Vaihtoperhetarina: eläimiä ja ystävyyttä

Meidän perhe on toiminut vaihtoperheenä 4H:n kautta neljälle vaihtarille, mutta myös vaihtoperheenä lukiovaihtojen kautta.

Meiltä löytyy pientila, johon kuuluu angorakanien ja tyrnäväläisten kasvatusta sekä villantuotantoa, kaksi ratsuhevosta, lampaita, villakoiria ja kissoja. Asumme myös lähellä luontoa ja taloamme ympäröivät vesistöt.

Meidän perheeseen kuuluu seitsemän jäsentä, eli arkielämään kuuluu paljon vilskettä ja vipinää. Kinasteluilta ja riidoiltakaan ei vältytä, samoin kuin siivoaminen ja tiskaaminen ovat osa arkea. Tietenkin kaikkien yksityisyyttä ja omaa rauhaa kunnioitetaan ja teemme selväksi sen, että saa kertoa avoimesti miltä tuntuu. Omaa aikaa saa aina halutessaan.

Meillä on ensimmäisenä ennen vaihtarin saapumista tapana ottaa häneen yhteyttä ja tutustua puolin ja toisin, kertoa tärkeimpiä asioita perheestämme ja eläimistämme sekä kysellä häneltä kiinnostuksen kohteista. Yleensä kysymme vaihtarilta myös lempiväriä ja lisäämme hänen huoneeseensa yksityiskohtia hänen lempivärillään. Haluamme, että vaihtarille tulee tunne, että häntä on odotettu ja että hän tuntee olonsa kotoisaksi. Olemmehan ottamassa uutta perheenjäsentä mukaan arkeemme.

Vaihtarit ovat olleet mukana heti ensimmäisestä päivästä lähtien jokapäiväisissä hommissa ja olemme kiinnostuksen mukaan tehneet retkiä lähiympäristöön ja mahdollisuuksien mukaan kauemmas mm. Kalajoella on kaikkien vaihtarien kanssa tullut käytyä ja Rovaniemelläkin vaikka matkaa on paljon. Eläinten kanssa touhuamme paljon ja ratsastamaankin pääsee.

Viime vuonna saimme vaihtarin Sloveniasta. Anan kanssa kävimme paljon marjassa, sillä hän rakasti sitä. Ana oli aivan hämmästynyt, kun metsästä sai kerätä ja viedä kotiin jopa 10 litran sankoja täynnä marjoja. Me puolestaan kuuntelimme, kuinka Sloveniassa marjojen poimimisen rajana on kaksi litraa ja tarkastajat saattavat tulla kotiin asti tarkistamaan marjojen määrää, jos epäillään että marjoja on kerätty liikaa.

Ongelmia ei ole tullut vuosien aikana, mutta sanottakoon se, että eron huomaa, kun ottaa 4H:n kautta vaihtarin. He käyvät aivan erilaisen prosessin läpi, ennen kuin tulevat valituiksi ja tästä syystä Suomeen tulevat vaihtarit ovat olleet sosiaalisia, avoimia ja erittäin aktiivisia osallistumaperheen arkeen.

  

Vaihtoperheenä toimiminen opettaa kaikkea. Parhainta siinä on se, että siitä saa läheisiä, elämänmittaisia ystäviä. Kaikki meillä olleet vaihtarit ovat luvanneet tulla uudelleen, kaksi heistä on jo käynytkin! Kun tämänhetkinen maailman tilanne rauhoittuu, niin meidätkin on kutsuttu tervetulleiksi vastavierailulle.

Jos haluaa elinikäisiä ystäviä ympäri maailmaa, kannattaa ehdottomasti lähteä vaihtoperheeksi! Se kokemus ei unohdu vaihtarilta, mutta ei myöskään perheeltä. Vaihdon päätteeksi vaihtarin lähdettyä tuntuu siltä, että perheestä uupuu yksi jäsen.

 

Marjut Rinne, Pihtiputaan 4H-yhdistys