Vuoden 4H-yrityskilpailun 2020 finalistit

Vuoden 4H-yrityskilpailun 2020 finalistit esittäytyy! Finaaliin pääsi yhteensä 12 finalistia 240 osallistujan joukosta. Sarjat ovat 13–17-vuotiaat sekä 18–28-vuotiaat. Tuomaristo valitsee voittajat maaliskuussa, jolloin julkistamme Vuoden 4H-yrityskilpailun voittajat.
Nuorempien sarja: 13–17-vuotiaat

LaPresso, Aake Salonen, 15 vuotta

Tampere/Tampereen 4H-yhdistys

Instagram: LaPressocoffees

”Yritykseni LaPresso myy italialaisella huippuespressokoneella tehtyjä kahveja kärrystä. Halusin perustaa oman kahvilan ja päädyin sitä kautta 4H-yrittäjäksi. Olin tutustunut Tampereen kahvikulttuuriin ja ärsyyntynyt, ettei juuri mistään saa oikeasti hyvää kahvia. Tilasin Italiasta asti espressokoneen ja päätin tuoda myyntiin maistuvaa, tyylikästä ja hyvin menetelmin tehtyä kahvia. Kahvikärryni toimi Tampereen Hämeenpuistossa.

Yritykseni on tehnyt hyvää tulosta ja onnistunut luomaan asiantuntevan ja lämpimän imagon. Yritykselläni on muista eroava tuote laadullaan ja maullaan. Olen myös verkostoitunut muihin yrityksiin ja ihmisiin Tampereella.

Olen oppinut paljon siitä, mitä yrittäjyys oikeasti vaati ja mitä oman yrityksen eteen pitää tehdä. Olen oppinut myös paljon mainostuksesta ja mainostustavoista. Mikä myy ja miksi, jos myy. Ja että kaikki onnistuu varmemmin, mitä paremmin se on suunniteltu. Kaikki mihin uskoo, on mahdollista!”

Martikkalan kotieläinpiha, Eero Sallinen, 17 vuotta

Siikajoki/Siikajoen 4H-yhdistys

Instagram: @martikkala.kotielainpiha

Perustin Siikajoen kylälle Kotieläinpihan, joka tarjosi nuorille perheille paljon iloisia ja lämpimiä kesämuistoja. 40 kpl erilaisia eläimiä, talutusratsastusta, kepparirata, kioski, kissanpennut, pihan aktiviteetit, eläinten ruokkiminen ja paijaaminen maalaismaisemissa oli asiakkaiden mieleen. Pihapiiristä löytyi lisäksi trampoliinit, keinut, hiekkalaatikko, leikkimökki, pingispöytä

Kuukauden kävijämäärä oli reilu 3500 asiakasta, joka yllätti minut positiivisesti. Kotieläinpiha oli avoinna kaikenlaisille ihmisille ja otin vastaan jokaisen asiakkaan. Täällä vieraili Kehitysvammaisten palvelukoti, maahanmuuttajia, vanhuksia sekä nuoria ja kaikki olivat onnessaan. Olen iloinen siitä, että yritykseni oli mieluinen kaikille.

4H-yrittäjänä olen oppinut todella paljon kaikkea uutta ja olen kasvanut ihmisenä paljon. Haluan olla esimerkki muille nuorille, että uskaltaisi tehdä sitä mistä todella tykkää. Suosittelen 4H-yrityksen perustamista jokaiselle siitä kiinnostuneelle. Yhdistin intohimoni ja harrastuksen ja siitä syntyi todella suosittu 4H-yritys Siikajoenkylälle sekä itselleni kesätyö.”

Puhdas Jälki, Nikita Volkov, 17 vuotta

Helsinki/PKS-4H-yhdistys

Facebook: Puhdas jälki

”Yritykseni tarjoaa ikkunanpesua Uudenmaan alueella. Asiakkaina voivat olla sekä yritykset että yksityishenkilöt. Olen lisäksi tehnyt yhteistyötä Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen kanssa pitämällä ikkunapesukurssin muille tuleville 4H-yrittäjille.

Alkuvaiheessa yrityksen kasvu ei näyttänyt lupaavalta. Minulla oli kuitenkin oma usko yrityksen kasvuun ja suuri motivaatio. Jos kohtasin ongelmia, en luovuttanut vaan yritin ratkaista ne. Markkinoin yritystäni ahkerasti Facebookissa ja se alkoi tuottamaan tulosta. Kohteliaalla ja positiivisella asenteella asiakkaalle jää hyvä mieli ja kohtelen jokaista asiakasta niin kuin kaveria! Työn lopuksi kysyn aina asiakkaalta, onko hän tyytyväinen tulokseen ja pyysin palautetta.

Syy yritykseni kasvuun löytyi suuresta motivaatiostani. Jokainen pystyy pyörittämään hyvin yritystä, kunhan oikeasti haluaa sitä ja on valmis tekemään töitä sen eteen.”

SalaMaa, Miina Loimalahti ja Saana Savonen (4H-yritysryhmä), 17 vuotta

Iisalmi/Iisalmen 4H-yhdistys

Instagram @salamaa.seikkailuja

”SalaMaa on vauhdikasta ja elämyksellistä toimintaa tarjoava yritys Iisalmesta. Järjestämme erilaisia teemaseikkailuja metsässä lapsille ja nuorille vaihtuvilla aktiviteeteillä ja rakennelmilla. Jokaisella seikkailulla on oma teemansa, jonka ympärille luodaan toimintaa esimerkiksi vaijeriliuilla, kiipeilyllä, tasapainoliinoilla ja temppuradoilla. Teemoina on ollut esimerkiksi Karkkimaa, Selviytyjät, Triathlon sekä Ota saalis ja juokse. Kyseessä ei ole siis aivan tuiki tavallinen yritysidea!

Kesän aikana olemme vetäneet seikkailuja myös yksityisesti esimerkiksi järjestäen syntymäpäiväseikkailuja tai vetäen seikkailun vain yhden perheen/porukan lapsille.

Teimme töitä ahkerasti ja pyrimme innostamaan lapsia liikkumaan luonnossa myös seikkailujen ulkopuolella. Suuri kysyntä kesätekemiselle sai ihmiset heti mukaan, ja heidän palautteensa mukaan onnistuimme odotusten täyttämisessä kiitettävästi. ”

SasuMotors, Santeri Varkila, 15 vuotta

Tuulos/Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistys

www-sivu: https://www.sasumotors.fi

”Sasumotorsin ensisijainen liikeidea on paljukärryn vuokraaminen. Idea paljukärryn tekemisestä on ollut mielessä jo pitkään, vaikka 4H-yrityskurssille osallistuessani en vielä tiennyt, että yritys tulisi vuokraamaan paljukärryä. Lisäksi yritykseni korjaa ja huoltaa mopoja ja mönkijöitä, joiden parissa olen viettänyt tähän asti vapaa-aikani.

Paljukärryn vuokraus toimii siten että, asiakas ottaa yhteyttä kasvotusten, jonkin markkinointivälineen kautta, sähköpostilla tai puhelimitse. Asiakas voi halutessaan ostaa paljukärryn mukaan polttopuita, vesipumpun tai kuljetuksen haluamaansa sijaintiin. Vaihtoehtoisesti asiakas hakee ja palauttaa paljukärryn itse. Asiakkailta on tullut hyvää palautetta paljukärrykokonaisuuden toimivuudesta ja mukavuudesta mm. allasvaloista, vilvoitteluosastosta ja tunnelmavaloista.

Olen itse suunnitellut ja ideoinut paljukärryn alusta asti sellaiseksi kuin itse sen haluaisin ja rahoittanut sen omista rippirahoistani ja säästöistäni. Olen oppinut 4H-yrittäjänä vastuullisuutta, markkinointia, talousajattelua, asiakaspalvelu taitoja, rakentamista, suunnittelua ja itseni johtamista.”

Vanha-Palikka, Velmeri Männikkö, 15 vuotta

Kyrö/Härkätien 4H-yhdistys

https://vanha-palikka.business.site

”Ideani on ennennäkemätön uusi aluevaltaus: Lego-näyttely, Lego-kahvila ja Lego-museo, kaikki samassa paketissa. Kahvilassani voit leikkiä legoilla ja samalla saat aimoannoksen legojen historiaa. Legonäyttelyssä on esillä tuulahdus menneiltä ajoilta, tiloissani on nähtävissä legojen historia 1930-luvun puuleluista nykypäivän pieniä yksityiskohtia sisältäviin legosetteihin.

Kesän aikana Vanhassa-Palikassa vieraili 879 maksavaa asiakasta, lisäksi järjestimme lukuisia yksityistilaisuuksia. Olin erittäin tyytyväinen tähän kävijämäärään, koska Vanha-Palikka oli avoinna vain kaksi kertaa viikossa tiistai-iltaisin ja keskiviikkoaamuisin, yksityistilaisuuksien lisäksi. Yritykseni on tarjonnut palveluita hyvin pienellä pääsymaksulla, joten siitä ovat kaikki halukkaat päässee nauttimaan

Olen innovatiivinen yrittäjä, kehitin omasta rakkaasta harrastuksesta yritystoiminnan, jollaista ei ole aiemmin nähty. Lisäksi yritystoimintani tavoittaa laajasti väestöä vauvasta vaariin.

Yrittäjänä olen oppinut pitkäjännittyneisyyttä ja sosiaalista kanssakäymistä. Olen saanut runsaasti uusia samanhenkisiä ystäviä. Kaiken kaikkiaan tämä on ollut innostavaa ja ihanaa, kun on saanut rakkaasta harrastuksesta työn itselle.”

 


Vanhempien sarja: 18–28-vuotiaat

Luovataika, Jutta Keronen, 26 vuotta

Jämsä/Jämsän 4H-yhdistys

Facebook: https://www.facebook.com/luovataika

”Luovataika on nettikauppa, joka suunnittelee, tuottaa ja myy erilaisia tarroja erilaisiin askarteluihin. Kaikki taideteokset lähtevät liikkeelle asiakkaan toiveista ja Luovataika tekee asiakkaan inspiraatiosta tuotteen.

Luovataika aloitti tarrojen myynnin keväällä 2020 ja tuotteita ovat mm. kalenterituunailussa käytettävät erilaiset tarratuotteet, logo- ja osoitetarrat sekä asiakkaalle personoidut tarrat. Kesän aikana suunnittelin mm. syksyn sesonkituotteiden lisäksi tulevia tapahtumia sekä myös joulukalentereita.

Tällä matkalla olen oppinut 4H-yrityksessäni todella paljon niin yritysmaailmasta kuin itsestäni. Jatkuvasti olen kokenut ahaa-elämyksiä esimerkiksi asiakaspalvelussa. Niinkin pienen, mutta itselleni todella merkityksellisen asian, että silloin kun on tilausruuhkaa, niin pitää uskaltaa sanoa kohteliaasti asiakkaalle, että nyt on tilauksissa ruuhkaa, maltatko odottaa hetken. Vaikka olenkin 4H-yrittäjä ja teen harrastustoimintana tarroja, niinä hetkinä, kun tilauksia on yli 10, on tuntunut siltä, että olisin ”oikea yrittäjä”, joka tekee kokopäivätyönä ja pääelinkeinona tarroja.”

Metsäpolku, Aleksi Ilmonen, 23 vuotta

Toivakka/Toivakka-Joutsan 4H-yhdistys

www-sivu: https://metsapolku4h.blogspot.com/

”Yritykseni tarjoaa metsäalan palveluita niin liikunnan kuin metsänhoidollisen näkökulman kannalta. Tämä näkyy konkreettisesti siinä, että tarjoan asiakkaille apuja metsän raivaukseen, mökkipihojen siistimiseen sekä laadin suunnistuskarttoja tilauksesta seuroille harjoituskäyttöön.

Ensimmäinen isompi tarjous oli Toivakan kunnan järjestämän risunkeräyksen vahtiminen ja rahastaminen toukokuun aikana. Tämän jälkeen kesällä sain töitä parilta paikalliselta kesämökiltä pihojen raivaukseen sekä muutamia talonmieshommiakin kyseisissä paikoissa. Loppukesän puolella sain sovittua rahakkaan tarjouksen suunnistuskartan päivittämisestä paikallisen suunnistusseuran kanssa. Päivitin kartan kuntorastikäyttöön ja ensi kesänä kyseisellä kartalla seura järjestää useampia harjoituksia.

Ensimmäinen vuoteni yrittäjänä antoi paljon rohkeutta toimia erilaisten ihmisten kanssa sekä hieman opetti itsensä mainostamista. Tekemäni työn jälki oli selvästi laadukasta, koska sain paljon positiivista palautetta asiakkailtani. Olen kuullut muilta, kuinka yrityksestäni on puhuttu hyvää myös muualla.”

PhotoKaskinen, Annika Kaskinen, 22 vuotta

Vehmaa/Meri-Vakan 4H-yhdistys

Instagram: @photokaskinen

”4H-yritykseni kattaa valokuvauksen saralla hevosten valokuvauksen liikkeessä ja paikoillaan, ihmisten potrettikuvista ja juhlan hetkistä, autojen moottoreiden jylinään ja motocross-pyörien huimiin hyppyihin ja tältä väliltä oikeastaan melkein kaiken. Laaja-alainen osaaminen ja kameran salamannopea tarkennus pääsevät oikeuksiinsa ja saavat haasteita kaiken tämän edessä. Asiakkaiden tinkimätön tyytyväisyys on päämääristä tavoiteltavin ja siitä, jos mistään, ei tingitä, mistään hinnasta.

Harrastepohjalta yritykseksi ja toiseksi työksi noussut valokuvausyritys, joka on onnistuneesti jatkanut nimensä nostoa ja nousujohteista työntekoaan vuodesta toiseen. 4H-yrittäjänä itse olen ollut nyt 10:ttä vuotta, johon valokuvaus tuli 7 vuotta sitten. 4H-yrittäjyys on kasvattanut minussa luonnetta, kärsivällisyyttä, kestävyyttä ja lojaaliutta.”

Pujon Puustit, Sina Hotti, 20 vuotta

Eurajoki, Eurajoen 4H-yhdistys

www-sivu: https://www.facebook.com/Pujonpuustit

”Pujon Puustit on Kuivalahdella toimiva 4H-yritys, jonka tavoitteena on ilahduttaa kylän asukkaita ja mökkiläisiä tuoreiden pullien ja leivonnaisten avulla. Yritys on rakennettu tuoreiden korvapuustien ympärille, jotka asiakas saa kuumana aina ovelle asti. Erilaiset juhla-avut ja siivouspalvelut kuuluvat myös yrityksen toimenkuvaan!

Jos tätä yritystä ei olisi, niin osa asiakkaista ei olisi ehkä koskaan saanut maistaa uunituoretta korvapuustia, siitä olen satavarma! Yritys on hyväntahtoinen ja on tuonut paljon positiivista energiaa kylälle.

4H-yrittäjänä olen oppinut paljon omasta kyvykkyydestä tehdä asioita, joista oikeasti tykkää. Olen oppinut, miten erilaisissa ongelmatilanteissa toimitaan ja miten hoitaa monta tilausta samana päivänä. Vuosien aikana olen oppinut niin suunnattoman paljon asioita, niin itsestäni, kuin yrityksestäni, että en pystyisi edes kaikkea päivässä kertomaan. Jokainen asiakas on erilainen ja jokainen päivä yrittäjänä on erilainen ja siksi on parasta, siihen ei kyllästy! Parasta on, kun jo kerran tilanneet asiakkaat soittavat useita kertoja jälkeenkin ja antavat kehuja. Se jos mikä saa jatkamaan.”

RoseMix, Roosa Korpiaho, 18 vuotta

Marttila/Härkätien 4H-yhdistys

www-sivu: http://www.rosemix.fi/

”RoseMix on käsitöitä valmistava 4H-yritys, joka painottuu tällä hetkellä keppihevosten valmistamiseen. Kaikki käsityöt tehdään alusta asti omien kaavojen avulla. RoseMixin Instagram-tili on ollut suuressa kasvussa ja kaikki mainostaminen ja myynti tapahtuukin sitä kautta. RoseMixin uniikit käsinvalmistetut keppihevoset menevät nykyään kuin kuumille kiville. Koko vuoden ajan Instagram-seuraajat ovat lisääntyneet valtavasti 700 seuraajasta yli 5000 seuraajaan. Markkinoinnista tuli siis helppoa, kun hevoset menivät kaupaksi sekunneissa. Parin tilauksen oton jälkeen jatkoin vain myyntihevosten tekoa, sillä se motivoi enemmän, kun sai suunnitella hevoset itse alusta loppuun.

4H-yrittäjänä minulla on tullut sinnikkyyttä ja luovuutta lisää. Myös kirjanpito ja valokuvaus ovat kehittyneet tämänkin vuoden aikana. Kaikkien iloisten kasvojen hymyt ovat muistuttaneet hyvästä työstä, jota on mukava jatkaa edelleen.”

Solmussa, Sallamaria Saarimäki, 23 vuotta

Seinäjoki/Seinäjoen 4H-yhdistys

www-sivu: https://www.solmussa.com

”Solmussa on Seinäjoella toimiva koirahierontayritys, joka tarjoaa hierontapalvelua koirille. Hyvän lihashuollon ansiosta koiran on parempi olla ja juosta, sekä hieronnalla voidaan ennaltaehkäistä onnettomuuksia. Olen suorittanut eläintenhoitajan ammattitutkinnon koirahieronnan osaamisalalla keväällä 2020. Koirahieronta on vielä uusi ala, jonka vuoksi olisi hyvä saada yleisesti tietoon, että koiriakin voidaan hieroa, ja se on hyväksi.

Mielestäni ensimmäisenä yrittäjävuotenani olen ollut aktiivinen ja onnistunut hyvin. Olen ylittänyt itseni esimerkiksi nettisivujani tekemällä, sekä uskaltanut hypätä yrittäjyyden maailmaan. Olen oppinut paljon yrityksen talousasioista. On ollut turvallinen olo, kun on tiennyt 4H:n auttavan, jos tulee pattitilanteita. Olen myös oppinut sen, että yrittäjänä toimiminen ei olekaan niin vaikeaa, kuin olen luullut. Tähtään siihen, että joku päivä voisin työskennellä Solmussa-yrityksessäni täysipäiväisesti.”