Yritteliäät nuoret loivat itselleen kesätyön – 4H-yrittäjyys mahdollisti oman jäätelökioskin perustamisen

”Äiti, voisinko mä tehdä itselleni kesätyön, esimerkiksi jokin kioski vois olla kiva!” Tästä ideasta sai alkunsa tapahtumaketju, jonka seurauksena Pöytyälle Kyröön saatiin pitkään kaivattu jäätelökioski. Anni ja Aino sekä heidän kaverinsa Martta ja Otso tarttuivat toimeen ja ryhtyivät rakentamaan omaa kioskia vanhempiensa avulla.

Alkuvuoden aikana nuoret ja heidän vanhempansa selvittivät, löytyisikö jostakin vuokrattava jäätelökioski, mutta kaikki kioskit olivat jo varattuja. Tämä ei kuitenkaan latistanut nuorten innostusta, ja näin syntyi neljän 4H-yrittäjän yhteinen Kyrön Jätskikahvila. Nuoret selvittivät yhdessä vanhempiensa kanssa lupia ja sopimuksia niin kunnan, elintarvikeviranomaisen kuin jäätelöntoimittajankin kanssa. Auran yhtenäiskoulu järjesti myös hygieniapassitestin kaikille halukkaille nuorille, joten hygieniaosaaminenkin saatiin kesätöitä varten kuntoon. Kioskia rakennettiin omassa pihassa ja se valmistui vapuksi.

Paikkakuntalaisten toiveisiin vastattiin – Kyrö sai nuorten pyörittämän jäätelökioskin

Vastaanotto varsinaissuomalaisessa Kyrössä on ollut erittäin positiivista ja palautteista päätellen kioskia on todella kaivattu paikkakunnalle. 15-vuotiaat nuoret ystävykset Anni Alkio ja Martta Vartio sekä heidän 13-vuotiaat sisaruksensa Aino Alkio ja Otso Vartio toimivat kaikki 4H-yrittäjinä ja työllistävät itsensä kesän ajan omassa jäätelökioskissaan.

”Alun perin kysyin äidiltä, että voisinko mä itse tehdä itselleni kesätyön, että jokin kioski voisi olla kiva. Äiti kannusti ja sanoi, että tottakai ja siitä se idea sitten lähti. Kyrössä ei ole ollut pitkään aikaan jäätelökioskia niin ideoitiin tämä kioski sitten sinne.” kertoo Anni Alkio. Kioskissa myydään jäätelöä, kahvia ja muita herkkuja, joita innokkaimmat yrittäjät leipovat itse kioskissa myytäväksi.

”On hienoa päästä tienaamaan omaa rahaa ja tykkään asiakaspalvelusta. Leivon mielelläni itsekin joskus kakkupaloja myyntiin. Kesätyöstä kioskissa tulee varmasti kivaa” kommentoi nelikon nuorin Aino Alkio.

4H-yrittäjyys mahdollisti nuorten kesätyöhaaveet

4H-yrittäjyys on 13–28-vuotiaille nuorille suunnattu toimintamalli, joka mahdollistaa yrityksen perustamisen turvallisesti ja ohjatusti. Kyröläisten nuorten kesätyöunelmasta tuli totta heidän oman yritteliäisyytensä ansiosta ja 4H-yrittäjyysmallin mahdollistamana.

”Tässä on hyvä esimerkki siitä, mitä mahdollisuuksia 4H-yrittäjyys voi nuorille tarjota. Hienoa, että vanhemmat ovat heittäytyneet nuorten ideaan mukaan ja ovat tukeneet nuoria 4H-yrityksen perustamisessa. Viime vuonna saimme ennätysmäärän uusia 4H-yrittäjiä, kun nuoret päättivät työllistää itsensä oman yrityksen kautta. Näyttää siltä, että tulevaisuudessa nuoria kiinnostaa yrittäjyys yhä enemmän. Upeaa, että näin moni nuori on löytänyt 4H-yrittäjyyden pariin,” sanoo 4H-yritystuotteesta vastaava kehityspäällikkö Sirkka Suomäki.

4H-yrittäjänä nuori voi työllistää itsensä haluamansa yritysidean parissa. Nuori saa yrittäjyyteen koulutusta sekä oman yritysohjaajan. Yrittäjyyteen liittyvissä yleisissä kysymyksissä nuori saa apua paikalliselta 4H-yhdistykseltään.

”Parasta 4H-yrittäjyydessä on varmaan se, että pystyy itse vaikuttamaan siihen, kuinka paljon tekee töitä. Ja toisaalta myös se, että ei tarvitse itse ottaa kaikkea vastuuta, kun on hyvä porukka kasassa” kertoo Martta Vartio.

”Ainoa huono puoli taitaa olla toriaamujen aikainen herääminen” naurahtaa Martan pikkuveli Otso.