Metsä tarjoaa nuorille arkisia oivalluksia

4H ja Metsä Group ovat pilotoineet kevään ja syksyn 2021 yläkoululaisten metsäpäiviä, joissa vahvistetaan paitsi nuorten metsäsuhdetta myös heidän tietojaan metsän kestävästä käytöstä. Metsäpäivässä nuoret oppivat hiilen kierrosta, metsän kasvusta, taimien istutuksesta sekä puupohjaisista tuotteista.

On syyskuun loppu, tuulinen päivä ja Virtain yhtenäiskoulun seiskaluokkalaiset ovat saapuneet Tuuranevalle tutustumaan metsään ja sen erityispiirteisiin. Vastassa heitä ovat muun muassa Virtain 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Maarit Toroskainen ja hanketyöntekijä Niina Virnala. Nuorten kohtaaminen aidoissa ympäristöissä on erityisen palkitsevaa, yhdistyksen toimihenkilöt painottavat.

”Nuoret tulevat aika lailla tyhjänä tauluna päivään yleensä. Kokemukseni mukaan lähtökohtaisesti kyllä suurin osa osallistuu hyvin ja innostuu aiheista. Tuntuu, että nuoret ovat saaneet paljon irti rasteista ja ne ovat herättäneet ajatuksia”, Toroskainen kertoo.

”Olin itse ensimmäisen kerran nyt mukana metsäpäivässä. Nuorten ohjaaminen tuntui helpolta ja he lähtivät tosi hyvin mukaan teemaan. Nuorilta tuli sellaisia tosi arkisiakin oivalluksia, ettei aina ihan ymmärretä, miten lähelle ne osuukaan”, Virnala komppaa.

Oppimista aidosti tekemällä ja kokemalla

Kevään ja syksyn 2021 aikana on Virtain Tuuranevalla pilotoitu yhtenäistä toimintamallia 18:ssa metsäpäivässä yhteensä 10 eri paikkakunnan nuorille. Yhteensä metsäpäivien avulla on tavoitettu 800 yläkouluikäistä nuorta.

”Tänään oli vauhdikas metsäpäivä, koska koulun pitikin lähteä tuntia sovittua aikaisemmin. Minulla oli iso porukka, jotka osallistuivat hienosti. Oivalluksia tuli nuorilta paljon ja ne olivat sellaisia kivoja huudahduksia, että ’tehdäänkö tämäkin muka puusta’. Taimien istutus herätti myös kiinnostusta nuorten parissa”, Toroskainen avaa kokemuksiaan.

Monet nuorista ilmoittivat haluavansa tulla uudestaan metsäpäivään seuraavanakin vuonna. Korona-aikana nuoret ovat joutuneet istumaan tiiviisti luokissa tai tehneet etäopiskelua kotoa käsin – porukalla aitoon toimintaympäristöön pääseminen tuottaa luonnollisesti intoa ja oivalluksia.

”Kyllähän se auttaa ymmärtämään paljon paremmin metsän ja puiden toiminnan ja sen, että miten puuta voi hyödyntää, kun nuoret samalla näkee ja kokee sen asian mistä puhutaan”, Toroskainen pohtii.

”Ja juuri se, että nuoret pääsevät konkreettisesti vaikkapa istuttamaan puun taimia, ettei vaan puhuta siitä, että kuinka puu istutetaan, vaan nuoret pääsevät oikeasti tekemään sitä toimintaa itse”, Virnala painottaa.

”Mä tykkään kuunnella luonnon ääniä”

Virtain yhtenäiskoulun seiskaluokkalaiset Mira, Julia, Anniina, Jesse ja Miro ovat kiertäneet kaikki neljä rastia ja nyt on aika kerrata kokemuksia metsästä. Miten lähellä nuorten oma lähimetsä onkaan ja mitä he siellä normaalisti tykkäävät tehdä?

”Takapihalla! 10 metriä ovelta! 700 metrin päässä kotoa”, nuoret heittelevät vastauksiaan ja kertovat sitten, mitä lähimetsässään puuhailevat:

”Tykkään kerätä mustikoita, marjoja ja sieniä.”

”Mä tykkään kuunnella luonnon ääniä.”

Hiilen kierrosta, hiilen sidonnasta ja hiilivarastoista kertova rasti aiheutti nuorille eniten pohdintaa ja kysymyksiä, sillä aihe ei ollut varsinaisesti tuttu.

”Ehkä joskus ympäristötiedon tunnilla ollut puhetta”, yksi nuorista uskaltautuu vastaamaan.

Puukuidun elinkaari -rasti kirvoitti jo useampia rentoon keskusteluun, sillä puusta valmistettavien tuotteiden sitominen omaan arkeen helpotti asian pohtimista. Arjessa moni nuorista kertoi käyttävänsä puisia huonekaluja, paperia sekä tietysti wc-paperia. Nuoret ymmärsivät, että puuta voidaan käyttää tuotteissa, jotka tällä hetkellä valmistetaan muovista.

Sitten siihen isoon kysymykseen: mitä ajatuksia ilmastonmuutos nuorissa herättää?

”Kai sille jotain pitäisi tehdä, että maailma ei tuhoutuisi.”

”Roskat pitäisi ainakin laittaa roskikseen!”

Nuoret kokivat istutusrastilla tehdyn puun taimien istuttamisen olevan jo sinällään ilmastoteko, sillä istutetut taimet alkavat heti sitoa itseensä hiilidioksidia ilmasta ja näin auttavat ehkäisemään ilmastonmuutosta. Taimien istuttaminen kesätyönä kiinnosti myös.

”4H:n Taimiteossa voisi olla kesätöissä. Varsinkin kun yhden taimen istutuksesta maksetaan niin hyvin”, yksi nuorista huikkaa haastattelun päätteeksi.

Metsäpäivää kehitetään vuorovaikutuksessa nuorten kanssa

”Metsä Groupin ja 4H:n yhdessä järjestämissä metsäpäivissä olemme halunneet vahvistaa yläkoululaisten nuorten tietoa ja ymmärrystä metsän kestävästä käytöstä ja metsien merkityksestä esimerkiksi ilmastonmuutoksen kannalta”, kertoo 4H:n kehityspäällikkö Sampo Juhajoki.

Juhajoella on ollut mahdollisuus osallistua pariin metsäpäivään, joiden toimivuutta 4H ja Metsä Group ovat yhdessä kokeilleet.

”Jo pelkästään se, että ollaan yhdessä metsässä selkeästi innostaa nuoria uuden oppimiseen. Metsäpäivän sisällöt ovat ajan hermolla. Ilmastoasiat ja metsien kestävän käytön merkittävä rooli ratkaisujen mahdollistajana ovat ne jutut, joista nuoret päivässä puhuvat. On upeaa, että me voimme yhdessä Metsä Groupin asiantuntijoiden rinnalla käydä suoraan keskustelua nuorten kanssa ajankohtaisista metsäteemoista”, Juhajoki kertoo.

Juhajoki kertoo saaneensa paljon hyvää palautetta niin nuorilta kuin opettajilta nyt pilotoiduista metsäpäivistä. Metsäpäivien sisältöjä on myös jo ehditty kehittää kommenttien ja palautteiden perusteella.

”Haluamme, että jokainen nuori saa metsäpäivästä kokemuksen, että suomalainen metsä ja puu tarjoaa kestäviä ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Uskon, että nuorten kohtaamisella ja aidolla vuorovaikutuksella metsäpäivässä, olemme yhdessä Metsä Groupin kanssa askeleen lähempänä tätä tavoitetta.”

Kuvat metsäpäivistä: Ilkka Loikkanen