ja 4H-yritysten toimintaa. Jatkamme rinnalla silti myös hyvin alkanutta etäharrastustoimintaa. Tarkemmat tiedot oman alueesi toiminnasta löydät oman 4H-yhdistyksesi sivuilta kevään ja kesän mittaan.
  • Ravintolat ja kahvilat avataan asteittain 1.6. alkaen. Tämä linjaus koskee mm.4H-yritystoimintaa ja erityisesti suosittuja 4H-yrittäjien kesäkahviloita. Toiminnassa noudatetaan erityisohjeistuksia liittyen mm. hygieniaan, asiakasmääriin ja aukioloaikoihin.
  • Julkiset sisätilat avataan 1.6. alkaen asteittain, esimerkiksi harrastustilat ja -paikat, nuorisotilat, kerhotilat ja järjestöjen kokoontumistilat. Tämä linjaus koskee 4H:n osalta mm. kerhoja, leirejä, koulutuksia ja tapahtumia. 4H-toimintaa on 1.6. alkaen mahdollisuus järjestää julkisissa sisätiloissa. Toiminnassa huomioidaan paikalliset tilojen käyttöön liittyvät ohjeistukset.
  • Ikääntyneiden (yli 70-vuotiaat) fyysistä kontaktia muiden ihmisten kanssa rajoitetaan edelleen, mutta tietyt kuntien sallimat perustehtävät hoidetaan ohjeistusten mukaisesti. Tämä koskee 4H:n osalta esimerkiksi nuorten työllistämistä ikäihmisten palvelutehtäviin. Tältä osin paikallisia 4H-yhdistyksiä ohjeistetaan noudattamaan oman kunnan ja THL:n voimassa olevia linjauksia.
  • Vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei suositella. Ulkomailta tuleville suositellaan karanteeninomaisia olosuhteita. Tämä linjaus koskee 4H:n osalta vaihto-ohjelmia, jotka on peruttu kesältä 2020.

4H:ssa seurataan aktiivisesti tilanteen kehittymistä ja päivitetään ohjeistuksia tarvittaessa. Muutoksista ja tarkennuksista tiedotetaan. Niissä huomioidaan mahdolliset tarkemmat linjaukset liittyen esimerkiksi ihmisten väliseen kanssakäymiseen ja tilojen käyttöön (mm. THL, aluehallintovirastot ja kunnat).

Yhteisenä tavoitteena koko 4H-järjestössä on lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen tarjoamalla matalan kynnyksen mahdollisuuksia harrastamiseen, työllistymiseen ja yrittäjyyteen niissä puitteissa, jotka ovat mahdollisia. Pyrimme kiinnittämään erityistä huomiota lasten terveyteen ja turvallisuuteen. Kannustamme paikallisia 4H-yhdistyksiä aktiiviseen yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa.

Voit seurata ajantasaisia viranomaisohjeistuksia mm. näistä linkeistä:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/ohjeita-kansalaisille-koronaviruksesta

https://stm.fi/stm-ohjeet-koronavirustilanteessa

https://tem.fi/koronavirus

https://mmm.fi/korona

https://minedu.fi/koronavirus-ja-varautuminen

https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta

http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

https://www.kuntaliitto.fi/koronavirus