Elämän pituinen ystävyys

Kesän aikana Suomesta on lähtenyt ja Suomeen on saapunut useita 4H-vaihtareita eri puolilta maailmaa. Suomeen matkanneet vaihtarit ovat majoittuneet tavallisissa suomalaisissa perheissä, ja päässeet tutustumaan suomalaisen arjen ja kulttuurin moniin puoliin aina saunomisesta perinneruokien tekoon. Vaikka usein helposti ajattelee, että oma arki on tavallista ja tylsää, oma arki voi toisen kulttuurin edustajan silmissä näyttää jännittävältä. Oman arjen erikoisuudesta saa muistutuksen, kun toisen kulttuurin edustaja ihmettelee jotain itselle arkipäiväistä asiaa kuten vaikka kenkien riisumista sisällä. 

Joskus vaihtokokemus voi olla alku koko eliniän pituiselle ystävyydelle. 

Tina Colson Illinoisista, Yhdysvalloista, oli 4H-vaihdossa Suomessa vuonna 1978. Vaihtonsa aikana Tina vietti aikaansa eri puolilla Suomea, ja kävi vaihtonsa lopuksi myös Lapissa. Vaihtonsa aikana hän pääsi tutustumaan suomalaisiin ruokiin ja maatilan elämään, josta hän oppi taitoja, joita käyttää tänäkin päivänä.  

Kiitoksena ajastaan Suomessa, Tina kirjoitti pitkän kirjeen vaihdostaan ja siitä, miten 4H-nuorisovaihto on vaikuttanut hänen elämäänsä. Kirjeessään Tina kertoo, kuinka tärkeitä taitoja hän oppi Suomen-matkallaan ja miten nämä taidot ovat auttaneet häntä läpi elämän. Suomalaisista perheistä tuli hänelle todella tärkeitä, ja Tina kertookin käyneensä useamman kerran Suomessa oman perheensä kanssa jo vuosia sen jälkeen, kun on jo palannut omaan kotimaahansa – ja suomalaiset isäntäperheen jäsenet ovat vierailleet hänen luonaan. Vaihtokokemuksen jälkeen perheet ovat vierailleet toistensa luona, järjestäneet perheiden lapsille vaihtomahdollisuuksia ja työharjoitteluita vieraassa maassa sekä nimittäneet toisiaan lasten kummeiksi. 

Tinan tarina on hieno esimerkki siitä, miten vapaaehtoistyö ja järjestötoiminta voivat vaikuttaa ihmiseen koko tämän elämän ajan. Taidot, jotka oppii tekemällä, jäävät mieleen jo hienon oppimiskokemuksenkin takia.