Vaihtoperhetarina: arjen temmellyksestä koulun penkille

Olemme olleet vaihtoperheenä kaksi kertaa, vuosina 2017 ja 2019, sekä perheen vanhemmat ovat molemmat olleet 4H:n vaihto-ohjelmassa mukana aikaisemmin.

Näihin pohjautuen tietoa ja taitoa oli, joten valmistauduimme vaihtarin tulemiseen enemmänkin ajatuksen tasolla. Halusimme jättää tilaa vaihtarin omille toiveille ja elimme tilanteen mukaan.

Elämään kuului pääosin arjessa puuhastelua, luonnon oloissa kuljeskelua ja sen nauttimista sekä teimme pieniä retkiä lähikaupunkiin. Molempina vuosina olimme vaihtarin viimeinen vaihtoperhe, eli lapsilla kerkesi alkaa koulu ja vanhemmat kävivät töissä. Molemmilla vaihtareilla oli kokemusta koulussa työskentelystä, joten he pääsivät mukaan myös lasten kouluarkeen. Opettajilta ja oppilailta tuli positiivista palautetta, joten vaihtarit kulkivat lasten mukana useamman päivän. He pääsivät myös pitämään oppitunteja omista maistaan, Koreasta ja Yhdysvalloista.

Koulupäivien aikana vaihtarit itse pääsivät oppimaan Suomen koulujärjestelmästä mutta myös jakamaan tietoa omasta kulttuuristaan. Me halusimme tarjota tämän mahdollisuuden meille tuleville vaihtareille, mutta toteutus tapahtui vasta kun pääsimme keskustelemaan ja vaihtari koki itse pystyvänsä pitämään esitelmää ja puhua omasta maastaan luokan edessä. Tässä vaihtareilta tuli palautetta, että informaatio omasta maasta pääsi oikeuksiin uudella tavalla. Se antoi myös lisäbuustia luokan arkeen. Yksi päivä ei riittänyt millään, kun ala-asteen opiskelijat ovat niin innokkaita kyselemään ja halusivat tietää kaiken.

Vaihtoperheenä olemisen aikana ei ole tullut vastaan sen suurempia ongelmatilanteita, myöskään kielimuuria ei ole ollut. Vaihtarit ovat olleet hyvin sopeutuvaisia ja valmistuneita vaihtoon, he tulivat avoimin mielin ja halusivat kokea uutta.

Kokemus perheelle lisää kielitaitoa ja ihan normaalista arjesta opitaan uutta. Kuinka eri maissa tehdään asioita eri tavalla ja esimerkiksi ruokapöydän käytänteet ovat ihmetyttäneet lapsia. Koska perheen vanhemmat ovat itse olleet vaihdossa ja matkustelleet paljon eli näkemys eri maista ja kulttuureista on jo muodostunut. Erityisesti lapsille tämä kokemus on hyvä, koska se antaa mahdollisuuden oppia näkemyksiä, joita tavallisilla perhelomilla ei mitenkään ole mahdollista saada. Se antaa parhaan mahdollisen tavan oppia kieltä, erityisesti silloin, kun vaihtari itse on halukas olla lasten arjessa läsnä.

Arjen ei tarvitse olla erikoista, vaikka vaihtari tuleekin mukaan. Erilaista ohjelmaa ei tarvitse olla jokaiselle päivälle; ideana nimenomaan on se, että vaihtari pääsee tutustumaan suomalaiseen arkielämään. Se on ainutlaatuinen kokemus, joka tuo uuden kulttuurin omaan kotiin ja antaa kielikylvyn jokaiselle perheen jäsenelle.

Suosittelemme tätä kokemusta kaikille, mutta erityisesti niille, jotka ovat valmiita heittäytymään mahdollisuuteen. Vinkkinä annamme: jätä turha stressi ja paine ohjelman jatkuvasta ”järjestämisestä” pois. Kuuntele vaihtaria, ja luokaa hänen vahvuuksiaan tukien yhteinen arki, jossa oppiminen tapahtuu yhdessä puuhaillen vuorovaikutuksessa ihan itsestään. 🙂

Virpi Reynders, Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys