Nikita Volkov menetti kesätyön ja päätti perustaa oman 4H-yrityksen – Nyt hän jakaa oppejaan muille nuorille

Nikita Volkov pitää kädessää ikkunanpesuvälinettä. Taustalla talo.

Viime keväänä koko maailma pysähtyi koronapandemian keskellä. Korona vaikutti myös monien nuorten kesätyöllistymiseen, sillä koronan vuoksi kesätyöpaikkoja oli tarjolla runsaasti vähemmän kuin normaalikesinä. Joulukuussa 17 vuotta täyttävä Nikita Volkov oli yksi niistä nuorista, joka sai puhelun kesätyön peruuntumisesta. Tämä ei kuitenkaan nuorta pysäyttänyt, vaan ajatus oman yrityksen perustamisesta lähti kohti toteutusta.


Helsingissä asuvan Nikita Volkovin kesätyöt peruuntuivat koronapandemian keskellä keväällä 2020. Mahdollisuudet uuden kesätyön löytymiseen näyttivät huonolta, joten yrittäjyydestä kiinnostunut Volkov lähti miettimään yrityksen perustamista tosissaan. Volkov sai kuulla ystävältään 4H:n tarjoamasta toimintamallista, jossa 13–28-vuotias nuori voi perustaa oman 4H-yrityksen turvallisesti ja ohjatusti.

Volkov ilmoittautui Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen yrityskoulutukseen, joka järjestetään yhteistyössä Nordean kanssa. Etänä pidetyssä koulutuksessa Volkov pääsi kehittämään omaa liikeideaa sekä oppimaan yritystoiminnan perusasioita 4H:n asiantuntijoiden sekä Nordean vapaaehtoisten opastuksella. Pääkaupunkiseudulla järjestettävät 4H-yrityskoulutukset ovat osa Nordean yhteiskuntavastuuta.

”Taloustaidot ja yrittäjyys ovat yhteiskuntavastuumme kulmakiviä. Jokaisella nordealaisella on mahdollisuus käyttää kaksi päivää palkallista työaikaa vuodessa siihen, että he valmentavat taloustaitoja ja yrittäjyyttä eri hankkeiden kautta. Yhteistyössä 4H:n kanssa olemme päässeet yhdessä kehittämään keinoja nuorten yrittäjien tukemiseksi. On tärkeää, että nuorilla on mahdollisuus saada tukea yrittäjäksi ryhtymiseen”, kertoo Anna Kosonen, Nordean yrittäjyyshankkeista vastaava yhteiskuntavastuujohtaja.

Alkuperäinen liikeidea vaihtui lennosta

Yrityskoulutuksen käytyään Volkov päätti perustaa puhelinkorjausta tarjoavan 4H-yrityksen. Volkov huomasi kuitenkin hyvin äkkiä, että puhelinkorjauksen aiheuttamat kulut olivat liian korkeat vasta aloittelevalle yrittäjälle. Oli keksittävä jotakin muuta. Kevät teki kovasti tuloaan, jolloin Volkov keksi idean. Talven aikana pölyttyneet ikkunat kaipasivat pesua.

Volkov opetteli ikkunanpesua ensin omassa kodissaan ja lähti sitten tarjoamaan palvelua asukkaille muun muassa lähialueen Facebook-ryhmien kautta. Sana lähti kiertämään naapurustossa hyvin nopeasti.

”Pian huomasin peseväni ainakin kahden asunnon ikkunat päivässä. Oli hyvä, että yrittäjänä sain itse päättää omat vapaapäivät”, Volkov naurahtaa.

Volkov oppi työssään tärkeitä asiakaspalvelutaitoja sekä oman yrityksen markkinointia ja talouden suunnittelua. Tili näytti enemmän plussaa kesän lopussa kuin mitä Volkov oli suunnitellut.

”Töitä riitti kesän aikana niin paljon, että pääsin taloudellisesti yli alkuperäisen tavoitteeni.”

Innostunut ja ahkera nuori halusi jakaa oppejaan myös muille nuorille. Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys ja Volkov järjestivät kiinnostuneille nuorille suunnatun ikkunanpesukurssin tänä syksynä.

”Opetin nuorille ikkunanpesua käytännössä ja teoriassa. Se oli mulle tosi kiva juttu ja sain siitä hyvää uutta kokemusta.”

Haaveena yrityksen laajentaminen

Nyt Volkov keskittyy koulunkäyntiin, mutta tulevaisuudessa häämöttää jo uudenlaiset haaveet yritystoiminnasta.

”Haluaisin perustaa oman toiminimen ja lähteä kasvattamaan yritystoimintaani. Olisi kiva, jos voisin palkata myös muita töihin”, Volkov pohtii.

Mutta mitä Volkov sanoo muille nuorille, jotka miettivät oman yrityksen perustamista?

”Yrittäjyys ei sovellu kaikille, mutta mielestäni jokaisen tulisi kokeilla ainakin. 4H:n kautta se onnistuu helposti, eikä siinä ole juurikaan riskejä.”

Kuvat: Kaarlo Kajalainen, Nordea

Tutustu 4H-yrittäjyyteen täällä: www.4h.fi/4hyritys