Vuoden 4H-yritys -kilpailun 2023 finalistit on valittu – lue nuorten esittelyt 

Valtakunnalliseen Vuoden 4H-yritys –kilpailun finaaliin valittiin 12 4H-yritystä yli 80 osallistujan joukosta. Kilpailussa on kaksi sarjaa, 13–17-vuotiaat ja 18–28-vuotiaat. Yrittäjyyden asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsee voittajat maaliskuussa. Tutustu finalisteihin!

Amelie Dosseh, 16, on yksi Vuoden 4H-yritys -kilpailun finalisteista nuorempien sarjassa.

Nuorempien sarja, 13–17-vuotiaat

4H-yritys Kieppi 

Elias Aitto-oja , 16 vuotta
Haapajärven 4H-yhdistys 
Kotipaikka: Haapajärvi 
IG: Kesakahvila_jokihovi

Elias Aitto-ojan, 16, 4H-yritys Kieppi pyörittää kesä- ja kausikahvilaa Nivalassa.

4H-yritys Kieppi pääpalveluna toimii kesä- ja kausikahvila. Toiminnan tavoitteena on tarjota hyvä ja tasokas kesäkahvila, johon kaikki ovat tervetulleita ja jossa voisi tavata muita kylän asukkaita. Muina palveluina yritys tarjoaa lastenhoitoa, ikäihmisten kanssa oleskelua sekä siivousta asiakkaiden kodeissa tai yrityksissä. 

Kesällä 2023 kahvila tarjosi käsin valmistettuja tuoreita ja laadukkaita herkkuja koko kesän. Tapahtumat, kuten peltocruising ovat tuoneet minulle mahtavia kokemuksia ja näkyvyyttä yritykselleni. Tulevat tapahtumat ja uudet kausikahvilat ovat jo suunnitteilla. Olen seurannut tarkasti taloustilannetta ja tehnyt tarvittavia investointeja liiketoiminnan laajentamiseksi. Leader-rahalla hankitut tarvikkeet ovat olleet avainasemassa palveluiden tarjonnassa. 

Olen oppinut paljon yrittämisestä. Tärkeimpinä asioina olen oppinut vastuunkantamista, yhteistyön tekemisestä muiden yrittäjien kanssa sekä kaikkien ihmisten arvostamisesta juuri sellaisina kuin he ovat.  

4H-yritys Kiepissä jatketaan innolla kohti tulevia haasteita ja mahdollisuuksia! 

AmelienApu 

Amelie Dosseh, 16 vuotta
Helsingin 4H-yhdistys ry 
Kotipaikka: Helsinki

AmelienApu 4H-yritystä pyörittää 16-vuotias helsinkiläinen Amelie Dosseh.

Yritykseni auttaa ihmisiä. Käyn ihmisten kodeissa siivoamassa ja siivoan myös yritysten tiloja. Hoidan lapsia ja olen lomavahtina tarvittaessa. Asiakkaitani ovat etenkin lapsiperheet sekä ikäihmiset.  

Olen työskennellyt yrityksessäni koko vuoden 2023. Vakioasiakkaiden lisäksi olen tehnyt myös muita keikkoja, olin mm. markkinoimassa yritystäni 4H:n ja Nordean 4H-yritystorilla, jossa loin paljon uusia verkostoja. Lokakuussa minusta ja yrityksestäni kirjoitettiin juttu Maaseudun Tulevaisuuteen ja minut mainittiin saman lehden pääkirjoituksessa seuraavalla viikolla maa- ja metsätalousministerin kanssa. 

Yrittäjänä minusta on tullut paljon rohkeampi ja empaattisempi. Osaan auttaa asiakkaitani ja tehdä kompromisseja. Olen oppinut todella paljon ajankäytöstä, koska arkeeni kuuluu myös perhe, kaksi harrastusta ja lukionkäynti. Rahasta olen oppinut paljon ja olen itsenäistynyt yrityksen kautta melko huimaa vauhtia. Ei tarvitse pyytää äidiltä rahaa omiin ulkomaan matkoihin, salimaksuihin eikä edes bussilippuun.  

Haluisin olla lentoemäntä ja myöhemmin ehkä insinööri tai sisustussuunnittelija. Aion kuitenkin olla yrittäjä koko elämäni ja perustaa lisää uusia yrityksiä. Haluan, että AmelienApu-yritykseni jatkaa toimintaa myös, kun olen aikuinen. Silloin minulla olisi työntekijöitä, jolloin en enää siivoaisi vaan hoitaisin paperiasioita yrityksessäni.

Hetastiina maalta 

Hetastiina Hursti, 17 vuotta
Ruoveden 4H-yhdistys 
Kotipaikka: Ruovesi 
IG: siltalanaamiaismajoitus 

Hetastiina Hurstin, 17, aamiaismajoitusta tarjoava 4H-yritys Hetastiina maalta toimi vuonna 2023 jo neljättä kesää.

Pyöritän kotonani aamiaismajoitusta, jonka kohderyhmänä ovat lähinnä pyöräilijät. Tarjoamani aamiainen on lähes täysin lähiruokaa ja se on terveellistä ja ravitsevaa. Harkitsen, että ensi kesänä kehittelisin pienimuotoisen lisämyynnin yritykseeni. Minulla on nimittäin mahdollisuus aloittaa vakuumiin pakattujen, pakastettujen varhaisperunoiden myynti. 

Tämä oli jo neljäs kesä, kun pyöritän yritystäni. Viime kesänä lisäsin paljon Instagramin kautta mainontaa, joka toi yritykselleni lisää uusia majoittujia. Suurimpana suunnitelmana on jatkaa toimintaa niin kauan, kun se on mukavaa. Haluan myös kehittää yritystäni niin, että se voisi olla paras koko Suomessa. Tavoitteena on verkostoitua muiden alan yritysten kanssa entistä enemmän. Kaukana tulevaisuudessa näen itseni yrittäjänä. Unelmanani olisi nimittäin perustaa kotitilalleni lypsylehmien välitykseen erikoistunut yritys.  

On mahtavaa, että 4H-yrittäjyys on antanut minulle vahvan pohjan sille, että minun on tulevaisuudessa mahdollisuus hyödyntää oppimiani taitoja kokopäivätyössäni.

MandiKo 

Mandi Koskela, 14 vuotta 
Ranuan 4H-yhdistys 
Kotipaikka: Ranua 
IG: mandikoskela

Mandi Koskelan, 14, 4H-yritys MandiKo järjestää mm. tankotanssikerhoja sekä esityksiä tapahtumiin ja juhliin.

MandiKo tarjoaa tankotanssiesityksiä tapahtumiin ja juhliin. Tämän lisäksi MandiKo tarjoaa asiakkailleen lyhyitä tankotanssityöpajoja ja pidempikestoisia tankotanssikursseja. MandiKo tekee myös yhteistyötä yritysten kanssa mainostamalla yrityksiä somessa, treeniasuissani sekä julisteissa.   

Kesän 2023 alussa sovin Ranuan kansalaisopiston kanssa opettavani seuraavan lukuvuoden tankotanssia Ranualla. Edellisenä vuotena tankotanssiryhmiä oli kaksi, mutta osallistujamäärä kasvoi niin kovasti, että sain perustaa kolmannen ryhmän lukuvuodelle 2023–2024. Kerhot järjestettiin kerran viikossa ja yhden kerhon kesto oli 60 min. Oppilaita oli melkein 40. Otan kaikki huomioon kerhoissani ja pidän hyvää huolta heistä.

Olen oppinut neuvottelemaan yhteistyöyritysten kanssa, tekemään laskuja sekä ohjaamaan erilaisia oppilaita ja erilaisia ryhmiä. Haluan jatkaa kerhotoimintaa ja lisätä joskus tulevaisuudessa workshoppien määrää. Haluan kuitenkin panostaa myös kouluun ja omaan treenaamiseen. 

MVK Palvelut 

Matilda Suokko, 17 vuotta 
Lapuan 4H-yhdistys 
Kotipaikka: Lapua

Matilda Suokon,17, 4H-yritys MVK Palvelut tarjoaa mm. kynttilöiden vientiä haudoille.

Perustin yritykseni MVK Palvelut maaliskuussa 2023 käytyäni 4H-yrityskoulutuksen. Ideana oli löytää kesätyö, jonka pystyn sovittamaan yhteen urheiluharrastukseni kanssa. MVK Palvelut tarjoaa haudanhoitopalveluita Lapuan Simpsiön hautausmaalle. Kesäisin tarjoan istutuksia, kukkien kastelua, hautakiven pesuja ja rikkaruohojen kitkentää. Talvisin tarjoan kynttilöiden vientiä haudoille.  

Markkinoin palveluitani Facebookin kautta, lisäksi vien kauppojen ilmoitustauluille mainokseni. Pidän asiakkaisiin yhteyttä sähköpostin ja puhelimen välityksellä. Ainut kilpailija on seurakunta, joka tarjoaa kesäkasteluita ja istutuksia haudoille.  

Suurin osa mitä olen tehnyt tämän yrityksen puitteissa, on ollut minulle uutta. Olen kehittynyt sosiaalisten taitojen kanssa, kun olen saanut puhua uusille ihmisille. Olen oppinut pitämään kirjaa tuloista ja menoista sekä tilauksista. Tilausten tarkka kirjanpito on tärkeää, ettei mikään pääse unohtumaan. 

Aion jatkaa yrityksen toimintaa ja pyrin parantamaan palveluitani kaikin mahdollisin tavoin. Tulevaisuudessa on mahdollista laajentaa yritystä lisäämällä uusia palveluita toimintaan. 

Kokonaisuudessa olen saanut paljon uusia oppeja ja toivonkin saavani niitä lisää tulevaisuudessa!

Väisänen 

Aaro Väisänen, 15 vuotta 
Tampereen 4H-yhdistys 
Kotipaikka: Tampere 
IG: @vaisanenpuukot
http://vaisanenpuukot.com  

15-vuotias Aaro Väisänen valmistaa ja myy puukkoja. 4H-yritys Väisäsen verkkosivuilla on vieraillut vuonna 2023 yli 16 000 kävijää.

Liiketoimintasuunnitelmani on valmistaa puukkoja ja myydä niitä. Tilaan terät ja muut materiaalit valmiina ja teen puukot siitä eteenpäin täysin käsityönä. Myyn puukkoja pääasiassa verkkokaupassani vaisanenpuukot.com. Tein vuoden alussa itselleni tavoitelistan ja kirjasin, mitä tulee tehdä kunkin tavoitteen saavuttamiseksi. 

Heti vuoden 2023 alussa rakensin yritykselleni verkkokaupan, jotta puukkoja voitaisiin tilata suoraan netistä aiemman sähköpostin sijaan. Nettisivujen kävijämäärä moninkertaistui samantien ja tilauksia alkoi tulemaan entistä useammin. Verkkokaupan kävijämäärä koko vuodelta on yli 16 000.  Vuoden aikana puukkoja meni Suomen lisäksi myös Slovakiaan, Kanadaan sekä jopa Australiaan.  

Olen tänäkin vuonna oppinut paljon 4H-yrittäjänä. Etenkin olen perehtynyt markkinointiin liittyviin asioihin. Olen oppinut tuottamaan visuaalisempia ja puhuttelevampia mainoksia kuin ennen. Myös paperityöt sujuvat jo jouhevammin. Aion jatkaa samalla linjalla myös tulevana vuonna. Aion tehdä lisää investointeja tuotannon laadun parantamiseksi ja prosessin nopeuttamiseksi. Aion panostaa vielä entistä enemmän markkinointiin, etenkin Instagramissa.  

Nyt vuoden lopussa on liikevaihtoni liki kolminkertainen viime vuoteen verrattuna. Vuosi oli mielestäni varsin onnistunut. 

Vanhempien sarja, 18–28-vuotiaat

Escape Luumäki 

Jannika Toikka, 19 ja Rasmus Ahola, 16
Länsi-Saimaan 4H-yhdistys 
Kotipaikka: Luumäki 
IG: Escape_luumaki

4H-yrittäjät Jannika Toikka,19, ja Rasmus Ahola, 16, pyörittävät yhdessä pakohuonepalveluja tarjoavaa Escape Luumäkeä.

Escape Luumäki tarjoaa pakohuonepalveluja. Tarjoamme asiakkaillemme mahdollisuuden irrottautua arjesta. Pakohuone voi olla tärkeä ryhmäytymisen ja tiivistymisen väline, edistäen samalla asiakkaiden hyvinvointia.   

Vuosi 2023 oli Escape Luumäelle menestyksekäs. Laajensimme merkittävästi liiketoimintaamme tarjoamalla pakohuonepelejä neljälle eri yritykselle. Asiakkaat ostivat pakohuonepelimme avaimet käteen periaatteella, ja olemme räätälöineet sekä rakentaneet ne heidän tiloihinsa. Tuhannen tarinan talon peli noudattaa Amazing Race -tyyppistä konseptia, Kartanonmäentilan peli on maatilapakopeli ja Hotelli Salpan peli tarjoaa pakohuonekokemuksen Salpalinjan historiallisessa bunkkerissa. Länsi-Saimaan 4H-yhdistyksen peli on kannettava mysteeripeli, jossa pelaajien on ratkaistava 4H-yrittäjyyteen liittyviä kysymyksiä.  

Samanaikaisesti kehitämme aktiivisesti uutta pakohuonepeliä omiin tiloihimme. Olemme panostaneet huomattavasti yksityiskohtiin, jotka tekevät huoneistamme entistä houkuttelevampia. Päätöksemme vaihtaa oma pelimme vuosittain on osa strategiaamme ylläpitää myös vanhoja asiakassuhteita. 

Olemme oppineet tärkeitä asioita liiketoiminnan laajentamisesta, asiakaslähtöisyydestä, yhteistyöstä, sopimustenhallinnasta, markkinoinnista, asiakaspalvelusta, laskutuksesta ja kirjanpidosta. Nämä kokemukset ja oppimiset toimivat vahvana perustana jatkokehitykselle ja menestykselle tulevina vuosina.

HouseHelp A-B  

Ann-Bertha Tauriainen, 18 vuotta 
Vantaan 4H-yhdistys
Kotipaikka: Vantaa 
IG: HouseHelpab

Ann-Bertha Tauriaisen 4H-yritys HouseHelp A-B tarjoaa monenlaista kotiapua pääkaupunkiseudulla.

Yritykseni HouseHelp A-B tarjoaa kotiapua: lastenhoitoa, pihatöitä, juhla-apua sekä muita arkisia aputöitä. Kohderyhmään kuuluvat pääasiassa vanhukset, lapsiperheet ja juhlien järjestäjät, mutta myös yritykset, jotka tarvitsevat säännöllistä siivousta tiloilleen.   

Olen toiminut 4H-yrittäjänä vuoden 2021 kesästä asti. Kolmena kesänä olen työllistänyt itseni täysin yritykselläni, enkä ole tehnyt muita kesätöitä. Tavoitetuloni vuodelle 2023 ylittyivät noin 3000 eurolla ja edellisestä vuodesta tulot lähes kaksinkertaistuivat. Edistyminen 4H-yritystoiminnassa oli viime vuonna hurja.   

Oman yritykseni ohella olen avustanut myös ystäviäni 4H-yrityksen perustamisasioissa, mistä sain motivaatiota oman yritykseni laajentamiseen ja toiminnan edistämiseen. Säännöllisestä siivousavusta kiinnostuneita asiakkaita oli samaan aikaan jopa jonoksi asti. Nämä asiat saivat minut tekemään päätöksen siitä, että otan aliurakoitsijoita yritykselleni. Nyt minulla on kaksi aliurakoitsijaa, jotka tekevät töitä minun välittämilleni asiakkaille. Samalla olen itse jatkanut säännöllistä työntekoa.

Nuppula

Elsa Tabell, 19 vuotta 
Ylöjärven 4H-yhdistys   
Kotipaikka: Ylöjärvi 
IG: @nuppula_popup

Lastenhoito- ja juhla-apua tarjoava 4H-yritys Nuppula perusti pop-up joulukaupan ja kahvilan rintamamiestaloon.

Nuppula on lähes kolme vuotta toiminnassa ollut lastenhoitoa ja juhla-apua tarjoava yritys. Nuppula tarjoaa palveluita sekä yksityisasiakkaille että yrityksille ja yhdistyksille. Tänä vuonna Nuppula laajensi toimintaansa perustamalla Nuppula pop-upin vanhaan tyhjillään olevaan rintamiestaloon. Pop-upin ensimmäisenä tapahtumana järjestin joulukuussa 2023 Nuppulan joulukaupan ja -kahvilan, joka työllisti sivutoimisesti myös sisarteni 4H-yritykset

Liikevaihto koostuu pääasiassa vakituisille perheille tehtävästä lastenhoidosta, sekä yhteistyöstä lastentapahtumia tuottavan yrityksen kanssa. Ison osan liikevoitosta tänä vuonna toi myös onnistuneesti toteutettu Nuppula pop-upin ensimmäinen tapahtuma. Joulukaupassa myynnissä oli seitsemän paikallisen käsityöläisen tuotteita, joista osa oli 4H-yrittäjien tuotteita. Joulukaupassa ja -kahvilassa järjestettiin asiakkaita houkuttelevaa ohjelmaa, jonka tarkoituksena oli myös saada erityisesti alueen vanhuksia ja lapsiperheitä kokoontumaan ja tutustumaan.

Vuosi on ollut onnistunut monella tapaa. Kysyntä on ylittänyt merkittävästi minun, sekä siskojeni yhteisen mahdollisuuden tarjota palveluita. Olemme saaneet yrityspuolella isoja asiakkaita, kuten Ylöjärven kaupungin. Otin ison riskin laajentaessani yrityksen toimintaa. Riski osoittautui kannattavasti ja positiivisen taloudellisen puolen lisäksi projekti opetti valtavasti asioita, joita en muuten olisi päässyt kokemaan. Nuppula pop-up tarjoaa mahdollisuuden luoda lisää upeita tapahtumia myös tulevaisuudessa. 

Stone Pine

Pinja Karjalainen, 19 vuotta 
Vantaan 4H-yhdistys 
Kotipaikka: Vantaa

4H-yritys Stone Pine tarjoaa mm. siivousta, mutta vuonna 2023 19-vuotiaan Pinja Karjalaisen yritystoimintaan on tullut mukaan myös somen sisällöntuotanto sekä yhteistyö Vuokkosten kanssa.

Olen ollut viisi vuotta 4H-yrittäjä. Yritykseni päätoiminen ala on siivous ja kodinhoito. Minulla on muutama vakituinen asiakas, joiden kodit tunnen ja he voivat pyytää minulta heille sopivaksi räätälöityjä siivouspalveluja. Lisäksi tarjoan lastenhoitoa ja catering-palveluja juhliin.  

Vuosi 2023 meni todella hyvin. En ollut ajatellut laajentavani toimintaa, mutta olin silti avoin kaikille uusille mahdollisuuksille. 4H-yhdistys tarjosi mahdollisuutta tehdä oppilaskiertueita. Lisäksi hain 4H:n sometiimiin ja pääsin. Innostuin syksyllä sosiaalisen median sisällöntuotannosta ja oli mukavaa saada mahdollisuus tehdä sitä.  

Vuoden mullistavin tapahtuma oli kohtaaminen Vuokkosten kanssa. Penkkariasuni kautta he huomasivat minut ja sain tarjouksen kesätöistä. Pääsin osaksi Menkkapartiota. Työnkuvaan kuului jaella ilmaisnäytteitä. Kampanjan järjestäjä kysyi, olisiko minun mahdollista laskuttaa työstäni ja onneksi minulla oli jo yritys, joten kaikki sujui todella hyvin.  

Olen iloinen, että 4H-yritykseni kautta olen voinut vuosi vuodelta tehdä enemmän töitä ja haastaa itseäni. Tämän ansiosta olen valmis ottamaan seuraavan, hieman isomman askeleen yritystoiminnassa. Aion perustaa toiminimen ja palkkaan kevytyrittäjän, koska minulla yksin ei riitä aika kaikkien asiakkaiden kanssa. Toivon myös laajentavani sosiaalisen median töitäni.

Onnenkavio 

Iida Pohjonen, 18 vuotta 
Ampun 4H-yhdistys 
Kotipaikka: Kouvola 
IG: onnen_kavio

4H-yritys Onnenkavio on 18-vuotiaan Iida Pohjosen 4H-yritys, joka tarjoaa kotieläinpihan lomassa myös eläinaiheisia aktiviteettia lapsille ja aikuisille.

Onnenkavio on Kouvolassa sijaitseva kotieläinpiha, joka tarjoaa heppa- ja eläinleirejä sekä eläinsynttäreitä.  

Vuonna 2023 Onnenkavion toiminta on kasvanut paljon. Toiminta alkoi vilkastumaan maaliskuussa, jolloin pidettiin talvilomaleirejä ja eläinsynttäreitä. Toukokuussa oli luokkaretkiä ja eläinten kanssa käytiin tapahtumissa. Kesällä leirien lisäksi avasimme kotieläinpihan ja käsityökahvilan. Syyskuussa alkoi heppakerhot, joiden paikat varattiin heti täyteen. Marraskuussa pidettiin Kepparikerho, jossa tehtiin lasten kanssa omat kepparit. Onnenkavion innoittamana oman 4H-yrityksen on perustanut jo kuusi nuorta, jotka tekevät kanssani töitä Onnenkaviossa. Muut 4H-yrittäjät ovat apunani leireillä, kerhoissa ja kotieläinpihalla. 

Olen ollut luonteeltani aina todella ujo, mutta yrittämisen myötä olen löytänyt itseni ja sen mitä haluan tehdä. Minusta on ihanaa tarjota hyvää mieltä ja uusia kokemuksia muille. Rohkeus kokeilla, yrittää ja erehtyä. Epäonnistuminen ei ole maailmanloppu. Kun kaadutaan, noustaan ylös ja kokeillaan uudestaan.  

Olen oppinut luottamaan ja uskomaan itseeni.

Fluff Forest Fursuits 

Senni Tuominen, 20 vuotta 
Lounais-Hämeen 4H-yhdistys 
Kotipaikka: Tammela  
IG: @fluff.forest.fursuits

Senni Tuomisen, 20, 4H-yritys Fluff Forest Fursuits tekee käsityönä päälle puettavia maskotteja.

Fluff Forest Fursuitsin ideana on toimittaa asiakkailleen päälle puettavia taideteoksia. Yritykset haluavat maskotin, yksityishenkilöt haluavat nähdä heille tärkeän tai heidän suunnittelemansa hahmon ”elävänä”, ja tuoda esimerkiksi iloa lapsille tapahtumissa.  

Fluff Forest Fursuits aloitti 4H-yrityksenä vuonna 2019 yhden valmiin puvun ja yhden toiveikkaan tilauksen voimin. Kun tilaus valmistui, ideani keräsi huomiota eri sosiaalisissa medioissa ja aloin ottamaan tilauksia maskottipuvuille ympäri maailmaa, yleisimmät kohteet ovat USA, Iso-Britannia ja Saksa. Jokainen puku on täysin käsityönä tehty ja asiakkaalle uniikki. 

Fluff Forest Fursuits pyörii mahdollisimman pienellä materiaalien hävikillä kuin mahdollista, kaikki kankaiset tilkut säästetään tulevia projekteja varten. Käytämme puvuissamme kierrätyspuuvillaa ja muita kierrätys kankaita aina kuin mahdollista.

Olen oppinut paljon aikatauluttamisesta sekä raha-asioista. Sinnikkyys ja päättäväisyys ovat myös tulleet itselleni pintaan. Joka vuosi tahti pukujen teossa on kiristynyt ja yhä useampi on kiinnostunut töistämme. Tulevaisuus yritykselle on siis kirkas!

Tuomaristossa yrittäjyyden asiantuntijoita

Tuomaristo kokoontuu keskiviikkona 20.3. valitsemaan voittajat. Molemmissa sarjoissa palkitaan kolme 4H-yritystä. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota mm. liikeidean toimivuuteen, yrityksen kannattavuuteen, kestävään kehitykseen sekä markkinointiin ja viestintään. Tuomarit pääsevät katsomaan lisäksi finalistien lähettämät minuutin mittaiset pitchausvideot yrityksistään. Voittajista julkaistaan tiedote 26.3. 

Tuomariston kokoonpano:

Tomi Alakoski, toimitusjohtaja, Suomen 4H-liitto 

Marko Kilpi, 4H-liiton hallituksen pj, kansanedustaja 

Pekka Pesonen, kansliapäällikkö, maa- ja metsätalousministeriö 

Tiina Laisi-Puheloinen, toimitusjohtaja, Finnish Business Angels Network FiBAN ry

Lasse Uutela, Vuoden 4H-yrittäjä 2023 

Anna Eklund, aluejohtaja, Nordea 

Annukka Åstrand, asiamies, Yksityisyrittäjäin säätiö 

Jenny ja Antti Wihurin rahasto tukee 4H-säätiön kautta mm. nuorten stipendejä, Vuoden 4H-yritys- ja 4H-kerho-kilpailuiden palkintoja sekä nuorten omia projekteja.