Kesätyöhaaste 2020: Marfan tarina

Jokainen nuori on kesätyön arvoinen! Lue 16-vuotiaan Marfan kokemuksia kesätyöstä sekä ajatuksia siitä, miksi jokaisen nuoren tulisi hakeutua kesätöihin ja hankkia työelämäkokemuksia ennen aikuisuutta.

”Olen Marfa Jylhä, asun Punkalaitumella mutta muutan Karkkuun opiskelemaan kesäloman jälkeen. Oon 16-vuotias.

Vuonna 2019 olin töissä kesäkuun ajan Punkalaitumen kunnalla ja tein sekalaisia töitä. Kaksi ekaa viikkoa olin apuohjaajana lasten päiväleirillä ja kaksi vikaa viikkoa olin siellä täällä; joku päivä olin tekemässä tietokoneella hommia (oman osaamiseni rajoissa tietenkin) ja toisena leikkaamassa nurmea ja yhtenä päivänä eksyin jopa maalaamaan vompatin naamoja muotoon leikattuihin puupaloihin (mielestäni todella mukava puuhaa).

Työ oli tosi mukavaa. Nautin siitä, että oli vaihtelua ja pidin varsinkin lasten kanssa olemisesta mutta myös siitä, että se ei ollut pelkästään lastenvahtimista.

Tein 6 tunnin työpäiviä alkaen yleensä klo 9.30. Työpaikkojen sijainti vaihteli hieman mutta kuitenkin kaikki paikat oli suhteellisen lähellä toisiaan ja kulkeminen järjestyi hyvin, vaikka en omista kulkupeliä enkä ajokorttia.

Opin kesätöissäni mitä kaikkea kunnan vapaa-ajantoimi tekee ja missä se on osallisena. Opin myös mitä tyypillisen kunnan työntekijän työnkuvaan kuuluu ja että se voisi olla työ mitä voisin joskus jopa tehdä ammatikseni, vaikka se ei olekaan suunta, johon lähden peruskoulun jälkeen.

Päädyin hakemaan kunnalle sattumalta

Olin kyllä miettinyt, että voisin hakea kunnalle kesätöihin ja sitten törmäsin kirjastossa infotauluun, jossa oli netissä täytettävä kesätyöhakemus auki. Totesin että miksi ei, täytin ja lähetin sen, minut palkattiin ja olin tyytyväinen, että hain. En välttämättä olisi hakenut kunnalle ilman, mutta uskon että olisin löytänyt jotain kesätyötä kuitenkin, vähintään lastenvahtimista tuttaville.

Tärkein syy miksi halusin töihin oli se, että haluan tehdä jotain hyödyllistä elämälläni ja ajattelen että sen ei tarvitse aina tarkoittaa pitkän aikavälin suunnitelmaa että käyn koulut ja sitten aikuisena teen jotain maailmaa mullistavaa. Se voi tarkoittaa sitä, että sen sijaan että vain lomailisi koko kesän, on kesätöissä ja tekee edes jotain ­– oli se sitten enemmän tai vähemmän hyödyllistä.

Siitä, että tekee ajallaan jotain hyödyllistä, tulee hyvä mieli ja tietenkin kun huvittelee vapaa-ajallaan, on sen ansainnut ja voi vapaasti siitä nauttia. Tietenkin rahan tienaaminen vaikuttaa myös ja siitä tulee hyvä fiilis, kun käyttää rahaa, jonka on ansainnut eikä sitä ole vain annettu.

Vaikka tavallaan se on oma päätös, tekeekö nuori töitä. Koulua on pakko käydä, siinä ei anneta nuorelle vaihtoehtoa, mutta töissä käyminen on ”vapaaehtoista”, vaikka onhan se elämä aika arvotonta, tylsää ja jopa raskasta jos ei tee mitään.

Joten palkatkaa nuoria!

Meillä ei ehkä ole vielä ammattitaitoa, mutta kyllä se silti kannattaa, koska sitten joku päivä meillä on ja kun olemme ennenkin olleet työelämässä, tiedämme miten hommat toimivat.

Olen ollut 4H:n toiminnassa mukana koko yläasteen ajan. Nuorempanakin olen ollut 4H:n kerhotoiminnassa mukana. Sen kautta olen päässyt kiinni työelämään ja saanut ensimmäiset työkokemukset, mutta kuitenkin on ollut sellainen niin sanottu turvallinen alku, että vaikka mokaisi niin se ei olisi maailmanloppu.

Ja vielä muille nuorille sanoisin, kannattaa mennä töihin! Te saatte rahaa, te saatte kokemusta, joka auttaa siihen että seuraavan kerran kun meet töihin nii kaikki ei vaikuta niin haastavalta. Ja seuraavalla kerralla kun sä tiiät miten asiat menee, susta ei enää tunnu niin nololta ja tyhmältä kaikissa tilanteissa. Uskokaa tai älkää, mutta mä sanon että jos te keräätte rohkeutta ja meette niihin tilanteisiin, vaikka työhaastatteluihin, niin teidän itsetunto paranee ja te lopulta osaatte olla luontevasti sellaisissa tilanteissa, joihin te ootte menny aiemmin ahdistuneina.

Ja jopa sanon, että jos te pidätte työelämänne ja vapaa-aikanne tasapainossa, niin te ette tunne oloanne niin väsyneeksi, masentuneeksi tai raskaaksi. Teillä on hyvä fiilis, te ootte ylpeitä siitä että te ootte saanut jotain aikaan, te ootte tyytyväisiä kun pystytte tienaamaan rahaa elättääksenne itsenne ja välillä pitääksenne hauskaa.

Onnea ja jaksamista teille kaikille nuorille, jotka aloittelette taivaltanne työelämässä ja teille, joilla se on edessä. Kunhan ette luovuta, niin kohta te ootte jo ihan pro!

Suomen 4H-järjestö haastaa tänä keväänä isot ja pienet yritykset mahdollistamaan peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille kesätyöpaikkoja. Mukaan pääsee 400 euron lahjoituksella. Sen turvin yksi ysiluokkalainen nuori saa kahdeksi viikoksi kesätyöpaikan paikallisen 4H-yhdistyksen kautta. Yhdistykset työllistävät nuoria esimerkiksi paikalliseen nuorisotyöhön tai ostamalla palveluita paikkakunnallaan toimivilta nuorilta 4H-yrittäjiltä. 4H on vastuullinen työnantaja, jonka kautta työllistyy vuosittain yli 8000 nuorta. Lue lisää ja ota haaste vastaan: 4h.fi/kesätyöhaaste