Keräykseen otetaan Yaran lannoitesäkit, lannoitelavojen suojahuput, Hankkijan rehusuursäkit sekä Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit.
Keräyksellä on jo pitkät perinteet, sitä on tehty vuodesta 1975 asti. Tänä aikana muovia on saatu talteen yli 37 miljoonaa kiloa, josta viime vuonna 611 tonnia.
–Myös tänä vuonna tavoittelemme, että Yaran ja yhteistyökumppaneiden säkit tulevat tehokkaasti ja turvallisesti talteen, toteaa kaupallinen johtaja Timo Räsänen Yara Suomesta.
Uusi 4H-sovellus neuvoo lähimmän keräyspisteen
Säkkikeräys tapahtuu touko-elokuussa. Viljelijät tuovat tyhjät säkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on lähes jokaisessa kunnassa, yhteensä noin 250. Lähin keräyspiste on helppo löytää uudella 4Help-sovelluksella.
Puhelimeen ladattava 4Help-sovellus paikantaa viljelijän sijainnin ja sen perusteella tarjoaa lähellä olevat keräyspisteet. Sovellus näyttää keräyspisteen tiedot ja ohjeet keräykseen kelpaavista säkeistä ja niiden käsittelystä tilalla. Lopuksi viljelijä voi käynnistää navigoinnin, joka neuvoo perille keräyspisteelle.
4H-nuoret huolehtivat säkkien keräyspisteistä. Nuoret saavat keräyksestä tärkeää työkokemusta, ja monelle se on ensimmäinen kesätyö. Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä jatkokäsittelyyn.
–Suursäkit ohjataan esikäsittelyn jälkeen materiaalikierrätykseen, jossa säkit saavat uuden elämän mm. vannenauhoina. Vannenauhoja käytetään esimerkiksi sahatavaran sidonnassa, kertoo liiketoimintapäällikkö Sanna Peltola Lassila & Tikanojalta.
Säkkikeräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.
Lisätietoja:
Timo Räsänen, kaupallinen johtaja, Yara Suomi Oy, puh. 050 337 4514
Aino Tonttila, järjestöpäällikkö, Suomen 4H-liitto, puh. 0400 664 199
Sanna Peltola, liiketoimintapäällikkö, Lassila & Tikanoja Oyj, puh. 050 385 4548
www.4H.fi/reiluteko
Ilmaisen 4Help-sovelluksen voi ladata puhelimen sovelluskaupasta (iOS ja Android).