Verenluovuttajat arvostavat nuorten 4H-yrittäjien kahvituksia – Veripalvelun ja 4H:n yhteistyö jatkuu

Veripalvelun ja 4H:n yhteistyössä nuoret 4H-yrittäjät tarjoilevat verenluovuttajille eväitä luovutuspisteissä ympäri Suomea. 19-vuotias yrittäjä Helmi Hilonen järjestää kahvituksia verenluovuttajille Joensuussa, missä eväistä pääsi nauttimaan myös luovuttaja Maarit Hätinen.

Veripalvelu ja nuorisojärjestö 4H aloittivat pilottikokeilun vuonna 2023 verenluovuttajille pidettävistä kahvituksista, joissa tarjoilut tuottaa paikallinen nuori 4H-yrittäjä. Positiivisten kokemusten pohjalta yhteistyötä on jatkettu ja esimerkiksi viime vuonna 50 luovuttajakahvituksessa tavoitettiin noin 5 000 henkilöä. Vuonna 2025 kahvituksia järjestetään noin 60 luovutustilaisuudessa kahdeksalla paikkakunnalla.

Kahvitusten tarkoituksena on tuottaa asiakkaille eli verenluovuttajille luovutuskokemusta positiivisesti tukeva ympäristö ja tilaisuus. Veripalvelu haluaa kiittää verenluovuttajia virkistävällä ja monipuolisella välipalalla – 4H-yrittäjien tuottama kahvituskokonaisuus on suunniteltu tätä silmällä pitäen.

Nuori yrittäjäparivaljakko toteuttaa Joensuun verenluovutuspisteen tarjoilut

19-vuotias joensuulainen Helmi Hilonen valmistui lukiosta vuoden 2024 lopulla ja tekee töitä 4H-yrittäjänä. Lisäksihän on kevään 2025 ajan Joensuun 4H-yhdistyksessä työkokeilussa.

”Olin ollut muutaman vuoden Joensuun 4H:n kautta keikkatöissä ja sitten tuli yhdistyksestä kyselyä, että haluaisiko joku perustaa 4H-yrityksen. Hetken mietinnän jälkeen laitettiin kaverini Nean kanssa viestiä, että meitä voisi kiinnostaa ja siitä se sitten lähti. Olin tuolloin 17-vuotias”, Helmi kertoo yrittäjyyden alkuaskelista.

4H-yrittäjinä toimivat Helmi (kuvassa vasemmalla) ja Nea toteuttavat yhdessä kahvituksia verenluovuttajille.

Helmillä on ystävänsä Nean kanssa yhteinen yritys nimeltään Nean ja Helmin arkiapu. He tarjoavat lemmikinhoitoa, siivousta ja muuta apua arkeen Joensuun kantakaupungin alueella. Paikallisen 4H-yhdistyksen kautta tarjoutui pian mahdollisuus järjestää Veripalvelun luovutustilaisuuden yhteyteen kahvituksia.

”Meillä oli Nean kanssa sopiva sauma opiskelujen välissä, niin ajateltiin, että miksipä ei. Tarjoilu on ollut ihan mukavaa. Aamupäivällä lastataan autoon edellisenä päivänä leivotut leivonnaiset ja ostokset. Matkalla verenluovutuspaikalle haetaan sponsoreilta tuotteita, ja sitten paikan päällä ruvetaan valmistelemaan tarjoilua: keitetään kahvia, täytetään leivät, pilkotaan hedelmiä ja laitetaan leivonnaiset ja astiat tarjolle”, Helmi kuvaa kahvituspäivän aikataulua.

Päivän aikana yrittäjät huolehtivat siitä, että tarjoiltavia on tarpeeksi ja pesevät tarjoiluastioita. Päivän päätteeksi siivotaan jäljet. Usein Helmi ottaa myös kuvia tarjoiluista ja yrittäjistä työn touhussa somepäivityksen tekemistä varten.

4H-yrittäjyyden kautta Helmi on saanut positiivisen kokemuksen yrityksen pyörittämisestä

Joensuun 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Hintikka auttoi Helmiä ja Neaa hankkimaan paikallisia sponsoreita.

”Kahvituksia tukemaan saatiin ensimmäisenä Vaasan-leipomomyymälä Joensuusta, joka lupasi leivät joka kahvituskerralle. Myös Kontiomehulta saadut mehut ovat olleet todella kiva lisä. Viimeisimpänä laitettiin sähköpostia Kahvila Nikolaille, josta saamme gluteenittomia ja vegaanisia leivonnaisia. Ne täydentävät todella hyvin tarjoilua ja helpottavat omaa leivontaurakkaa”, Helmi kiittelee paikallisten yritysten halukkuutta tukea nuoria.

Helmi kertoo, että he ovat saaneet tarjoiluista paljon tosi hyvää palautetta ja toki joukkoon on mahtunut myös muutama mukavan rakentava palaute.

Veripalvelun kahvituksia toteuttava Helmi (kuvassa oikealla) on kokenut 4H-yrittäjyyden niin positiivisena, että voisi ajatella toimivansa yrittäjänä myös tulevaisuudessa.

”4H-yrittäjyys on opettanut tosi paljon yrittämiseen kuuluvista jutuista, kuten kirjanpidosta ja laskutuksesta, mutta myös kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja tilanteita. Veripalvelu-yhteistyö on taas opettanut esimerkiksi sponsoreiden hankintaa ja ylipäätään paljon juttuja tarjoilun toteuttamisesta isolle porukalle.”

Helmi aikoo jatkaa 4H-yrittäjänä ainakin syksyyn 2025 asti, jolloin hän muuttaa luultavasti opiskelemaan Tampereelle biolääketieteen tekniikkaa.

”4H-yrittäjyyden ansiosta voisin kyllä harkita yrittäjyyttä tulevaisuudessa. Enää se ei tunnu niin kaukaiselta ajatukselta kuin aiemmin, kun on jo saanut tällaisen positiivisen kokemuksen.”

Yritykset voivat mahdollistaa työntekijöiden verenluovutuksen työajalla – Veripalvelu tarjoaa kyydit

”Verenluovutus on tehty yrityksille helpoksi, meiltä lähdetään aina porukalla verta luovuttamaan etukäteen tilatulla pikkubussilla. Mikäli lähtijöitä on vähintään neljä, Veripalvelu maksaa kyydit. Toivottavasti monet yritykset hyödyntäisivät palvelua ja kävisivät kantamassa kortensa kekoon”, kertoo verenluovuttaja Maarit Hätinen.

Maarit toimii Thermo Fisher Scientificilla Joensuun tehtaan assistenttina. Siirryttyään nykyiseen tehtäväänsä noin kolme vuotta sitten Maaritista tuli samalla Joensuun ja Vantaan toimipisteiden hyväntekeväisyystoimikunnan jäsen.

Maarit Hätinen (vasemmalla ylhäällä) on aloittanut verenluovutuksen tauon jälkeen. Maaritin vieressä istuu työkaveri Marko Hirvonen, edessä oikealla Pauli Poikonen ja oikealla takana Kai Relander, jolla luovutuskertoja jo yli 20.

”Meillä Thermo Fisherillä kaikki noin 120 000 työntekijää ympäri maailman saavat tehdä vuodessa kahdeksan tuntia hyväntekeväisyyttä työaikana. Joensuun tehtaalla olemme parina keväänä keränneet roskia tehtaan ympäristöstä, käyneet lenkittämässä eläimiä lemmikkihoitolassa tai leikittämässä lapsia Perheentalolla. Lisäksi järjestämme säännöllisesti keräyksiä mm. Hope Ry:lle. Verenluovutusta on järjestetty 2–3 kertaa vuodessa, ja olen nyt itsekin ollut pari kertaa mukana.”

Kuka tahansa voi testata oman soveltuvuutensa verenluovuttajaksi

Mikäli ihmisiä pohdituttaa veren luovuttaminen, Maarit kannustaa tutustumaan Veripalvelun verkkosivuihin etukäteen ja tekemään soveltuvuustestin. Myös maksuttomaan infopuhelimeen voi soittaa, jos joku asia huolettaa. Joensuussa verenluovutus tapahtuu seurakuntakeskuksen tiloissa.

”Mielestäni siellä on rauhoittava ja levollinen tunnelma, ja henkilökunta on aina todella ystävällistä. Kannattaa vielä mainita heille, jos verenluovutus jännittää. Hoitaja on lähettyvillä koko toimituksen ajan ja hänen kanssaan voi jutella niitä näitä”, Maarit neuvoo.

Maaritin mukaan valmiit voileivät sekä itsetehdyt mokkapalat ja kaurakeksit ilahduttivat verenluovuttajia.

”Mukavaa kun on nähty vaivaa, eikä käytetty valmiita tuotteita. Yhteinen välipalahetki työporukan kanssa on aina mukava päätös verenluovutuskeikalle. Tuntuu ihan siltä, kuin olisi salaa livahtanut kaupungille kahvittelemaan kesken työpäivän.”

Nuorempana Maarit ei voinut luovuttaa verta alhaisen hemoglobiiniin takia, mutta viime aikoina hän on aktivoitunut asiassa ja pyrkii jatkossa osallistumaan verenluovutustilaisuuksiin säännöllisesti.

”Kuka tahansa meistä voi koska tahansa joutua tilanteeseen, jossa tarvitsee äkillisesti verta esimerkiksi onnettomuuden seurauksena. Pienellä teolla moni meistä voi auttaa, ehkä jopa pelastaa ihmishengen.”

Veripalvelu vastaa keskitetysti koko Suomen verivalmistehuollosta. Organisaation tehtäviin kuuluu niin verenluovuttajien rekrytointi, verenluovutusten järjestäminen ja veren keräys kuin myös luovutetun veren testaus ja verivalmisteiden tuotanto sekä valmisteiden varastointi ja jakelu terveydenhuollon käyttöön. Veripalvelu toimii osana Suomen Punaista Ristiä. Lisätietoa: www.veripalvelu.fi ja www.veripalvelu.fi/sovinko-luovuttajaksi

4H-yritys on ohjattu ja turvallinen tapa 13–28-vuotiaille nuorille kokeilla yrittäjyyttä. Nuori voi löytää hyvän yritysidean omista taidoistaan tai harrastuksestaan. 4H-yrittäjä käy yrityskoulutuksen, hänellä on oma yritysohjaaja ja hän saa apua omasta 4H-yhdistyksestään. Lisätietoa: https://4h.fi/tyo-ja-yrittajyys/perusta-oma-4h-yritys/