Kahden kuukauden seikkailu Sveitsissä

Kun viime vuonna hain mukaan Ifye – ohjelmaan lokakuussa, en tiennyt mitä se pitäisi sisällään, vaikka minulla oli jo pieni käsitys 4H – vaihdoista edellisen kesän kahden viikon Walesin vaihdon ansiosta. Jokainen vaihto on kuitenkin erilainen ja ainutlaatuinen. En osannut arvata kuinka ihania ihmisiä tulisin tapaamaan, miten henkeäsalpaavia vuoret ovat, kuinka paljon tulisin syömään juustoa ja kuinka pahalta se tuntuu, kun on tosi kova koti-ikävä. Tiesin, että tulisin muuttumaan eri kulttuurissa ja uusien ihmisten ympäröimänä, mutta en olisi ikinä uskonut kuinka paljon.

Viime kesän seikkailu vei minut siis Sveitsiin kahdeksi kuukaudeksi. Pääsin mukaan viiden eri isäntäperheen arkeen, tutustumaan heidän tapoihinsa tehdä asioita sekä heidän kulttuuriinsa. Pääsin tekemään niin montaa uutta ja mahtavaa asiaa, etten olisi aikaisemmin edes kuvitellut minulla olevan mahdollisuutta yrittää. Pääsin keräämään ja maistelemaan kirsikoita ja viinirypäleitä suoraan puusta, pääsin kuumailmapalloajelulle, viidelle eri vuorivaellukselle (korkein kohta tähän mennessä on ollut 2503m merenpinnasta), nukkumaan olkien päällä sekä lypsämään lehmiä ja jopa vuohia. Viikkojen ja päivien aikoina osallistuin toki myös normaaliin arkeen, autoin ruoan laitossa, siivouksessa ja peltohommissa sekä eläinten parissa.

Kokonaisuudessaan matka oli kuitenkin aikamoista vuoristorataa. Mukaan mahtui niiden mahtavien kokemusten ja päivien väleihin myös väärinkäsityksiä, virheitä, kielimuuria, koti – ikävää ja kuumetta. Mutta voin sanoa leuka ylhäällä olevani ylpeä siitä, että selvisin niistä kaikista. Kaikilla on huonoja päiviä, mutta se onkin osa arkielämää. Ohjelman aikana pääsin myös näkemään, mitkä ovat oikeasti minun omat rajani ja mukavuusalueeni kasvoi hirmuisesti.

Opin Sveitsin kulttuurista, politiikasta, ihmisten joka päiväisestä elämästä ja kuinka erilainen, mutta samalla samanlainen Sveitsi on Suomen kanssa. Kaikista eniten opin itsestäni; löysin aivan uusia piirteitä ja se pieni maanviljelijä tyttö heräsi (minun isäni on varmasti aika iloinen tästä).

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen kasvattaa, kehittää ja voi olla jopa mukavaa. Tätä olen tehnyt viimeisen kahden vuoden ajan ja se on tuonut minulle niin paljon. Ifye – vaihto kannattaa, sen aikana pääsee tekemään ja näkemään asioita, mitä ei normaalilla lomamatkalla osaisi ajatella.

En voisi olla onnellisempi siitä, että löysin sen rohkeuden lähteä uuteen kulttuuriin ja olla uusien ihmisten ympäröimänä kahden kuukauden ajan. Iso kiitos Suomen 4H:lle ja Sveitsin ifyelle tästä kokemuksesta!

Emma Ilmonen, Toivakan-Joutsan 4H-yhdistys