Arvokkaita oppeja 4H:n metsäharjoittelijana

Metsätieteiden opiskelija Sanna Pälsi oli touko- ja kesäkuun Suomen 4H-liiton metsäharjoittelijana Tampereella. Vaikka korona-aikakana tehtiin paljon töitä etänä, Sanni pääsi myös konkreettisiin työhommiin metsään. Sanni kirjoitti harjoittelukokemuksistaan blogin 4h.fi-verkkosivuille.

Hain erityisesti metsäkasvatukseen liittyvää harjoittelupaikkaa, sillä aihe on kiinnostanut minua jo pitkään. Opiskelen Itä-Suomen yliopistossa metsätiedettä, mutta nuorempana metsäala esittäytyi itselle aika tuntemattomana ja yksipuolisena – enkä varmasti ole ainoa. Näin 4H:n metsäharjoittelijan työtehtävissä paljon potentiaalia oppia lisää metsä- ja luontokasvatuksen toteuttamisesta. Voisi sanoa, että odotukseni täyttyivät 200-prosenttisesti.

Harjoitteluni kesti kaksi vauhdikasta kuukautta. Heti ensimmäisinä työpäivinä pääsin mukaan nuorisotyön tiimin kokouksiin. Vaikka useimpiin työkavereihin tutustuin etänä, pääsin nopeasti ja sujuvasti osaksi työporukkaa, joka on yhteisöllinen, lämminhenkinen ja energinen. Eri toimihenkilöihin oli helppo olla yhteydessä ja työpanostani arvostettiin alusta alkaen. Kaikissa etäpalavereissa välittyi innostus ja tekemisen meininki.

Työtehtäväni olivat monipuolisia ja sain hyvän kokemuksen järjestössä työskentelystä. Suunnittelin muun muassa metsäpäivien toteutusta, kouluyhteistyön materiaaleja, sekä metsäpäivien sisältöjä. Lisäksi olin yhteydessä 4H-yhdistysten toimihenkilöihin ja muihin metsäpäiviä toteuttaviin toimijoihin. 4H järjestää metsäpäiviä yhteistyössä useiden eri kumppaneiden kanssa ja pääsin kumppanuuksiin sujuvasti mukaan.

Toukokuussa valmistelin erityisesti Metsä Groupin kanssa yhteistyössä toteutettavia yläkoululaisten metsäpäiviä, ja kuun lopussa pääsin toimimaan nuorten ohjaajana metsäpäivien pilotoinneissa. Mahtavinta oli päästä opettamaan nuoria metsien kestävästä käytöstä, puukuidun elinkaaresta ja metsien merkityksestä ilmastonmuutoksen hillinnässä. Monille meistä metsä merkitsee enemmän kuin tulemme edes ajatelleeksi ja oli hienoa huomata tämä oivallus nuorissa. Ohjauskokemukset metsäpäivissä olivat minulle arvokkaita ja kasvattivat itsevarmuutta esiintyjänä. Metsä Groupin metsäpäivien lisäksi valmistelin osaltani UPM:n ja Suomen Metsäyhdistyksen kanssa kuudesluokkalaisille järjestettäviä metsäretkiä ja kävin esimerkiksi tarkistamassa retkien maastokohteita.

Harjoitteluni oli tiivis ja hyvin suunniteltu paketti. Pääsin heti hommiin ja sain selkeän kuvan tärkeimmistä tehtävistäni. Kun tiedonpuute yllätti tai tarvitsin tukea päätöksiini, esimieheni Sampo oli yhden Teams-viestin päässä. Arvostan suuresti sitä, miten paljon minuun luotettiin ja miten paljon pääsin tekemään itsenäisesti erilaisia tehtäviä. Ideoita pyöriteltiin yhdessä ja keskustelu oli avointa ja kehittävää.

Kerrytin valtavasti uusia taitoja ja eväitä tulevaan. Yhteistyössä useiden tahojen kanssa vaaditaan hyviä viestintätaitoja, joita en ollut aikaisemmin päässyt yhtä laajasti käyttämään. Kokouksissa tutustuin siihen, miten kumppanuuksia järjestössä hoidetaan, miten järjestön strategiaa kehitetään ja mitä muita hankkeita 4H-liitossa on meneillään. Jokaisesta tapaamisesta sain uusia oppeja.

Iso kiitos kaikille työkavereille ja yhteistyökumppaneille. 4H:ssa tehdään merkittävää työtä metsä- ja luontokasvatuksen edistämiseksi ja oli mahtava tutustua läheltä tähän toimintaan.

Sanni Pälsi