4H mukana Maaseutuparlamentissa

Suomen suurin ideafestivaali, Maaseutuparlamentti, järjestetään 28.-30.9.2021 monipaikkaisesti ja virtuaalisesti. 4H on mukana kumppanitorilla viidellä kiinnostavalla tietoiskulla.

Maaseutuparlamentin kumppanitorilla asiantuntijamme kertovat Taimiteko ja Reilu Teko -ympäristökampanjoista. Esittelemme Helppi-sovelluksen, joka yhdistää nuoret tekijät ja työvoimaa tarvitsevat. Kerromme miten ruokakasvatus, kädentaidot ja metsäkasvatus toteutuvat 4H-toiminnassa, sekä miten nuoret voivat perustaa omia 4H-yrityksiä.

Tietoiskut 28.9.

  • Klo 14.00 Taimiteko – hyvä teko nuoren työllistymisen ja ilmaston puolesta / kumppanuuspäällikkö Tarja Anttonen
  • Klo 14.30 Reilu Teko -lannoitesäkkikeräys / järjestöpäällikkö Anna-Kaisa Valaja
  • Klo 15.00 Helppi – digitaalinen nuorten työllistämispalvelu / kehityspäällikkö Anu Parviainen

Tietoiskut 29.9.

  • Klo 14.00 Tekemisen iloa 4H-kerhoissa! / kasvatuspäällikkö Marika Sarha ja kehityspäällikkö Sampo Juhajoki
  • Klo 14.30 4H-yrittäjänä nuori on itsensä pomo / kehityspäällikkö Sirkka Suomäki

Tutustu tietoiskujen aiheisiin tarkemmin

Taimiteko

Taimiteon tavoitteena on istuttaa 10000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä. Taimiteossa kompensoidaan niin yritystoiminnasta kuin yksityishenkilöiden arjesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä lisäämällä hiilinieluja Suomeen. Samalla tuhannet saavat työtä, sillä taimia istuttavat suomalaiset nuoret.

www.taimiteko.fi


Reilu Teko -lannoitesäkkikeräys

Vuosittain järjestettävä Reilu Teko -säkkikeräys on vakiinnuttanut asemansa tärkeänä muovin kierrätyksen muotona pitkään jatkuneen yhteistyön ansioista. Jo vuonna 1975 alkanut keräys on onnistunut järjestökentän, yritysten ja nuorten yhteistyönä. Kaikilla toimijoilla on päämääränä kiertotalous ja säkkikeräyksessä toteutuu käytännön tasolla 4H-järjestön ympäristökasvatus. Keräyksellä on tähän mennessä saatu talteen muovia yli 40 miljoonaa kiloa. Toinen tärkeä tavoite on kesätyöpaikkojen mahdollistaminen paikallisille nuorille maaseudulla. Vuosittain 10

Reilu Teko -säkkikeräyksen järjestävät Yara, Suomen 4H-liitto, Finlands Svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset. Säkkikeräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Vuonna 2021 ovat keräyksessä mukana muoviset lannoite ja -siemensuursäkit Yaralta sekä Lantmännen Agrolta, Hankkijalta, Peltosiemeneltä ja Tilasiemeneltä. Uutena keräyskohteena on tullut mukaan A-Rehun pien- ja suursäkit. Keräyspisteitä löytyy yli 200 paikalla.

www.4h.fi/reiluteko


Helppi – digitaalinen nuorten työllistämispalvelu

4H-toiminnan kautta työllistyy vuosittain tuhansia nuoria. 4H:n Helppi-sovellus yhdistää palveluiden tarvitsijat sekä innokkaat, tehtäviinsä perehdytetyt työpalvelunuoret.

helppi.4h.fi


Tekemisen iloa 4H-kerhoissa!

4H-kerhot ovat osa elinvoimaista maaseutua. Ne mahdollistavat mielekkään harrastamisen 6-12-vuotiaille lapsille ja työpaikkoja nuorille kerhonohjaajille. Kerhoissa opitaan monia käytännön taitoja tekemällä, yhdessä pohtien. Tervetuloa tutustumaan 4H-toiminnan sisältöihin Metsäsalapoliiseihin, Safkasankareihin ja Kädentaitajiin sekä onnistumisen kokemuksiin!

www.4h.fi/kerhot

Videolla kädentaitoja opitaan keppicrosseja tekemällä.


4H-yritys

13-28 -vuotiaat nuoret voivat perustaa 4H-yrityksen paikallisen 4H-yhdistyksen tuella. Moni nuori perustaa 4H-yrityksen kesätyöksi omalle kotipaikkakunnalleen. Monet kunnat ovat mukana tukemassa toimintaa esimerkiksi kesäyrittäjäsetelien muodossa.

4h.fi/yritys

https://youtu.be/TamQ__rdCyo

 

Lisätietoja antaa kehityspäällikkö Hilkka Näse, hilkka.nase@4h.fi, +358 44 783 0300.