Nuorten vaihtotarinoita: Seikkailu Saksassa

Julkaisemme Ajankohtaista-palstallamme nuorten itsensä kirjoittamia vaihtotarinoita.

Vaihtoni vei minut kuudeksi viikoksi Saksaan! Tänä aikana pääsin vierailemaan neljässä erilaisessa perheessä, jotka sijaitsivat Pohjois- ja Etelä-Saksassa.

Vaihtoni alkoi lyhyellä orientaatiolla toisen vaihtarin kanssa. Orientaation ajan majoituimme toisen vaihtarin kanssa isäntäperheessä ja opimme jo hieman erilaisista tavoista. Tänä aikana opimme myös eteläkorealaisen vaihtarin kanssa paljon toistemme kulttuureista.

Saksan järjestö pyrkii löytämään kaikille vaihtareille sopivat perheet. Olin ilmoittanut tiedoissani, ettei minulla ole maatilataustaa, joten he pyrkivät löytämään minulle perheitä ilman maatilaa. Lopulta vain yhdessä perheessä oli maatila. Kannattaa siis ehdottomasti kertoa rohkeasti omista toiveistaan ja taustoista!

Vaikka majoituin paljon perheissä, joilla ei ollut maatilaa, autoin silti paljon askareissa. Saatoin auttaa siivoamaan ”lomaosaketta”, vierailemaan perheen isän mukana hänen työpaikallaan, tutustumaan saksalaiseen koulujärjestelmään sekä auttamaan perheen äitiä perhepäivähoidossa. Jokaisessa perheessä pääsin osaksi perheen arkea esimerkiksi auttamaan kotitöissä, valmistamaan ruokaa ja viettämään iltaa perheen kanssa.

Vaihtoni aikana sain mahdollisuuden kokea paljon mahtavia asioita. Kävimme kävelemässä meressä vuoroveden aikaan, vierailemaan eri kaupungeissa, valmistamaan juustoa sekä syöttämään vastasyntyneitä vasikoita. Pääsin myös käymään Sveitsin puolella, koska yhden perheen äiti oli puoliksi sveitsiläinen!

Vaihtoni aikana sain kattavamman kuvan saksalaisesta kulttuurista ja heidän tavoistaan elää. Kävimme mielenkiintoisia keskusteluita Suomen ja Saksan eroista niin koulujärjestelmässä kuin ruokailutottumuksista. Vaihto antoi minulle lisää luottamusta käyttää niin englannin kuin saksan kieltä. Sain mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja sainkin elämääni ihania ihmisiä! Kiitos Suomen ja Saksan 4H-järjestöille tästä mahdollisuudesta!

Emma Maaranen, Pieksämäen seudun 4H, vaihdossa Saksassa kesällä 2023