Kesätyöhaaste 2020: Pinjan tarina

Jokainen nuori on kesätyön arvoinen! Lue 16-vuotiaan Pinjan kokemuksia viime kesältä sekä näkemyksiä siitä, miksi nuorille tulee tarjota kesätyömahdollisuuksia.

”Olen Pinja Siukola, 16-vuotias tyttö Punkalaitumelta. Olen kesällä 2019 neljän viikon jakson töissä paikallisella K-Supermarket Pourulla.

Kokemus on ollut tähän asti mahtava! Olen oppinut paljon, työkaverit ovat mukavia ja on ollut ihana tavata ihmisiä ja olla hyödyksi, tienaten samalla taskurahaa.

Tavallinen työpäiväni alkaa klo 8.00. Saavun töihin, laitan työhanskat käteen ja vien eväät taukotilaan. Sitten nappaan sakset takataskuun ja lähden taakse katsomaan, paljonko kuormaa on tullut. Valikoin sieltä rullakon, jota lähden purkamaan. Puran rullakoita taukoon asti, minkä jälkeen tarkistan tilanteen. Jos kuormaa on jäljellä, jatkan purkamista. Jos ei, keksin muuta tekemistä; järjestelen tuotteita, täytän juoma- tai kananmunahyllyjä, tai siistin myymälää. Jos kuormaa on tullut vähän, lähden noin klo 14. Tarvittaessa olen hieman pidempään.

Olen oppinut hieman luovemmaksi. Joskus täytyy hetki pohtia, miten hyllyn saisi järjestettyä parhaiten. Tavallaan olen keskittynyt ulkoisista tekijöistä riippumatta omiin hommiini, toisaalta taas oppinut huomioimaan entistä paremmin töiden lomassa esimerkiksi asiakkaat. Olen saanut rohkeutta kysyä tarvittaessa apua. Olen aina ollut sitkeä ja järjestelmällinen, mutta tämä työ kehittää ja nostaa esiin myös näitä piirteitä.

Kysyin työpaikkaa jo marraskuussa TET-harjoitteluviikon jälkeen. Halusin todella kesätöihin ja Pouru näytti vihreää valoa. Kevään aikana keskustelimme asiasta silloin tällöin, kuitenkin useaan otteeseen. Asiat järjestyivät lopuksi sujuvasti, omalla painollaan.

Halusin kesätöihin, jotta voisin tuntea itseni hyödylliseksi, oppisin uutta ja saisin tekemistä, kokemusta sekä omaa rahaa säästöön. Kesän jälkeen muutan Loimaalle ja aloitan lukio-opinnot Novidassa. Voisi siis sanoa, että minulla alkaa aivan uudenlainen elämä.

Jo alakouluikäisenä äiti vei minua ja siskoani 4H-kerhoon. Silloin se oli kiva harrastus, jossa näki kavereita. Kävin kerhossa monia vuosia, useassa eri paikassa. Kun lopetin kerhon, äiti lopetti 4H-jäsenyyteni. Kesällä seitsemännen luokan jälkeen mielessäni alkoi kyteä idea koiranhoitajan työstä. En uskaltanut perustaa 4H-yritystä, joten kerroin ideani suoraan silloiselle paikalliselle toimintavastaavalle. Järjestelimme asiaa yhdessä, ja liityin uudelleen jäseneksi. Sittemmin olen hoitanut silloin tällöin erään pariskunnan koiraa 4H:n kautta.

Nuorille pitäisi tarjota mahdollisuuksia oppia ja saada kokemusta sekä hyviä merkintöjä ansioluetteloon. Jos työelämään pääsee nuorena kiinni, saa itsevarmuutta ja oppia tulevaisuuteen. On mahtava kokemus oppia uutta, nähdä uusia juttuja ja tienata rahaa. Itselleni on tärkeää saada tuntea itseni hyödylliseksi. Antakaa siis nuorille mahdollisuus ja kuunnelkaa meidän ideoitamme, ajatuksiamme ja tuntemuksiamme!”

Suomen 4H-järjestö haastaa tänä kesänä isot ja pienet yritykset mahdollistamaan peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille kesätyöpaikkoja. Mukaan pääsee 400 euron lahjoituksella. Sen turvin yksi ysiluokkalainen nuori saa kahdeksi viikoksi kesätyöpaikan paikallisen 4H-yhdistyksen kautta. Yhdistykset työllistävät nuoria esimerkiksi paikalliseen nuorisotyöhön tai ostamalla palveluita paikkakunnallaan toimivilta nuorilta 4H-yrittäjiltä. 4H on vastuullinen työnantaja, jonka kautta työllistyy vuosittain yli 8000 nuorta. Lue lisää ja ota haaste vastaan.