4H:n juhlavuoden kakkukisan sato oli kerholaisten näköinen

4H95-kakkukisa kannusti iloiseen 4H-syntymäpäiväjuhlien viettoon kerhoissa ympäri Suomen. 4H-kerhot osallistuivat kisaan leipomalla ja koristelemalla syntymäpäiväkakun 95-vuotiaan 4H-järjestön kunniaksi. Voittajat valitsi 4H-yrittäjistä koostuva raati.

Syntymäpäiväkakku 4H:n logolla ja tekstillä "Ilolla kuorrutettu!"

4H:n 95-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetty 4H-kerhojen kakkukisa keräsi huikeat 179 kakkua ja 59 kuvaa kerhojen syntymäpäiväjuhlista. Kisa oli käynnissä syys-lokakuun ajan. Osallistuminen tapahtui julkaisemalla kuvan ja käyttämällä tunnistetta #4H95. Voittajat julkistettiin 4H Suomen somekanavissa järjestön syntymäpäivänä 20.11.

Kisa koostui kahdesta kategoriasta, jotka ovat iloisin koristelu ja hauskin juhlakuva. Kerhoille haluttiin antaa mahdollisimman vapaat kädet teeman toteuttamiseen, mistä syntyikin toinen toistaan iloisempia erilaisia kakkuja.

Palkintona kummankin kategorian voittajille on sekä mainetta ja kunniaa että 150 euron rahapalkinto, jonka kerho voi käyttää haluamallaan tavalla. Kolme parasta palkitaan kunniamaininnoin ja diplomein.

Kakkukisan raati koostui 4H-yrittäjistä

Koristeluja ja juhlakuvia arvioi valokuvauksen ja leipomisen saralla toimivista 4H-yrittäjistä koostuva raati. Raadissa vaikuttaneet 4H-yrittäjät olivat Väinö Miettinen (Väinöleipoo), Matilda Alanen (Kotiapu), Pihla Sallinen (Metsävadelma), Erika Ukkonen (Apuni lähelläsi), Mikael Vaittinen (Photovaittinen) ja Lilja Memni (Pictures Lilja).

Kisan koko satoa tarkastelleet 4H-yrittäjät kommentoivan kuvien olleen hauskoja ja suloisia.

”Kuvista välittyi hyvä ryhmähenki ja lasten kädenjälki näkyi.” 

Raadin huomion herättivät erityisesti sellaiset kakut, joihin oli käytetty runsaasti värejä ja koristeluja. Myös kerhon teeman inspiroimat koristelut ilahduttivat. Monelle oli jäänyt mieleen Jämsän 4H yhdistyksen Keppihevoskerhon hevosen pään muotoinen kakku. Juhlakuvissa eniten ihastusta herättivät kerholaisten askartelut, kuten naamarit ja erilaiset juhlahatut.

Voittajakakussa näkyy kerholaisten kädenjälki

Kakkukisan kakkukategorian voittajaksi valikoitui Multian 4H-yhdistyksen Monitoimikerhon kakku.

Raati perustelee valintaansa sillä, että kakku on 4H:n näköinen ja tiivistää koko toiminnan. Se on iloinen ja värikäs, minkä lisäksi koristeluun on käytetty monia tekniikoita. Kakussa näkyy kerholaisten kädenjälki ja se tuo esille 4H:n eri osa-alueita.

”Onpa upeaa, että meidän kerhomme kakku valittiin voittajaksi! Kerholaiset olivat todella innoissaan kakkukisasta ja toivoivat kovasti voittoa. Kakun leipominen oli kerholaisten oma toive kerho-ohjelmaan ja kun kerroin, että voimme osallistua kakulla myös kilpailuun, kakkusuunnitelmat saivat vielä lisää intoa”, kommentoi Multian 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja ja kerhoa ohjannut Mikaela Honkala.

Kakun pohjana on itse leivottu tavallinen kääretorttupohja ja täytteenä suklaakermaa ja banaania. Kuorrutuksessa on käytetty vaniljarahkan ja kerman sekoitusta, joka on värjätty kolmella eri välillä. 4H-kerhossa tehtäviä asioita kuvastavat koristeet ovat kerholaisten käsialaa ja tehty sokerimassasta.

Juhlakategoriassa voiton veivät veikeät naamiot

Hauskimmat juhlat olivat kuvan perusteella Kälviän 4H-yhdistyksen Eskarikerhossa.

Raadin mukaan voiton ratkaisivat kerholaisten itse askartelemat hauskat ja suloiset naamarit. Myös ohjaajat ovat kuvassa mukana juhlamuffineja esitellen. Kuvasta välittyy iloinen synttäritunnelma.

Yhdistyksestä kerrotaan, että Eskarikerholaiset osallistuvat kisan molempiin kategorioihin. Suklaamuffinien leipomisessa auttoi isompien kerholaisten ryhmä, joten juhlissa riitti väkeä. Monen pienen synttärikakun lisäksi valmistui juhlaan sopivia asusteita. Jännitystäkin oli mukana, sillä kerhossa ei oltu vielä aivan tuttuja tilan uuden uunin kanssa.

Kälviän 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tuire Matilaisen mukaan tieto voitosta on kulkenut jo kerhonohjaajille.

”Kiitos paljon, voitto on ihana juttu! Kerholaiset kuulevat asiasta seuraavalla kerhokerralla. Vastaanotto on varmasti riemukas!”

Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet kakut nostivat hymyn huulille

Iloisin koristelu -kategoriassa toiseksi sijoittui Posion 4H-yhdistyksen Kokkailijat-kerhon kakku.

Raadin kesken heräsi keskustelua taidokkaasti tehdyistä sammakkohahmoista. Kakkuja itsekin leipovat 4H-yrittäjät huomauttavat, ettei sokerimassan muotoilu ole helppo homma ja myös kinuskin tekeminen vie aikaa. Kakku on raadin mukaan iloinen, söpö ja siinä on ihanat värit.

Yhdistyksen mukaan Kokkailijoiden perinteiseen pohjaan tehdyssä kermakakussa maistuu kinuski, hilla ja valkosuklaa-nougat-mousse. Koska 4H:n arvoihin kuuluu luonnon kunnioittaminen, koristeena ovat onnelliset sammakot kuralammessa.

Kolmannelle sijalle valikoitui Jämsän 4H-yhdistyksen Matka maailman ympäri -kerhon kakku.

Kakku sai raadilta pisteitä kerhon teeman mukaisesta koristelusta. Kakku muistuttaa hienosti siitä, että 4H on kansainvälinen järjestö.

Kerhosta kerrotaan, että kakku on tehty sokeripohjaan ja täytetty mansikkahillolla, kinuskikastikkeella sekä kermavaahdolla. Juhlissa tutustuttiin 4H:n historiaan sekä toimintaan Suomessa ja ulkomailla. Kerholaiset oppivat myös 4H:n tarjoamista mahdollisuuksista matkustaa ulkomaille.

Synttärijuhlissa riitti menoa ja meininkiä

Kisan toisen sijan hauskin juhlakuva -kategoriassa nappasi Hailuodon 4H-yhdistyksen yläkoululaisten Safkasankarit-kerho.

Tapahtumarikkaassa kuvassa heiluu kakkulapio ja kakusta meinataan haukata pala, mikä sai hymyn raadin huulille.

Hailuodon Safkasankarit harjoittelivat kakun koristelemista yhdistyksen mukaan jo edellisellä kerhokerralla, joten juhlatunnelmaa oli nostatettu kahden viikon ajan. Varsinaisen kisakakun koristelun yhteydessä vietettiin hauskat synttärijuhlat.

Kalajoen 4H-yhdistyksen Vasankarin 4H-kerho on toinen juhlakuvakategoriassa kunniamaininnan saavista kerhoista.

Raati kehuu kuvaa hupaisaksi. Kollaasimaisesta kuvasta käy ilmi, mitä kaikkea juhlissa on tehty.

Myös kerhon valmistama vohvelikakku on päässyt mukaan kuvaan, samoin kuin hauskasti toteutettu leipomisohje. Kolmannelle sijalle kerhon nosti kuitenkin kerholaisten muodostama ”95 v”.

Lämpimät kiitokset kaikille kisaan osallistuneille!