4H-säätiön hallituksesta koostuva tuomaristo valitsi Vuoden 2021 4H-kerhoksi Pihtiputaan 4H-yhdistyksen Heppakerhon. Kerhon tavoite on kasvattaa tulevaisuuden hevososaajia ja tuoda monipuolisesti esiin hevosharrastuksen eri muotoja. Valintaperusteiksi tuomaristo nosti vuorovaikutustaitojen opettelun eläinten avulla, paikallisen vahvan yhteistyön sekä ravikulttuurin huomioimisen.
Heppakerhon ohjaaja Miia Tavaststjerna uskoo, että hevosten kanssa tehty yhteistyö opettaa lapsille taitoja, jotka kantavat läpi elämän.
”Opetamme lapsille vuorovaikutus- ja tunnetaitoja eläinten kuin ihmistenkin välillä. Hevonen toimii hyvänä peilinä lapsen omille tunteille: kun meitä jännittää, voi hevonen käydä ylikierroksilla. Lasten kanssa keksimme keinoja, miten omaa jännitystä voidaan purkaa.”
Turvallisuus ja eläimen ehdoilla toimiminen ovat Heppakerhon pääperiaatteita. Kerhossa on myös kiusaamisen osalta nollatoleranssi.
”Kerhossamme on lämmin ja välitön tunnelma. Osa lapsista on ollut mukana alusta asti ja kerhossa on solmittu uusia ystävyyssuhteita,” Tavaststjerna kertoo.
Tuomariston valinnan lisäksi Heppakerho voitti myös yleisöäänestyksen. Kilpailun voittaminen tuntuu tärkeältä.
“Juhlimme voittoa lasten ja heppojen kanssa läpi kevään”, Tavaststjerna hehkuttaa.
Perheet mukana kerhotoiminnassa
Vuoden 4H-kerho -kilpailun jaetulle toiselle sijalle valittiin Huolin pienoismallikerho Meri-Vakan 4H-yhdistyksestä sekä Erä- ja riistakerho Pieksämäen 4H-yhdistyksestä.
Huolin pienoismallikerhossa eri-ikäiset lapset oppivat toisiltaan ja itse tekemällä. Osalla pienemmistä kerholaisista on aikuinen apunaan ja kerhotoiminta onkin koko perheen yhteinen harrastus. Erä- ja riistakerhossa korostuu myös perheen yhteiset mielenkiinnon kohteet. Tuomariston arvioinneissa nousi esiin yhteistyössä ryhmänä tekeminen, metsässä liikkumisen ja toimimisen taito. Perinteiden siirtämistä sukupolvelta toiselle pidettiin tärkeänä.
Kilpailun kolmannelle sijalle ylsi Safkasankarit Kaavin 4H-yhdistyksestä. Safkasankarit kattaa maailman -kerhon monipuolinen kansainvälisyyskasvatukseen liittyvä toiminta teki tuomaristoon vaikutuksen.
4H:n Vaikuttajanuoret valitsivat omaksi suosikikseen Huolin pienoismallikerhon. Perusteluissa vaikuttajanuoret nostivat esiin yhteistyön eri tahojen kanssa sekä sen, että kerhoon voi osallistua koko perheen voimin. Vaikuttajanuoret ovat nuorten 4H-harrastajien verkosto, jonka tehtävänä on tuoda nuorten ääni kuuluviin mm. erilaisissa nuoriso- ja sidosryhmätapaamisissa sekä Suomen 4H-liiton päätöksenteossa. Verkosto koostuu kahdeksasta vaikuttamisesta innostuneesta nuoresta ympäri Suomen.
Kerhoissa opitut taidot kantavat läpi elämän
Vuoden 4H-kerhon valitsi 4H-säätiön hallintoneuvoston ja hallituksen jäsenistä koostuva raati, jossa ovat mukana kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, hallituksen puheenjohtaja Ilkka Mäkelä, yrittäjä ja 4H-liiton hallituksen puheenjohtaja Eero Suutari, johtaja Ritva-Liisa Nisula ja 4H-säätiön asiamies Tomi Alakoski.
4H-kerhokilpailun tavoitteena on antaa virikkeitä ja muistuttaa kerhonohjaajia ja kerholaisia toiminnallisella tavalla asioista, jotka ovat kerhotoiminnassa tärkeitä.
”Vuoden 4H-kerho -kilpailun taso oli tänä vuonna erityisen korkea ja ilahduttavan monipuolinen. Parhaimmillaan kerhossa opitaan pitkäjänteisesti taitoja, jotka kestävät läpi elämän. Ehkä juuri siksi voittajaksi nousi Pihtiputaan Heppakerho, jossa nousi ansiokkaasti esiin tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppiminen myös ihmisten ja eläinten välillä”, Alakoski kiteyttää tuomariston valintaa.
Kerhokilpailun arviointikriteereitä ovat muun muassa kerhon kokoontumiset, osallistujamäärät, TOP-tehtäväpankin hyödyntäminen, uusien taitojen oppiminen sekä kerhon viestintä ja yhteistyö eri tahojen kanssa. Hakemuksia Vuoden 4H-kerhoksi saapui 231 kpl. Kilpailuaika oli 1.9.–31.12.2021.
Valtakunnallisen tason voittajakerho palkitaan 500 euron rahapalkinnolla, toiseksi sijoittunut kerho 350 euron ja kolmanneksi sijoittunut 150 euron suuruisella summalla. Palkinnot rahoittaa 4H-säätiö Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella.